Цхалтубо – изоставеният съветски курорт, който е дом на бездомните

Хиляди мигранти живеят там
6 фев 2020 18:30, Нели Христова
41

Снимка: Flickr

Цхалтубо някога е бил луксозен спа курорт с близо 20 хотела, които предлагали услугите на санаториум. Днес повечето от тях са изоставени, но коридорите им не са толкова празни, колкото си мислите.

Съветските работници идвали в Цхалтубо, Грузия, за да си починат и да се освежат. Тук комунистическият елит се забавлявал. Дори Сталин имал своя лична баня. Всъщност целият курорт е построен по желание на диктатора, който вярвал, че минералните извори имали лечебни сили.

Разхвърляните по земята медицински документи показват, че съветските граждани идвали в Цхалтубо, за да търсят и лекарско съдействие.

След като СССР се разпада през 1991 година, санаториумите затварят врати. От тогава те се рушат.

Но Цхалтубо не е напълно изоставен от хората.

През 1993 година, когато Грузия вече се е отделила от СССР, близо 200 хил. души напускат размирният район на Абхазия. Някой се озовават в санаториума.

"Когато хиляди хора бяха принудени да си тръгнат от Абхазия, ни беше казано, че можем да използваме всички изоставени сгради – училища, градини, хотели, санаториуми. Мислехме си, че до месец – два ще се върнем у дома. Мислехме си, че сме просто гости в тези сгради“, разказва Лейла Ашорида пред BBC.

Според проучване близо 5000 души живеят в Цхалтубо. Те са там от близо 27 години.

"Никой не живееше тук, когато хотелите затвориха. Само мигрантите идваха. Полага ни се една стая на семейство. Има прекалено много мигранти и много малко място“, обяснява Мака Немтсваридзе.

Санаториумите са построени още през 60-те, днес около 60 души живеят там. Мака е една от тях. Тя е майка на три деца и получава помощи от държавата – едва 100 долара на месец.

"Децата имат нужда от толкова много неща, а аз нямам пари да им ги купя. Очите ми се насълзяват... не мога да говоря. Не мога да си позволя дори да си купя лекарства. Имаме толкова много заеми.

Сега правителството на Грузия иска да превърне Цхалтубо в туристическа атракция. Но за това трябва да намери нов дом на всички онези хора, за които изоставеният спа курорт е дом. Някои вече са били преместени, но 1100 все още чакат.

Туризмът бавно започва да се връща в Цхалтубо, а бизнесите се надяват да спечелят малко повече пари заради вече отминалата слава на курорта.

Правителството планира да вложи още милиони в реновацията на изоставените сгради. Но до тогава, по-голямата част от града ще остане една реликва от съветската история и дом за бездомните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
6
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
*** под номер 36 и 37 даже не е разбрали че това е Грузия - евро-атлантична, прегърнала САЩ . Но кретеноиди не ходили в училище и не знаят география.
34
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-после разбрахме къде ходят родните русифилистични отпадъци на почивка.:D :D :D
33
14
 
7
 
! Отговори
Алексий преди 4 години
Дето пипне руска ръка, повече трева не никне.
32
2
 
20
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Незнам колко истина има в статията, но сградите са много красиви! Навремето са правени с много добри покрития.
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напишете такива статии за нашите затворени и приватизирани почивни станции, заводи и какво ли още не...
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами те руснаците си накупиха къщи и апартаменти в Италия, България и Гърция... Дориу и в Испания си накупиха на безценица.
29
1
 
17
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
Трагедията е в Абхазия
28
7
 
18
 
! Отговори
Хаджи Смион преди 4 години
Статията е тотално невярна. Цхалтубо отдавна е възстановен и сега е модерен СПА курорт и то не от евтините.
27
14
 
30
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
До ЛЕНИН-СИФИЛИСЦхалтубо е град в Грузия, която с помощта на САЩ станала "високоцивилизована страна" , както се вижда от текста. Какви комунисти те гонят? Обърни се към твои хазаи - американци, които подпалиха войната в един прекрасен район
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за неудачен текст! Откъдето и да се погледне! понятия, числа, пари, преценка !!!!!За почти всички бивши олимпийски градчета п света може да се покаже далеч по-отчайващо и безперспективно състояние!
25
25
 
20
 
! Отговори
ЛЕНИН-СИФИЛИС преди 4 години
Поредната порция комунистическа помия, която не интересува никого. Комунистите да ходят в тия коптори-там им е мястото, изверги мръсни!!!
24
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тази иначе безмислена публикация научихме, че комунистическите байчовци-*** не познават и летоброенето. Спред тях 60-те години на един век са или през 50-те или през 70-те. За пореден път доказаха пълната си умствена изостаналост и непригодност. Това е нормално, като се има предвид от какви семейства са. Генетиката не прощава другари-сердари.
23
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има баня (санаториум) - има проблем!Няма баня (санаториум) - няма проблем!(по Сталинскому завету)
22
1
 
17
 
! Отговори
ОЛИГОФРЕНИ! преди 4 години
Първо десетилетие на века: ХХ00-ХХ09Второ десетилетие: ХХ10-ХХ19Трето десетилетие: ХХ20-ХХ29 (двадесетте)....Шесто десетилетие: ХХ50-ХХ59 (петдесетте) ТОГАВА УМИРА И ЛЮБИМИЯ ВИ СТАЛИН!
21
7
 
15
 
! Отговори
Повишена трудност преди 4 години
А в кои години и на кой век министър-председател на РБ беше другаря Жан Виденов? Вие си го харесвате нали другари?
20
2
 
6
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Анонимен 10дурачок: като какво се разбира десетилетието и какво е, са различни работи и въпрос на образование. Шестдесетте са шестото десетилетие. Който може да брои ще разбере кои са. За проверка кажи кои са десетте години на века.
19
7
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Не бе, нищо не разбираш. през 30-те Сталин още не е бил роден или вече е умрял. Апропо, другарЕ, от коя до коя година са 60-те?
18
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам поредната мърляво написана статийка! Чета цифри и нищо на разбирам - къде 60 души, къде -11000!Грузия го е закъсала здраво. В СССР грузинците си живееха като бъбречета в лой - фрахтова грузинецът самолет, товари го с карамфили, продава ги в Москва и се връща с бали пари.Или продава ягоди и се държи нагло."По чем клубника?", отговор "Ступай, ступай, тот, который эту клубнику купить, еще не проснулся!"Ама времената се смениха, грузинците ходят гастарбайтери в Русия.А иначе са симпатяги
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възможно е Сталин да е бил там, санаториумите са от 60-те, но още от 30-те там е имало почивна база. Другият вариант за собствената баня на Сталин е грешен превод. Има басейн, който се казва Баня 1, и там има мозайка със Сталин на нея.
16
15
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Ето сега чак разбрах защо нашите другаре, пенсионери и прочее пaплач харесва Джуджиленд. Майка с 3 деца и помощите 100 долара. Евала. Пълен рай.

Спонсорирани публикации