От приказка в ад – как Путин съсипа брака на наследница на Толстой и олигарх

Сергей Пугачев бил "банкерът на Путин", но президентът не харесал съпругата му
8 апр 2020 17:00, Нели Христова
190
От приказка в ад – как Путин съсипа брака на наследница на Толстой и олигарх

Животът на Александра Толстой бил като приказка - аристократичната британка се влюбила в мъжа на мечтите си, Сергей Пугачев, през 2008 г. Той бил руски олигарх, един от най-богатите мъже в Русия. Двамата били щастливи - прекарвали времето си в замъка му във Франция или в която и да е от къщите им по целия свят. 

Ала изведнъж луксозният им животът се превръща в пълен кошмар.

Всичко започва преди пет години, докато семейството живее с трите си деца в красива къща в Челси.

"Имахме двама шофьори, две детегледачки - една британка и една рускиня, и французойка, която да помага на децата с домашните. Преместихме се тук, когато родих първото си дете, а след това купихме и съседната къща", разказва графиня Александра Толстой. Още като дете аристократката водила привилигирован начин на живот - баща й бил далечен роднина на Лев Толстой. Тя посещавала елитно частно училище, а след това започнала работа като брокер в града. Тази работа обаче не й допада. Графинята бързо се отказва и се заема с ново начинание - туристическа компания, която преоткрива бившия Съветски съюз, Туркменистан и Киргизстан. Тогава се жени и за първи път. Ала този брак не продължава дълго.

След като Александра и първият й съпруг едва свързвали двата края, се появил Сергей - нейният рицар на бял кон. Първата среща между двамата е, когато графинята е наета да му преподава английски.

"Когато срещнах Сергей, цялата настръхнах. Толкова се влюбих в него. Беше толкова романтично, никога не съм изпитвала подобна връзка с никого", разказва Толстой пред BBC. Малко повече от година след първата им среща графинята и олигархът вече се радват на първото си дете. Те живеят в лукс между Москва, Лондон и Париж

"Той ми даваше кредитната си карта и аз отивах на пазар. Можех да правя всичко, което си поискам. Имах си частен самолет - трябваше само да опаковам един куфар и да отида, където си поискам", разказва Александра.

Семейството имало куп имоти, които включвали дом за 12 милиона паунда в Батърси, вила от 200 акра в Хартфордшър и къща на брега на морето на Карибите, струваща 40 милиона паунда.

Докато всичко вървяло прекрасно, настроенията в Русия се променяли.

Путин се обръща срещу олигарсите, които някога са му били съюзници. Сред тях е и Сергей Пугачев. Олигархът бил натрупал състоянието си от 15 милиарда долара в посткомунистическа Русия. Той притежавал въглищна мина, корабостроителници, дизайнерски марки и дори една от най-големите частни банки в страната.

Сергей бил близък с Путин. По думите му двамата "постоянно ходили на почивки заедно". Често отпускал и кредити на държавата, което му спечелило прозвището "Банкерът на Путин". Но руският президент не одобрявал едно - връзката на Сергей с Александра.

"Путин беше наистина изненадан. Той ми каза: "Защо? Та тя е британка. Толкова е странно. Има 140 милиона души в Русия, това е лудост", разказва Пугачев.

През 2006 година в Русия е приет закон, който позволява на държавните агенти да убиват "враговете на страната". Не минало много време преди вниманието да бъде обърнато към Сергей и неговите милиарди.

През 2008 година банката му е пред фалит. Държавата я спасява със заем за 1 милиард, ала две години по-късно тя фалира напълно. Пугачев твърди, че я е продал много преди това. Властите в Русия обаче не са съгласни. Съдът го обвинява заради загубите на банката, а олигархът е принуден да напусне страната.

Той твърди, че е заплашван от Руската агенция за гарантиране на влоговете, която искала заемът от 1 милиард да бъде върнат: "Поканиха ме в ресторант и ми казаха: "Добре, трябва да платиш 350 млн. долара или ще убием теб или семейството ти. Ако искаш, може да отрежем пръста на сина ти и да ти го изпратим?" Разбира се, агенцията отрича да е имало подобна среща, но е сигурно едно - олигархът е отказал да върне парите.

През следващите години враговете на Русия продължават да падат.

През 2012 г. бизнесменът Александър Перепилични умира по време на джогинг край имението си в Съри, година по-късно Борис Березовски е намерен мъртъв в дома си в Аскот. През 2015 г. Борис Немцов е застрелян в Москва. Тогава правителството се насочва към Пугачев.

Русия използва британските съдилища, за да си вземе единия милиард от Сергей. Той е обявен за виновен за загубите на банката, като обвинението твърди, че парите от държавата са внесени в швейцарска банка и след това са премествани докато просто не изчезват. Активите на бизнесмена са замразени по цял свят, паспортите му - отнети. Пугачев обаче успява да се скрие в замъка си във Франция и се изправя лице в лице с руската власт. Той съди държавата за загубата на бизнесите си.

Докато съпругът й се укривал, Александра започнала да се страхува за живота си и за този на децата си. През 2016 година връзката й със Сергей била подложена под силно напрежение. Когато той й предлага да се преместят за постоянно във Франция с трите им деца, графинята просто не може да се съгласи.

"Един ден той избухна и ме нападна физически. Заключи децата далеч от мен, след това скри и паспорта ми и тези на децата ни в сейфа си. Този уикенд нещо в мен се пречупи. Знаех, че не сме в безопасност", разказва Александра. През април същата година, тя успява да напусне замъка с децата си и повече никога не се връща в него. От тогава Александра и децата не получавали и никакви финанси от Сергей.

