Arbeit macht frei – лагерите на нацистите преди газовите камери

Преди да се превърнат в лагери на смъртта, те били работнически лагери
3 сеп 2019 21:30, Нели Христова
122
Arbeit macht frei – лагерите на нацистите преди газовите камери
Снимка: Wikimedia Commons

Arbeit macht frei.

Всеки ден изпратените в лагерите на смъртта виждали тези думи. "Работата те освобождава“, гласели те. Издигали се над главите на милиони затворници в Аушвиц, Дехау, Захсенхаузен и Бухенвалд. Но били едно фалшиво обещание, което целяло да омиротвори лагерниците и да им вдъхне надежда, че има път обратно към нормалния свят. Но нямало. Те работили, но работили до смърт.

Макар концентрационните лагери на нацистите да са запомнени като места за масови убийства, те всъщност не започнали като такива. Първоначалната им идея била да са трудови лагери за роби.

Поне на хартия, идеологията на нацистката партия била идеология на труда. Когато правителството на Хитлер взело властта през 1933 година, то го направило с обещанието да подобри живота на германците и да засили икономиката на страната, дълбоко засегната от Първата световна война.

В Mein Kampf Хитлер пише, че войната не е загубена на бойното поле, а заради предателските сделки на марксисти, евреи и други "лоши герои“. Фюрерът обещава, че с премахването на тези хора и взимането на властта от ръцете им, Германия ще просперира.

За повечето германци обещанието е опияняващо. След като взима властта през 1933 година, Хитлер обявява бойкот на всички еврейски бизнеси. Шест дни по-късно иска оставката на всички евреи на държавна служба и юридическия сектор.

До юли всички те останали без германско гражданство, били приети нови закони, които държали евреите и техните бизнеси далеч от пазара, а миграцията им била силно ограничена.

Следващата стъпка била създаването на СС.

Много германци виждали просперитет в държавата си – имало по-малко безработица, застоялите бизнеси се отваряли към иновациите. Но за всички било ясно, че този успех е илюзия. Възможностите на етническите германци произлизали от премахването на така нареченото „старо население“.

СС контролирало всички бизнеси. Никой нямал право да се справя сам, да просперира сам. Ако някоя компания се провалила, СС използвала средства от друга, по-успешна, за да й помогне да си стъпи на краката.

"Красотата е в работата“.

Новата идеология на Германия можела да се види навсякъде – в изобретяването на „народната кола“ Volkswagen, в организирането на Олимпийските игри в Берлин, в строежа на аутобана, в издигането на нови сгради за правителството в столицата и стадион в Нюрнберг.

Всичко се строяло с камък и желязо. Но и зад това имало скрит замисъл – така се оправдал масовият добив на метали и стомана, които щели да бъдат нужди за самолети, танкове и муниции за бъдещите бойни действия. Хитлер искал да завладее Европа, а нацисткият елит да я управлява.

Химлер знаел, че е нужна социално-икономическа подготовка да постигнат германците великите си цели. "Ако не напълним лагерите си с роби, няма да имаме пари след дългите години на война“, казва той.

Така, на 20 декември 1938 година, е създаден закон, който въвежда задължителен труд за всички безработни германски и австрийски евреи, тъй като правителството нямало да подкрепя здрави и трудоспособни евреи с публични средства, без да получи нещо в замяна. Тоест, ако си евреин и си беден, правителството имало право да те накара да направиш каквото си поиска.

Преди газовите камери лагерите са били фабрики за стоки и оръжия.

След време всички лагери получават газови камери, но дори и преди тяхното изграждане, местата били също толкова ужасяващи. В Маутхаузен затворниците работели от сутрин до вечер, без почивка, без храна. Те трябвало да носят тежки камъни по стълбище, носещо името „Стълбите на смъртта“. Този, който успеел да стигне върха, бил връщан обратно в подножието му, за да вземе нов камък и отново да качи 186-те стълби. А когато силите напуснели някой от затворниците, той падал, повличайки всички хора зад себе си.

