Хари Потър става на 39, а Дж.К.Роулинг на 54

Авторката и героят й споделят една и съща дата на раждане
31 юли 2019 18:25, Дарена Найденова
13
Хари Потър става на 39, а Дж.К.Роулинг на 54
Снимка: Reuters

Филмите и книгите са тези неща, които успяват да ни откъснат от ежедневието, да ни накарат да влезем в един друг, по-добър и интересен свят. Независимо какво ще изберете, винаги можете да се потопите във вселена, която не съществува и поне за малко да повярвате в магията на думите и изкуството.

31-ви юли е малко по-различна дата за феновете на вълшебствата. Не само, че бележи края на месеца, но тя отбелязва и рождения ден на Дж. К. Роулинг и Хари Потър. Ако досега сте живели своя мъгълски живот в пещера, обясняваме всичко, което трябва да знаете за тези две имена.
 
Дж. К. Роулинг е писателка, която е родена на днешната дата преди 53 години в Англия. Пише първата си история, когато е едва на шест. Опитва се да влезе в Оксфорд, но оттам я отхвърлят и тя се насочва да учи в Ексетърския университет. Налага ѝ се да пътува доста време във влак, което й помага да измисли историята за Хари Потър.
 
Един ден, возейки се на железницата от Манчестър до Лондон, Роулинг започва да пише на салфетка няколко начални изречения за магията. Оттам тръгва и цялата история на първата книга „Хари Потър и философският камък“.
 
Доволна, че е написала цял роман, Роулинг с надежда изпраща ръкописа си на няколко издателства. За съжаление, получава откази с обяснението, че такава детска история няма да привлече читателите. Огромна грешка!
 
Още новини за кино и музика четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
До номер 4 преди 4 години
Толкова смешен коментар... Вярно, че всеки има право на мнение, но слагайте едно "според мен...", а не генерални оценки. Спомням си като дете с какво вълнение чаках всяка книга. И само за това, че ХП накара толкова деца по света да четат, заслужава уважение
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грандиозна дивотия!
7
5
 
5
 
! Отговори
до 6, плагиатство е преди 4 години
Чел съм 3 от книгите за Хари Потър като бях на 13 г.,когато излезе тъкмо на мода.С първата книга авторката изчерпа всичко. В следващите просто повтаряше едно и също, вълшебното училище за магьосници,летящите метли и да ти кажа и първата и книга е плагиатство. Прочети серията от книгата на Джил Мърфи има и филм ,, Най-непохватната вещица"(Тhe worst witch).Първата е от 1974г. Говори се училище за момичета магьосници,главната героиня е Милдред,момиче което е много зле в магиите.
6
7
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Изброй няколко, ама без ония преди 89-а, които ги пишеха по заповед отгоре. Продадени са над 500 млн. копия от Хари Потър, сигурно насила са ги карали да купуват.
5
4
 
5
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Абе тоя Хари Потър накрая за Рон ли се ожени??? Съученичката му Хърмаяни нали си падаше по българина Виктор Крум във филма,къде изчезна нататък нашия юнак? Виктор да не спука от бой Хари,та падна от метлата и обърна той резбата???
4
6
 
14
 
! Отговори
--- преди 4 години
Пример за фалшива литература... Има къде по- смислени книги за деца и юноши! Тук има цел да се привлекат читателите и да се вземат едни пари- чист маркетинг продукт. Жената е симпатична и историята й и мъките й да пробие е по- интересна от това, което е написала.
3
8
 
14
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Не съм чел нито една книга, не съм гледал нито един филм и се гордея с това.
2
6
 
16
 
! Отговори
пак ли преди 4 години
Аман от тоя Потър.
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога няма да я прочета !