Алкохолът е по-опасен от екстазито, кокаина и LSD-то

Според ново проучване, има нужда от нова класификация на наркотиците
29 юни 2019 20:32, Нели Христова
97
Алкохолът е по-опасен от екстазито, кокаина и LSD-то
Снимки: Reuters

Представата ни за добро и лошо често е базирана на исторически прецеденти и културни предразсъдъци. Знаем ли наистина, кое ни вреди и кое не?

Според ново проучване на Global Commission on Drug Policy, кокаинът и екстазито са далеч по-щадящи човешкия организъм от алкохола и цигарите. Със своя доклад, публикуван преди няколко дни, експертите настояват на преразглеждане и промяна на класификацията на наркотиците.

"Защо алкохолът е легален, а много други интоксиканти не са?“

Този въпрос задава независимата група от 26 учени. Откритията им може би не са новина за повечето хора, тъй като отдавна се говори за вредата, която нанасят алкохола и цигарите върху хората. Още през 2010 година, група британски учени класифицират 20 популярни опиоксични вещества, според това какви физически, психически и социални вреди нанасят. Алкохолът се оказва най-опасен от всички. Той е отговорен и за увеличаване на престъпността и разпада на семейства.

Но това проучване има и друга цел – групата е категорична, че като се вземат предвид научните доказателства, настоящите закони срещу наркотиците са просто... безсмислени.

Според тях, класификацията на наркотиците в 21-век е базирана не на фармацевтични проучвания, а исторически и културни прецеденти. ООН класифицира 300 психоактивни вещества в категории според техните вреди и ползи. Тези, които имат медицинска полза, като морфина например, попадат в зелената графа. Другите, като псилоцибин, който се открива в състава на магическите гъби, няма този късмет и въпреки че не нанася почти никаква вреда на физиологията на мозъка, бива пратен в най-опасната категория, а хората, които го притежават, търпят най-тежките санкции.

Алкохолът е по-опасен от екстазито, кокаина и LSD-то

Изследването разкрива, че "парти“ наркотиците, като LSD, екстази и гъби, са "доброкачествени“, тъй като отбелязват резултати, на половина по-малко от тези на тютюна. Те се намират на дъното на класацията по вреда. Въпреки това ООН ги класифицира в една категория с кокаина и хероина, вещества, които са изключително опасни, но отново, не по-опасни от алкохола. Никотинът пък е по-опасен от вещества като кетамин и мефедрон.

За Глобалната Комисия, "единственият адекватен отговор на тази сложна тема е създаването на правила и нова система от категории, адаптирана към опасността от всеки наркотик и базирани на солидни научни изследвания“, както в момента се случва с храните, лекарствата и други продукти, които могат да представляват риск за здравето.

Разбира се, видът на списъка, съставен от Глобалната комисия има някои особености, свързани с начина на регулация и разпространение на веществата. Така например алкохолът заема първата позиция, частично заради факта, че достъпът до него е най-лесен. Той води до изблици на насилие, което увеличава и степента му на вреда спрямо другите хора. Според научните изследвания, кокаинът е най-опасен за физиологията на човешкия организъм. От друга страна, хероинът би се класирал още по-надолу в класацията, ако тези, които го употребяваха имаха достъп до неподправени и регулирани дози и не споделяха игли.

По-рано този месец специалистът по смъртност, причинена от наркотици, професор Матю Химкман, заяви, че "магическите гъби и MDMA е абсурдно да бъдат квалифицирани като наркотици от клас А“.

По думите му, магическите гъби влизат в тази категория само защото химическият им състав прилича на този на LSD-то.

"Тъй като комисията никога не е понижила категорията или изваждала някой наркотик от класацията, то едното и другото вещество, щом са химически еднакви, трябва да са едни и същи. Абсурдно е MDMA да се класифицира като наркотик от клас А при положение, че се използва за лечението на депресия и пост-травматичен стрес“, категоричен беше той.

В заключение, авторите на доклада твърдят, че "вече е време да приемем, че съществуването на общество без наркотици е просто една илюзия.“ А по-добрата им регулация ще ги направи и по-безопасни, не само за тези, които ги използват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Миро преди 4 години
ла е безумие. Вместо да се бориш с един порок, да отваряш врата на нов, звучи малоумно.
65
0
 
0
 
! Отговори
Миро преди 4 години
Забраните не спират консумацията. Справка - "сухият режим". Водят до обогатяване на мафията. Да се сравняват наркотици с алкохол и цигари САМО по степен на увреждане на човешкия организъм е принципно неправилно. Рашаващият фактор при подобно сравнение е степента на пристрастяване. За повечето от съвременните опиати е невъзможно да се проследи наследствена увреденост в поколенията. Когато това стане възможно, може да бъде късно. "Регулацията" на нова отрова само защото е по-малко вредна от алкохо
64
6
 