Някои имали късмет и 10% повече шанс да оцелеят. Наричали ги Капо от италианската дума за глава. Те имали малко по-добра храна, собствена стая и дрехи, а в замяна вършели работата на войниците на СС.

"Роби, които да изградят нашите градове, села, стопанства“

В някои лагери трудът бил "по-цивилизован“. Група от млади жени в Аушвиц например били служителки в студио, което шиело роклите на съпругите на войниците от СС. Много етнически германци живеели около лагерите и вдъхвали живот на мечтата на Химлер – елитът да бъде обслужван от група роби. Евреите били наемани като детегледачки, градинари и прислужници.

Много компании също се възползвали от безплатния робски труд. Компанията за електроника Simens почти останала без служители, когато през 1940 г. прибягнала към услугите на еверите в лагерите. До 1945 година за тях работили близо 80 хил. затворници. Големите автомобилни компании също използвали роби за да правят части за автомобили, танкове и мотоциклети. Близо 4000 души умират в газовите камери, след като от Mercedes-Benz разбират, че тяхната връзка с нацистите ще бъде разкрита от Съюзниците. Те пращат всички роби, които работят за тях, на сигурна смърт, за да не проговорят пред врага.  Kodak използват 250 затворника в завода си в Берлин.

Но когато влаковете с хора започнали да прииждат в лагерите, а някои от тях били възрастни, болни или негодни за работа - те се превърнали напълно в лагерите на смъртта. Милиони са убити, тъй като не могат да дадат своя принос за нацистката мечта. И дори всички да виждали Arbeit macht frei всеки ден да се издига над тях, никой не си тръгнал от там свободен... още повече жив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
2
 
! Отговори
Меги преди 4 години
Миналата седмица видях Аушвиц.Една мн малка част е съхранена от него,защото е бил наистина с внушителни размери.Все още има дупка в земята където е била изсипвана пепелта от изгорените тела.Покъртително е.Да не забравяме само,че там не са били убивани само евреи
99
0
 
0
 
! Отговори
прав си преди 4 години
До човекФотошопа е най-политкоректната технология!С него всичко си идва на мястото,което предварително е определено!
98
0
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 104Странно. Аз защо не намирам такива снимки?Между другото ще ти кажа, попадал съм и на много други снимки.Например, Джеси Оуенс ухилен, а до него Адолф Хитлер, също ухилен, го е прегърнал приятелски.Става въпрос за олимпийският атлет афроамериканец, шампион от олимпиадата в Берлин през 1936 г,Естествено, снимката е монтаж. Видях после двамата снимани поотделно и там се вижда че са съвсем на различни места.Днес със Фотошоп можеш да снимаш каквото си искаш!
97
3
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
Така е, вярна е забележката. Codak е американска компания.Германската компания за цветни филми е IG Fahrben.Тя е използвала робски труд на концлагеристи.До: "мид" (номер 103)Всички лагери са били ужасни, а съветските едни от най-ужасните. За тях се говори твърде малко. Но при съвместната окупация на Полша от Вермахта и РККА, се провеждат редица срещи и конференции между НКВД и ГЕСТАПО.На тях НКВД предава на германските си колеги челния си опит - учи ги как да изграждат концлагери.
96
1
 
0
 
! Отговори
баш холокостчик преди 4 години
Преди време попаднах случайно в нета на снимки,на които ухилени амер.войници строяха "газови камери" в един концлагер!Обяснението под снимките беше дълго и изчерпателно!Не знам дали още ги има,или са свалени,но който иска може да ги потърси!Между другото,герм.концлагери са направо детска градина пред руските в Далечния изток!Там наистина на човек му се изправят косите!
95
0
 
0
 
! Отговори
мид преди 4 години
Всички лагери са били ужасни, просто нацистките са най-комерсиални. Белене, Гулаг, Гуантанамо ?
94
0
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
Написаното е малко като за деца ученици, но общо взето е истина.Не е вярно това, че никой не е излязъл жив от концлагерите.Най-малкото след като са били освободени, там са намерени живи хора макар и болни и изтощени от труд и глад.А иначе е имало освен евреи и много други.Например, последователите на "Свидетели на Йехова". Затваряни са там заради пацифистките им убеждения и отказът да служат във Вермахта.Наричали са ги доброволни затворници, защото ако се отрекат от сектата ги пускат.
93
6
 
