Отглеждането на царевица... убило древните маи?

Сушата убила единствената храна на древната цивилизация
Обновена: 6 юли 2019 17:46 | 6 юли 2019 17:30, Нели Христова
23
Отглеждането на царевица... убило древните маи?
Снимка: Reuters

Учени от университета на Пенсилвания, САЩ, са установили, че отглеждането на царевица от древните маи е довело до изчезването на цивилизацията им, съобщи Физ.орг, цитиран от БТА.

Специалистите са изследвали костите в 50 човешки гроба, открити сред руините на град Кахал Печ в Белиз. Резултатите от радиовъглеродното датиране показват, че гробовете са ползвани през периода 735 - 400 г. пр. Христа и през периода 800 - 850 г.

Изследователите са установили състава на изотопите в останките колаген, за да разберат какъв е бил хранителният режим на жителите на Кахал Печ. Оказало се, че с годините е нараснал делът на царевицата в дажбите на маите.

Ранните маи са консумирали не само царевица, но и диви растения и месо от животни. Разнообразната храна е осигурила хранителна безопасност по време на многовековни суши, например през периода 300 - 100 г. пр. Христа. Но през периода 750 - 900 г. увеличаването на населението е довело до усилване на зависимостта от царевицата и до по-голяма интензификация на земеделието.

По мнението на учените фактът, че отглеждането на неустойчива към сушата царевица е послужило като основа на обществото на маите, е допринесъл за социално-политическия крах на Кахал Печ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Давайте ПАРИ ЗА ДЕЦА преди 4 години
ПОлитикономията доведе до нагло престъпни мероприятия срещу БЪлгарския народ.*** на власт около 1969 година ОБЯВИХА че селското стопанство и рентата може да роди дребна буржоазия и създадоха АПК.Обезлюдиха селата ..Пост *** на власт след 1989 година ликвидираха хиляди яки заводи и почти цялта работническа класа щото раждала КОМУНИЗЪМА>Сега на власт са МУТРИ И БЮРОКРАТИДАват ПАРИ САМО ЗА НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ..ЗА ДЕЦА НЕМА
16
0
 
1
 
! Отговори
АМАН от Борисов преди 4 години
Борисов май не е ВИНОВЕН подават от Албания.НА тия сиромашки години ограбват БЪлгарския народ зверски но купуват яко битум от Албания..Това че не дават пари за раждане и отглеждане на БЪлгари вкл в Мизия Тракия и Македония вече води до ликвидация на БЪлгарската нация.
15
2
 
8
 
! Отговори
Мегз в затвора преди 4 години
Въй, въй... Чета коментарите и се чудя как е възможно всички тесни специалисти по цивилизацията на маите да са се събрали на едно място
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царевицата унищожила маите а българите ще ги унищожи Боко-маркуча или Боко-тъпУто(както предпочитате).Честито на печелившите!
13
1
 
8
 
! Отговори
Неучен преди 4 години
"Учените" могат спокойно да си сменят професията. Не са интересни и с тази поредна глупост!
12
1
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Едни от сушата(според учените), други от кишата(според библията) все някак си планетата ще се освободи от нас.
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви европейци в земите на Маите 400 години пр. Христа бе? Ей, слагайте шапки когато излизате навън, че тези дни слънцето е много силно.
10
1
 
10
 
! Отговори
а преди 4 години
До шматкаДа бе. А един мармот увива индиански шоколад. Няма такова нещо. Просто европейците са в пъти по-организирани и кадърни. И безскрупулни, признавам. Примерно - хвърлят им одеяло с въшки - и така нататък. Мразя преиначаването на историята. Голям проблем ми е, в Америка се нарича "политическа коректност" и "борба за социална справедливост".
9
0
 
14
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До аКогато конкистадорите стъпват в Америка цивилизацията на маите вече е "банкрутирала".Срутила се е до примитивни племена забравили своето могъщо минало
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости, това са промени, които ние не разбираме маите са знаели за смяната на нелинейното време със линейното и наобратно и смяната на климата те са се готвели и затуй са правили календарите. Суша има, но тя е предизвикана от неща, които са предизвикани от други фактори След 2012 също почнаха такива промени в Слънчевата система и се очакват климатични и глобални катаклизми.
7
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маите и сушата ли ?Майте и не само тах ги убиха едни хора, дощли с големи лодки, отвъд океана. Тя "хора" откраднаха един цял континент, избиха и ограбиха местното население, после си спретнаха междуособица на тая територия! Клаха се един-друг както никой никого не е клал до сега. Сега, понеже оглозгаха континента, водят войни по целия свят, ама няма да им мине номера, тоя път!
6
4
 
13
 
! Отговори
а преди 4 години
Ми не, убиха я добре бронирани и хитри европейци (испанци). В Европа се бием помежду си от хилядолетия. Много са били назад там разни ***. Макар че в днешно време ни го връщат де.
5
1
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Това е...отдавна известно,че маите са хапвали основно...царевични питки.Отглеждали са огромни полета с...поливна царевица.Многогодишните суши пресушават реките и добивите царевица...секват.От там нататък,всичко е...ясно,а и хамериканските учени са се...досетили,освен аз.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, колко е продължил тоя процес. Щото сегашните, дето населяват територията на т.нар. САЩ са успели да избият американците за няма и век. Сега малкоостаналите си ги отглеждат в резервати и ходят да им се радват. Като ние отглеждаме мечки.
3
1
 
30
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 4 години
Ако са взели от на Монсанто царевицата, до 50 години и са аут.
2
31
 
7
 
! Отговори
Нострадамус преди 4 години
А отглеждането на московското гномче ще унищожи цялото ръшко тре савище
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекрасна новина .