4
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Има ли наркомани с 40 годишен стаж,аз пуша вече 45 години ?
63
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подобна простотия не бях чувал на скоро....
62
5
 
12
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Наркомафията вече се уплаши от размерите на греха си по създаване на инвалиди сред децата и иска легализиране та да прехвърли всички заслуги на държавата
61
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та LSD дори не развива зависимост... Някой решав аи казв "Ми ни можи, бре!" и защото закона остарял, всички клатят глава и повтарят, че не можело. Имало риск от злоупотреба? Ок, добре! Работата е, че всеки е свободен. Забраните ви затворите, не намали ха боря на наркомани те, само увеличиха брая на осъдените и подхранват престъпни групировки... Сега остава, някой д акаже, че сме било свободно общество. Какв свобода е, кагота някой ми казва, какво можело и не можело да взимам и да правя?
60
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нова порция "либерални" ценности се готви за обществата. След като обявиха содомията и травестизмът за нормални, сега се настоява и наркоманията да стане такава.
59
4
 
5
 
! Отговори
765 преди 4 години
Алкохолът, както и сегашните наркотици и захарта са си доста опасни и/или вредни. Всичко в граници разбира се, затова забраната всъщност е по списък с вещества с висока степен на риск при ЗЛОУПОТРЕБА с тях. Т.е. проблема не е че ще изпуши някой един коз, а че ще се появят хора, тип кандидат за бърза слава, който ще почне да меша някакъв наркотик, дори по-безвреден като канабиса, с алкохол или нещо друго. Резултатът ще е плачевен.Пс. За декриминализацията на канабиса съм, но за болни.
58
2
 
7
 
! Отговори
Неуки преди 4 години
В човешкият организъм има система за ползване на алкохола. Сиздателят ни е предвидил употребата. Ако става дума за злоупотреба, тогава може всичко да се забрани и заплюе.
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от сидниАав$тралияПриятел метадон вземат само хероиновите наркомани.Не знам как е в Сидни ,но в София хероин употребяват само някакви клошари.Буквално.Дори и децата знаят че това не се употребява защото защото е вредно и е неприятно като усещане.Тва реално е вид допотопно обезболяващо измислено преди 1 век.В САЩ много го употребвали чета из нета ама там има много клошари и ненормални.
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наркотиците са по-малко опасни защото каеат мозъка да произвежда повече вещества които ни правят щастливи-серотонин,допамин,норадреналин,ендпрфини.Това важи за така наречените купонджийски дроги.Хероинът и подобни опиоиди са друга работа те всъщност са обезболяващи и са замислени като такива. Проблемът с парти наркотиците е че злоупотребата в големи количества кара мозъкът да не може да функционира нормално. Алкохолът съсипва стомах,бъбреци,мозък,сърце.Четете преди да наричате учените с обиди.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един познат наркоман скоро влезе в бан дали той е допринесъл това
54
7
 
14
 
! Отговори
бг преди 4 години
Фалшива новина. Искат да смените алкохола с наркотици и да ви вкарат по-бързо в гроба.
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой застъпник за легализирането си е платил за проучване, аз се чудя кога ще прочета, че водата е по-вредна от наркотиците.
52
1
 
17
 
! Отговори
О,кей! преди 4 години
Това го разбрахме?!?Дайте сега една статия за ползата или вредата от лимонадата и бозата!?!
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До да 54 - а защо русняците-алкохолици са номер едно по смъртност - Ново проучване показва, че 25% от руските мъже умират, преди да навършат 55 години!!!
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече и сред учените има наркомани и ще променят виждането току виж хероина стане полезен
49
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте писали лъжи. То бива бива наглост,но чак таава. Стар алкохолик съм виждал,но стар наркоман не.
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно не сте обръщали внимание на алкохолици или просто не знаете за фазите на алкохолизма. И алкохола е опиат , убива мозъчни клетки, мозъкът бързо привиква да консумира калориите и постепенно идва зависимостта. Ако искате да сте здрави и в кондиция не ползвайте опиати и умерено спортувайте и се движете.
47
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аве пичове от редакцията, то е ясно че сте я прекопирали тая статия отнякъде, *** малко мислете поне, като поствате партенки на народ, който масово пие почти ежедневно и сам си прави алкохола.Я сега си помислете, средностатистическия българин ако употребява всеки път навместо вино или ракия или бира, екстази или кокаин, какво ще се случи? М?Тука искат съвсм друго да кажат, че МАСОВАСТТА го прави толкова опасен алкохола, е не че химически е по-опасен от херо например