От какво се страхуват най-много веганите?

Заблуждават ли ги хранителните вериги, че ядат фалшиво месо
7 юли 2019 20:04, Нели Христова
104
От какво се страхуват най-много веганите?
Снимки: Reuters

Все повече и повече хора обръщат гръб на месото по една или друга причина. И за да отговорят на изискванията на пазара, много вериги за бързо хранене са принудени да създадат свои веган менюта. Последната верига, която реши да зарадва онези потенциални клиенти, които не ядат месо, е KFC. Но вместо да бъде приет с отворени обятия, веган бургерът предизвика известна доза съмнения. Фалшиво месо ли е това или... не?

Когато 19-годишната Кейша Клариус си поръчва новият сандвич, тя е озадачена – той има вкусът, който има и обикновения сандвич с месо, който тя е опитвала преди да премине на веган диета. Кейша го оставя на масата, прави снимка и я публикува във Facebook групата на британските вегани, която има 46 хил. последователя.
Момичето иска да се увери, че не яде истинско месо.

Всъщност, това е едно от големите притеснения на много вегани – че ще бъдат измамени. Докато безмесните менюта радват много привърженици на режима на хранене, други живеят под постоянна параноя. През 2018 година Pizza Hut пусна първата си веган пица, а няколко месеца по-късно McDonald’s представи своето веган Happy Meal. Вегетарианският бургер на KFC, подобно на много други, представлява заместител от ферментирала гъба и картофен протеин.

"Толкова много се притеснявам, когато вкусът на фалшивото месо наподобява толкова много на истинското, че си мисля, че някой ден ще излезе по новините, че сме били заблудени и през цялото това време сме яли истинско месо“, пише като коментар един от потребителите във Facebook групата. През февруари друг потребител също качва снимка на закуска, която трябва да има веган наденичка вътре. "Трябваше да спра да ям. Моля ви кажете ми, че съм в безопасност“.

За да са сигурни, че няма да бъдат измамени, веганите дори са измислили свои трикове за разпознаване на истинското и фалшивото месо. Един от тях включва да дадеш на своята котка да подуши продукта. Ако се обърне погнусена, значи си в  безопасност.

И все пак, случаите в които вегани са били измамени, не са само теория на конспирацията. През юни ресторант, който има звезда "Мишлен“ бе разкрит, че използва кубчета от истинско пилешко месо в ястията за вегани. А през април дете с алергия към лактоза бе вкарано в болница, след като веган пицата, която родителите му поръчват, пристига покрита с истински кашкавал.

Клариус публикува бургера си от KFC, защото също е чула за подобен случай – жена си поръчва пица, а тя пристига не с веган, а с истински салам. След като потребителите на групата й обясняват, че в него има само заместител и никакво истинско месо, Кейша довършва обяда си. "Надявам се, че ресторантите няма да си позволят да сервират месо на вегани“, пише в заключение тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
26
 
! Отговори
преди 4 години
"Все повече и повече хора обръщат гръб на месото по една или друга причина."Огромна част от тях се връщат обратно към яденето на месо след като започне да се влошава здравословното им състояние.
39
1
 
1
 
! Отговори
Руския преди 4 години
До 39Отлично казано!
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Веган виж какво, не бъди буквалист, под трупове винаги се разбира нещо което по принцип не става за ядене. Пък ти, вместо да ми умотворстваш последвай съвета ми, не яж растения защото унищожаваш живот.Който разсъждава за храната като вас, веганите,изобщо не трябва да яде.Защото веганството, не просто вегетарианството,е недоразумение И наистина по - добре не яжте защото като ви погледне човек му иде да се самоубие, изглеждате толкова толкова зле, че повече не може да бъде. Особено мъжете
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Обратният път на бежанците към Сирия: Невъзможно, докато Асад е на власт!"Когато си на гости и ти кажа, че е време да си тръгваш, не ме интересува дали в къщата ти е мръсно и неподредено.
36
4
 
6
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
Що триете, шизофренясaли тревопасни такива?
35
3
 