"Хората ми казват, че съм късметлийка, че децата ми са привилигировани. Но не е така. Тези, които са привилигировани живеят в безопасност със семейството си", казва тя. Държавата им отнема семейния дом, за да го продаде. Съгласяват се на сделка с Толстой - да я оставят да живее там в продължение на една година, стига тя да не настоява за издръжка от Пугачев.

"Най-големият ми страх е, че нямаме нито пари, нито къде да живеем. Това е кошмар", казва Александра.

Днес Пугачев живее сам в замъка си във Франция и е останал с последните си 70 милиона долара. Той не е виждал децата си от 2016 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
28
 
! Отговори
ГА ЯДИ БАНИЦАТА преди 4 години
Ох, замалко да се разплача! И за двамта важи следното:"ГА ЯДИ БАНИЦАТА НИ РИВА, СИГА РИВЕШ"
54
2
 
18
 
! Отговори
mdaa преди 4 години
Ето , че имало много лесен начин да станеш милионер!
53
3
 
39
 
! Отговори
ined преди 4 години
Като видяла колко милиарда има веднага се влюбила, било е любов от пръв поглед и по любофф
52
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кефи как *** заключават, че тоя е "крал" при положение, че тва е недоказано обвинение. Дет се вика, много по-вероятно е Путин да ги е "усвоил" тия пари и да му е дал част от тях "на съхранение" отколкото тоя да си ги е "взел" сам. В Русия никой не може да "вземе" мини и корабостроителници без съгласието на Великия вожд.
51
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин по принцип не харесва жени, а си пада по мъже. Защо иначе е сам при цялата му власт и пари, и две жени го оставиха?А виж с Ерди любовта върви отлично...
50
8
 
10
 
! Отговори
?! преди 4 години
Какво браво на Путин, нали олигархът е натрупал милиардите с негова помощ? Т.е. е крал с благоволението на Путин. И когато излязат извън контрол се намесва КГБ.
49
5
 
18
 
! Отговори
ВИЛАТА В БАРСЕЛОНА преди 4 години
само да не му я вземат и нея на завалията
48
3
 
41
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Мъка, мъка, 70 млн и замък, докъде я докара олигархът.
47
2
 
39
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
Горката женица! Свикнала е с частен самолет, а сега няма нищо. И как ще живее сега, неправейки и неумеейки нищо. А за нов милиардер вече е старичка. А тарикатът-милиардер живее в изгнание в някакъв френски замък и като му свършат парите трябва да го продаде. Много мъка има по този свят.
46
2
 
34
 
! Отговори
zoro преди 4 години
Ужас! Мафиози живее в замък Само с 70 милиона! То бива бива,ама..Тая фръцла Толстой за каква си мисли? Да опита да работи,жива е,децата също-къде е драмата? Много добър е Путин.Да беше Сталин...
45
2
 
36
 
! Отговори
Изтриха ме преди 4 години
За жалост на вас ме мързи да го пиша пак, ще го кажа обобщено. Всички олигарси са с протекции от Кремъл, но не изпълняваш ли, лошо бате :Д. И да попитам кифльока, няма ли един мужик от ТКСЗ....няма, а ? Голямата любов била олигарх, ей, как пък веднъж не взехте един заварчик от кумова срама, хахахахахаах. А Кремъл като те е нарочил, спасение няма. И не знам какво толкова , внучка на Толстой, ти какво си постигнала ? Освен да срамиш името му, защото дядо ти е безсмъртен писател, друго не правиш
44
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обичайното.Който направи пари в рашанията,първата мумисъл е как да се чупи от там.Що така бе? Нали е магучая.Какво и има на родината ви,че бягате като обезумели?И тук се нафряшка с такива "патриоти".
43
2
 
40
 
! Отговори
Тоягов преди 4 години
Горкият,жив да го оплачеш с тия мизерни 70 милиона.И той е от червените пеераси,като нашите олигарси,които по списък от БКП ДС бяха назначени милионери!
42
2
 
45
 
! Отговори
Freeman преди 4 години
"Днес Пугачев живее сам в замъка си във Франция и е останал с последните си 70 милиона долара." - вие сериозно ли ве? :D Каква изобщо е целта на тая статия, съжаление към онеправдан олигарх ли трябва да предизвика?
41
4
 
21
 
! Отговори
Никола Вапцаров преди 4 години
Борбата е безмилостно жестока.Борбата както казват, е епична.Аз паднах. Друг ще ме смени и..толкоз.Какво тук значи някаква си личност?!Разстрел, и след разстрела червеи.Това е толкоз просто и логично.Но в бурята ще бъдем пак със тебе,народе мой, защото те обичахме!
40
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакай сега, хем наследница на толстой, хем работила у Русията и живяла там беден живот, пък е британка. Как става тоя номер? То по-заплетено от южноамериканска сапунка.
39
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечтата на всяка жена - да намери милиардер, да се "влюби" в него и да му харчи парите между Москва, Лондон и Париж. Не знам защо изобщо е намесен Путин в тази блудкава история за една златотърсачка.
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо живеят в лукс? Защото има слуги които се навиват да им случжат. Защо има хора които се навиват да са слуги и да им осигуряват лукса? Защото си живеят по-добре като слуги отколкото като свободни хора. Всичко е просто. И милиардите хора са слуги на стотиците милиардери само за да живеят по-добре. Всичко е доброволно, няма скрито покрито.
37
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая статия щеше да е най-добра ако заглавието беше нещо от сорта на: Олигарх се скарва с Путин. Заплашен е от КГБ с убийство. Бяга в изгнание във Франция.
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ще да е руският Банев.