От какво се страхуват най-много веганите?

Заблуждават ли ги хранителните вериги, че ядат фалшиво месо
7 юли 2019 20:04, Нели Христова
104
От какво се страхуват най-много веганите?
Снимки: Reuters

Все повече и повече хора обръщат гръб на месото по една или друга причина. И за да отговорят на изискванията на пазара, много вериги за бързо хранене са принудени да създадат свои веган менюта. Последната верига, която реши да зарадва онези потенциални клиенти, които не ядат месо, е KFC. Но вместо да бъде приет с отворени обятия, веган бургерът предизвика известна доза съмнения. Фалшиво месо ли е това или... не?

Когато 19-годишната Кейша Клариус си поръчва новият сандвич, тя е озадачена – той има вкусът, който има и обикновения сандвич с месо, който тя е опитвала преди да премине на веган диета. Кейша го оставя на масата, прави снимка и я публикува във Facebook групата на британските вегани, която има 46 хил. последователя.
Момичето иска да се увери, че не яде истинско месо.

Всъщност, това е едно от големите притеснения на много вегани – че ще бъдат измамени. Докато безмесните менюта радват много привърженици на режима на хранене, други живеят под постоянна параноя. През 2018 година Pizza Hut пусна първата си веган пица, а няколко месеца по-късно McDonald’s представи своето веган Happy Meal. Вегетарианският бургер на KFC, подобно на много други, представлява заместител от ферментирала гъба и картофен протеин.

"Толкова много се притеснявам, когато вкусът на фалшивото месо наподобява толкова много на истинското, че си мисля, че някой ден ще излезе по новините, че сме били заблудени и през цялото това време сме яли истинско месо“, пише като коментар един от потребителите във Facebook групата. През февруари друг потребител също качва снимка на закуска, която трябва да има веган наденичка вътре. "Трябваше да спра да ям. Моля ви кажете ми, че съм в безопасност“.

За да са сигурни, че няма да бъдат измамени, веганите дори са измислили свои трикове за разпознаване на истинското и фалшивото месо. Един от тях включва да дадеш на своята котка да подуши продукта. Ако се обърне погнусена, значи си в  безопасност.

И все пак, случаите в които вегани са били измамени, не са само теория на конспирацията. През юни ресторант, който има звезда "Мишлен“ бе разкрит, че използва кубчета от истинско пилешко месо в ястията за вегани. А през април дете с алергия към лактоза бе вкарано в болница, след като веган пицата, която родителите му поръчват, пристига покрита с истински кашкавал.

Клариус публикува бургера си от KFC, защото също е чула за подобен случай – жена си поръчва пица, а тя пристига не с веган, а с истински салам. След като потребителите на групата й обясняват, че в него има само заместител и никакво истинско месо, Кейша довършва обяда си. "Надявам се, че ресторантите няма да си позволят да сервират месо на вегани“, пише в заключение тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По повод намирани човешки останки в храните, през 90-те години има правено проучване, което по-късно е потулено, заради скандалните резултати. Почти всеки човек е ял многократно човешко месо без изобщо да разбере.
59
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхуват се от кюфте с нож и вилица...
58
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хапвайте котки, кучета, плъхове, червеи, насекоми, пълни са с протеини!
57
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхуват се от месест!
56
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък си ям каквото ми се яде. Месо не ми се яде. Проблеми некви?
55
2
 
35
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
"Момичето иска да се увери, че не яде истинско месо. Всъщност това е едно от големите притеснения на много вегани че ще бъдат измамени"Ами като не искат да бъдат измамени отиват на някоя поляна и ПОЧВАТ ДА ПАСАТ ТРЕВА! Има толкова много и е напълно безплатна! Шегата на страна! Мога да разбера някой, който ИСКА ДА Е ТРЕВОПАСНО (макар аз самият да не съм)! Не мога да разбера обаче защо този някой ЩЕ ЯДЕ НЕЩА, КОЙТО ПРИЛИЧАТ НА МЕСО, при положение че има ХИЛЯДИ ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ДРУГИ ТАКИВА?
54
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Месоядите защо не ядат човешко, нали човекът бил всеяден, какво ги спира?
53
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изяж камък, спаси маруля!
52
1
 
7
 
! Отговори
bash_majstora преди 4 години
ей ***! няма да ядете храната с която се храни моята храна :D :D :Dвсъщност защо са им заместители ? да прилича на месо ?! нали са вегани ?!
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алтерниращ веганист"Исках да стана нещо обаче ме беше страх да стана хомосексуалист и реших стана веган."Еми поздравявам те за смелостта, че не си станал веган, а си отстоявал себе си!
50
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз като дРът веган да ви кажа, най-много обичам да ми разказват от какво се страхувам, каква ми е идеологията и колко съм зле физически. Също много обичам да ме питат, като съм веган, защо нося кожени обувки, колани и якета. Що не си търкате талончетата там ами все в чуждите паници надничате?
49
3
 
5
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Луди, луди хора!!!! Време е да започнат и кал с чакъл да набиват и те тогава верно, ЧЕ Я СЪСИПАТ ТАЯ ДЪРЖАВА ХАХХАХА
48
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Всеки веган си има различни подбуди да е такъв."Всеки луд /веган/ с номера си.
47
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алтерниращ веганистНещо бъркаш тяхната идеология със своите стереотипи. Всеки веган си има различни подбуди да е такъв.
46
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче вярно още е пълно с ***, които си мислят, че веганството е от милост към животните. Все едно тези, които не са алкохолици, не пият от любов към винените мушици. Много сте зле брат! И как сами се надъхвате и се опровергавате с някакви инфантилни примери хе хе.
45
4
 
27
 
! Отговори
redordead преди 4 години
има доказателства, че растенията общуват помежду си - когато има заплаха от някакъв вид, те почват да излъчват във въздуха химикал, който предупреждава другите растения.Та ми е чудно, на веганите не им ли е съвестно да убиват беззащитни растения? Ми че те даже ги взимат все още живи и ги кълцат безжалостно с ножове и сатъри...Предлагам на веганите да минат изцяло на фотосинтеза, така за около 2 месеца ще изчезнат безкрайно всички ще ни освободят от присъствието си, сливайки се с Космоса...
44
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-много се страхуват, че черешите които ядат, може да са червиви...
43
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки човек има право на личен избор по отношение на храната си, ама ако ще умирате от страх и параноя какво ще ви дадат в ресторанта си гответе сами!
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да сме наясно за статистиката, че консумацията на месо се била увеличила двойно през последните 50 години се дължи на факта, че сме се увеличили с няколко милиарда. Няма нищо общо с веганство и месоядство.
41
1
 
9
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Анонимен 31, човешкия организъм е връх на еволюцията и може да усвои полезните вещества от всеки органичен материал!