6
 
! Отговори
оооо преди 4 години
Говоря си скоро с един психиатър на тема, че веганството е лудост и се оказа, че той самият и половината му колеги са вегани. Как ядете само салати ?
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"и фактът че храносмилателната система на човека преработва човешките фекалии означава, че човекът е предвиден да яде фекалии."Колко си елементарно, веганчето ми, басирам се, че IQ-то ти е равностойно на градинската краставица, която хрупаш като основно ястие.
33
11
 
2
 
! Отговори
Веган преди 4 години
До Анонимен"Не е вярно че ядеш трупове."Не знаех, че месоядните ядат животните живи. Все пак така е по-добре, отколкото да се хранят с трупове на умрели животни.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Все повече и повече хора обръщат гръб на месото по една или друга причина."Стига сте лъгали в опит да привлечете няколко заблудени овци към каузата си. Според официалната статистика консумацията на месо в световен мащаб се е увеличила двойно през последните 50 години.
31
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Япония правят пържоли от човешки фекалии след специална обработка извличат хранителни вечества, там има дори ресторанти в които се сервират такива специалитети, и фактът че храносмилателната система на човека преработва човешките фекалии означава, че човекът е предвиден да яде фекалии.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Не е вярно че ядеш трупове. Когато месото е прясно няма никакъв проблем да го ядеш. друго е обаче когато вместо месо ти пробутат полуизгнила карантия това вече е леш, която може дори да те убие. Или да ти слагат мукава в кренвиршите. Затова най - добре да си хапваме камъни. макар че и там може да има разделение - едно е да ядеш диамант друго обикновен чакъл. Виждаш ли, може дори да се посмеем, макар че по принцип не е много смешно.
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Само някой хора са станали всеядни, но по замисъл човекът не е всеяден и не е бил предвиден да яде животни."Фактът, че храносмилателната система на човека преработва животинското месо и продукти означава, че човекът е предвиден да яде месо, невежо тревопасно балъче.
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Трябваше да спра да ям. Моля ви кажете ми, че съм в безопасност.Аах, падам смях!! Хаххахах
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От какво се страхуват най-много веганите?"От задължително лечение в специализирано психиатрично заведение. Това са болни хора, които трябва да бъдат лекувани.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алеле... Ми ако не можеш да различиш дали ядеш месо или зеленчук, какво значение има какво ядеш?А колкото до сълзливата история за детето в болница щот било яло истински кашкавал, мога да кажа само, че лактозната непоносимост в най-лошия случай може да причини диария.
25
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А месоядните добре че не знаят какво месо ядат, то изобщо има ли месо да се продава, всичко е дълбоко замрезено, престояло в месеци в хладилни камери и после инжектирано с червени оцветители, месото само след часове става сиво. А това което се продава по ресторантите не е месо а смляни кости, суожилия и малко месо, добавя т се коагуланти и се оформя като парче месо.
24
3
 
5
 
! Отговори
нвнвнв преди 4 години
До 19Доста вегани познавам, но един не е станал такъв от любов или състрадание към животните. Повечето го правят за здраве - както някои не пушат или ходят на фитнес. Това със състраданието е измишльотина на нас месоядните.
23
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И растенията и животните са живи огранизми, не става въпрос да се жали животното, някои животни дори искат да бъдат изядени, става въпрос за човека. Раликата е, че когато ядеш растение в организма влизат живи клетки които си носят и енергия и живот и аминокиселините, а когато ядеш месо ядеш парчета от трупове на умрели животни, няма го живота, само заради аминокиселините. Животни те не ядат така месо, животните ядат месото сурово докато е живо веднага след като убият плячката.
22
0
 
14
 
! Отговори
гласотгоре преди 4 години
Всичките измислени наденички и кюфтета от червено цвекло,соя и елда са пълен абсурд. Абсурдът е в това,че който не яде месо няма желание,това което яде да го наподобява.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не ядеш месо, това не те класира непременно при веганите. Може да си и вегетарианец. Нъл тъй.