Ресурсите, без които човечеството не може... Но те изчезват

Освен запасите от нефт, кои са останалите материали от които зависим?
13 юли 2019 16:40, Нели Христова
21
Ресурсите, без които човечеството не може... Но те изчезват
Снимки: Pixabay

Човечеството използва ресурсите си 50% по-бързо от скоростта, с която те могат да се възстановят. На всички ни е ясно, че рано или късно запасите от нефт и метал ще се изчерпат, но има и други материали, които могат да бъдат заплашени от изчезване. А тяхната липса може да доведе до необратими промени в живота ни, пишат от RT.

Един от тези елементи е хелият. Макар той да е изобилен във Вселената, тук на Земята е изключително рядък. И хората не могат да започнат просто да го произвеждат, когато осъзнаят, че почти се е изчерпал.

Хелият, елемент, който позволява на човечеството да поддържа температури близки до абсолютната нула (-273,15 градуса), няма и свой заместител. Той е от съществено значение за науката, както и за промишлените и медицински изследвания. Използва се в ядрено-магнитния резонанс, създаването на свръхпроводници, оптични влакна, ракети с управление и дори в Големият адронен колайдер.

Макар да имаме такава голяма нужда от хелий, почти нищо не е направено за това да сме сигурни, че ще има как да се справим с липсата му, когато се изчерпа. Елемента се образува при разпадането на радиоактивни материали като уран и торий и често може да се открие в резервоари за природен газ, но отделянето му по този начин е изключително скъпо. В резултат на това, цената на хелия се увеличава с 250% през последните години.

Той е толкова важен, че влиза и в списъка на министерството на вътрешните работи на САЩ за елементи, които са от изключителна важност за националната сигурност.

Материал, който никога не сте предполагали, че може да изчезне, е пясъкът. Той е основен компонент на бетона, асфалта и стъклата, както и други строителни материали. Петролната и газовата промишленост, както и електронната индустрия, също имат голяма нужда от пясък.

След водата, това е вторият най-използван ресурс на планетата.

Според данните на ООН, до 2050 година почти цялото население на Земята ще живее в градовете, което ще доведе до още строене на сгради и нова инфраструктура. А те от своя страна ще имат нужда от много пясък.

Покачването на нивото на световния океан също може да доведе до по-голяма нужда от пясък, тъй като чувалите, пълни именно с него, са най-добрата барикада срещу прииждаща вода. Но понякога пясъкът се извлича от речните корита и морските брегове, увеличавайки опасността от наводнение, а това води до един порочен цикъл.

Фосфатната скала може да бъде открита само в шепа държави – САЩ, Китай и Мароко. Тя си използва при създаването на торове, от които зависи сигурността на бъдещия ни запас от храни. Но се изчерпва.

Само в Мароко се намират три четвърти от оставащите резерви от фосфат. А пикът на използването му се очаква да настъпи между 2035 – 2070 година. Засега няма заместител на фосфата в производството на храна. Той не може да бъде произведен в лаборатория. Резкият скок на цената му от 800% през 2008 година, доведе до множество бунтове и дори самоубийства на фермери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да правим тор от *** . нг а . лит . е
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости.Ядрените реактори бълвах хелий, просто никой ни си прави труда да го извлича от тях (защото има доста радиоактивни материали в добавка).Пясък - не ме карайте да се смея. Смилате скали и готово. Да, скъпо е. Да копаш от реката е по-евтино, ама не значи, че е единственият източник.Фосфатните торове - това е единственият проблем, но е просто въпрос на време да се изтупа от прахта някоя технология и да се почне производството. Пак опира до цената.
11
0
 
4
 
! Отговори
kapitalismus maximus преди 4 години
Невидимата ръка на пазара ще регулира нещата. Като свършат ресурсите, цените толкова ще скочат, че веднага ще се намерят продавачи...ама то е свършило? Е, сигурно извънземни ще се намерят, на такава добра цена да ни продадат, нали?... Чакай малко.. пак ще прочета малко и ще дойда...
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ша падна
9
1
 
3
 
! Отговори
икономист преди 4 години
За термо-ядрен синтез не сте ли чували? Всички тези химични елементи, се образуват в нашето Слънце, а ние скоро ще създадем работещ термо-ядрен реактор на земята, което ще ни позволи сами да си синтезираме нужните ни елементи. А и след време може да няма нужда от фосфати, ако започнем да принтираме храната си.... Все по-наложителната промяна на икономическата система, ще ни позволи да използваме много по-разумно разполагаемите ресурси.
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сахара е пълна с пясък
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вий ако не можете, аз па мога без тея.Изчезвайте.500 000 000 - толквоа е писано на камъните и толкова ще станем
6
0
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 години
Много изсмукана от пръстите статия
5
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Най-хубавото предстои. 100% диванните експерти заминавате за тор и повече няма да се пръкнете.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На какви наркотици сте вие?
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължавайте да го раздавате наляво-надясно за парти балони и всякакви глупости.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мила моя "писарушке"за разлика от въглеводородите,металите имат висок процент на рециклиране между 50-75% в световен мащаб,така че нас няма да ни има метали ще има!
1
4
 
35
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Дано ракията не изчезне че тогава си е....м.