Ще спаси ли MOSE Венеция от наводненията?

Проктът може да е спасение, но и катастрофа
18 дек 2019 19:45, Нели Христова
6
Ще спаси ли MOSE Венеция от наводненията?
Снимки: Reuters

През миналия месец Венеция изживя своя кошмар – най-голямото наводнение от половин век насам. То показа какво може да е злокобното бъдеще на красивия италиански град.

Има ли спасение за Венеция?

MOSE е проект, който трябва да попречи на водите да заливат града. Специален шлеп поставя 78 шлюзове, които да спират водата, когато нивото й се надигне. MOSE е абревиатура, която значи Експериментален електромеханичен модул. Също така е и препратка към Моисей, тъй като Венеция трябва да бъде спасена от водата. Тя има нужда от чудо, подобно на разделянето на Червено море.

Географията на Венеция я прави красива, но много уязвима. Разпространена върху 118 острова, тя е разположена в лагуна, а Адриатическо море влиза в нея от три места. Именно там се поставят най-много шлюзове, за да се предпази градът от приливите.

Те лежат на 12,7 метра под морското равнище. Когато експертите усетят, че „високата вълна“ е наблизо, те задвижват поредица от въздушни помпи, които издигат стени, предпазващи Венеция от водата.

Но MOSE може да служи и като пример за отлагане, корупция и прекалено много хвърлени на вятъра пари.

Началото на проекта е дадено преди 16 години. Трябваше да е приключило през 2014 година. Ако това беше станало, Венеция може би нямаше да преживее този кошмар миналият месец. Но MOSE отново е отложен за 2022 година. Цената му трябваше да е 1,6 милиарда евро, но се повишава на 5,5 милиарда евро. Проектът е и бърлога за легални проблеми. Извършени са 35 ареста заради корупция, включително и на бившият кмет на Венеция.

Спасение или катастрофа?

MOSE предизвиква често протести. Повечето хора го виждат само като нов проблем, но не и като решение.

"Това е заради много технически причини. Ще ви посоча една – проблемът с връзките. Това са частите, които свързват системата от шлюзове на дъното на морето. Тези части, дори и MOSE още да не работи, вече са ръждясали и унищожени. Има и няколко финансови проблема – те казват, че проектът ще струва 100 милиона евро на година, но никой не знае кой точно ще плаща за това. Последни, но не на последно място, е проблемът с промените в климата. Нивото на морското равнище се покачва, а това напълно ще изкара от играта MOSE, тъй като той е прекалено стар, ако става дума за дизайн”, обяснява активистът Марко Баравале.

Спасението е наложително

Днес площад Сан Марко е сух, а туристите продължават да се разхождат по него. Но ако влезеш в базиликата, щетите от "високата вода“ са ясно видими.

"Няколко дни след отдръпването на водата, подът, върху който е най-старата ни мозайка, произхождаща още от средновековието, започна да се надига и тя започна да се разпада. За това ги покрихме с марля – да ги задържим заедно“, обяснява  Марио Пиана, уредник на базиликата Сан Марко.

Водата в криптата на базиликата влиза през прозорците и унищожава всички мебели, които са били вътре в нея.
Фактът, че MOSE не е завършен на време допълнително засилва липсата на вяра, която много венецианци изпитват към проекта.

През онези тежки дни, бизнесът на Фабиано Амади почти е съсипан. Мъжът е роден и отгледан във Венеция и е майстор на така прочутото венецианско стъкло.

"Онази нощ водата се покачваше и покачваше. Бях тук с няколко от служителите си. За половин час всичко беше под вода. Успяхме да спасим най-голямата си печка, защото я включихме на максимум – 1400 градуса и водата се изпаряваше, когато влезеше в нея“, спомня си Амади. Той наистина се надява, че MOSE ще е спасението, тъй като водата унищожава материалите, които артистите като него използват.

"Не можем да продължаваме така“, категоричен е той.

В продължение на хиляди години, морето е това, което превръща Венеция в мощен център за търговия. Сега, дори за по-малко от сто години, учените предсказват, че градът може би ще потъне. Само ефикасността на  MOSE ще покаже, дали Венеция ще бъде спасена или ще се превърне в подводен увеселителен парк.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Тия италианци така крадът, ама така крадът. Бетер ман**ли са.
4
5
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЕДИН ТУК НАПИСА ОЩЕ ПРЕДИ МЕСЕЦИ, ЧЕ НИЕ ЩЕ ГО ПЛАТИМ СПАСЯВАНЕТО НА КЛОЗЕТЦИЯ И БЕШЕ ПРАВ!!! 10 МИЛИАРДА ЛЕВА НАЙ-МАЛКО ЩЕ ПРИБЕРАТ ОТ ФОНДОВЕТЕ НА ЕС ЗА СПАСЯВАНЕТО НА КЛОЗЕТЦИЯ!!!КЛОЗЕТЦИЯ Е ПОСТРОЕНА ПОД МОРСКОТО РАВНИЩЕ И САМО НА МЕСТА КАТО ПЛОЩАДИ И ПОДОБНИ КОИТО СА ИЗКУСТВЕНО НАПРАВЕНИ Е С ВИСОЧИНА ОТ 1 МЕТЪР НАД МОРСКОТО РАВНИЩЕ!!!КЛОЗЕТЦИЯ Е НЕСПАСЯЕМА ЩОТО МОРСКОТО РАВНИЩЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ КАЧВА
3
1
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
"Нивото на морското равнище се покачва-" - в такъв случай MOSE не е решението на проблема на град Венеция...
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главно старинната част на Венеция е разположена в лагуната, но голяма част от града е разположен на континента, там живее и почти цялото му население! Проблема не е с повишаване на морското равнище, 3-4 мм на година е смешен екоталибански псевдоаргумент, Венеция просто потъва, така е откакто е построена! Островите са от наноси от делтата на река По, те не са стабилна основна и тежките сгради потъват - това е всичко!
1
1
 
13
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
През 2017 Венеция е посрещнала 36 милиона туристи.Изчислено е ,че всеки общо остава при посещението си средно 200 евро.Уау 7 милиарда евро.Не броим и новите такси,които сложиха въобще за влизане в града.Къде са парите, да питам местния Фандък???