Банкок се задъхва, а Тайланд иска да смени столицата си

Нивата на мръсния въздух притеснително се покачват
7
Банкок се задъхва, а Тайланд иска да смени столицата си
Снимка: Getty

В понеделник гъсти облаци от опасен и токсичен смог надвиснаха над Банкок. Това накара жителите на тайландската столица да останат по домовете си или да носят специални маски. Димът е резултат от фините прахови частици, идващи от автомобилите и заводите, в добавка с високата влажност.

 
Ситуацията толкова се е влошила в последните години, че част от управляващите в Тайланд обмислят дали е време столицата да бъде преместена. Праховите частици се наричат PM2.5 и са толкова малки, че лесно могат да проникнат в човешкия организъм при вдишване. Това води до респираторни проблеми и сърдечни заболявания.
 
Тайландското правителство е поставило нормата на частиците до 50 микрограма на кубичен метър. В понеделник обаче показателите са стигнали до 70 микрограма, което значително влошава положението на местните жители.
 
В съобщение, публикувано във Фейсбук, министър-председателят на страната Прают Чан-Оча посъветва столичаните да останат по домовете си и да излизат навън, само ако е крайно належащо. При такива случаи, всеки трябва да носи специални маски, които да не позволяват на фините прахови частици да навлизат в организма.
 

7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Средната възраст на автомобилите в София е около 11 години при средна цена около 12000 лева и за които не знаят, автомобилите в София причиняват около 3% от допустимите норми за замърсяването с ФПЧ.
2
10
 
7
 
! Отговори
Мая президент преди 1 година
София е така вече 20 години. Всеки е с кола за по 200 лева , фалшиви технически прегледи.Гори се талашит,гуми, пластмаса зимата в печките кал по улиците не се се мие.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е особено вярна информацията в статията. ФПЧ през зимата в едни по-особени квартали на София и около тях, стигат до нива от над 600-700 микрограма на куб.метър, но там маски не носят, а ядат и пият и горят гуми за отопление. Принципно наднормени нива на ФПЧ не могат да се достигнат от използването на автомобили. Наднормено нива има само заради използването на твърдо гориво.