6
 
! Отговори
Калигула преди 4 години
Газовите камери - пълна лъжа, комина е построен от руската армия след войната, вратите на "газовите камери" са дървени, а номера на загиналите го сменят през ден. Много доходоностна лъжа особено след като германците им плащат репарации вече 80 години, а те за благодарност им карат диваци от Африка.
92
4
 
9
 
! Отговори
до 97 преди 4 години
До АнонименА за ГУЛАГ филми има ли ?
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ,*** , къде ги прочете тези работи .? Кодак е американска фирма и не е фунцкионирала в Берлин ,тъй като Германия и Америка са във война.Вероятно си ползвала руки опорни точки ,но те за за по-неинформирана маса.
90
3
 
8
 
! Отговори
казанджията преди 4 години
МНОГО ПОЗНАТО ЗВУЧИ, "едно фалшиво обещание", както и сега ЕС ни е превърнало в РОБИ за да им компенсираме по-високия стандарт на живот...с тия кредити..
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 104А има ли филми , за лагерите в САЩ направени през 1945г. , в които са били затваряни японците живеещи тогава в САЩ ? А филми за резерватите с индианци в С.Америка ?А нещо за действащата все още 13 точка в американската конституция , според която престъпниците могат да бъдат направени РОБИ ? И това не е шега - има я конституцията на сащ в нета , всеки може да я прочете !
88
1
 
15
 
! Отговори
Не съм експерт, но.. преди 4 години
"Така, на 20 декември 1938 година, е създаден закон, който въвежда задължителен труд за всички безработни германски и австрийски евреи, тъй като правителството нямало да подкрепя здрави и трудоспособни евреи с публични средства, без да получи нещо в замяна."Това може да се приложи у нас за един определен етнос...
87
0
 
0
 
! Отговори
ЕС лагер преди 4 години
"едно фалшиво обещание, което целяло да омиротвори лагерниците и да им вдъхне надежда, че има път обратно към нормалния свят. Но нямало. Те работили, но работили до смърт."
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До всички които твърдят, че такива лагери нямало и газови камери нямало има един филм от 1945-а година документален по време на разчистване на лагерите казва се "Nazi Concentration Camps", IMDB link /title/tt0247568/ Хайде изглейдате го и пак ще говорим.
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До стоянСтоянеее - в най-новата история, преди комунисти и фашисти, англичаните са направили концлагери във връзка с диамантените воини в Африка- т.н Бурска война, а преди тях испанците са организирали такива лагери в Ю.Америка !Само с джойнт не става - трябва си и четене !
84
7
 
12
 
! Отговори
Игор преди 4 години
Я напишете нещо за Ловеч, Белене и архипелаг ГУЛАГ.
83
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Външно министерство каза на руслЯмдия да си ооноват 9 ти септември........където искат........това не е Български "празник".......
82
6
 
24
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
В някои лагери трудът бил "по-цивилизован. Група от млади жени в Аушвиц например били служителки в студио, което шиело роклите на съпругите на войниците от СС. Много етнически германци живеели около лагерите и вдъхвали живот на мечтата на Химлер елитът да бъде обслужван от група роби.Евреите били наемани като детегледачки, градинари и прислужници. Я, ето от къде е взета идеята за ЕС.Източно европейците роби,а западно европейците ползуващи робите,но това сега се нарича евро интеграция
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тяна, брадчед, чета. По време на втората световна комунистите не са създавали лагери. Защо? Ами защото е имало комунисти на власт само в СССР, а там не са пращали в лагери. Или на фронта или разстрел. Освен това нацистите създават "трудовите" лагери за евреи преди втората световна, така че пак не са ги взаимствали от комунистите ;)))Лагерите в ГУЛАГ нямат нужда от такава охрана като нацистките, понеже са били в силно изолирани региони и е било почти невъзможно да се избяга заради отдалечеността

Спонсорирани публикации