От приказка в ад – как Путин съсипа брака на наследница на Толстой и олигарх

Сергей Пугачев бил "банкерът на Путин", но президентът не харесал съпругата му
8 апр 2020 17:00, Нели Христова
190
От приказка в ад – как Путин съсипа брака на наследница на Толстой и олигарх

Животът на Александра Толстой бил като приказка - аристократичната британка се влюбила в мъжа на мечтите си, Сергей Пугачев, през 2008 г. Той бил руски олигарх, един от най-богатите мъже в Русия. Двамата били щастливи - прекарвали времето си в замъка му във Франция или в която и да е от къщите им по целия свят. 

Ала изведнъж луксозният им животът се превръща в пълен кошмар.

Всичко започва преди пет години, докато семейството живее с трите си деца в красива къща в Челси.

"Имахме двама шофьори, две детегледачки - една британка и една рускиня, и французойка, която да помага на децата с домашните. Преместихме се тук, когато родих първото си дете, а след това купихме и съседната къща", разказва графиня Александра Толстой. Още като дете аристократката водила привилигирован начин на живот - баща й бил далечен роднина на Лев Толстой. Тя посещавала елитно частно училище, а след това започнала работа като брокер в града. Тази работа обаче не й допада. Графинята бързо се отказва и се заема с ново начинание - туристическа компания, която преоткрива бившия Съветски съюз, Туркменистан и Киргизстан. Тогава се жени и за първи път. Ала този брак не продължава дълго.

След като Александра и първият й съпруг едва свързвали двата края, се появил Сергей - нейният рицар на бял кон. Първата среща между двамата е, когато графинята е наета да му преподава английски.

"Когато срещнах Сергей, цялата настръхнах. Толкова се влюбих в него. Беше толкова романтично, никога не съм изпитвала подобна връзка с никого", разказва Толстой пред BBC. Малко повече от година след първата им среща графинята и олигархът вече се радват на първото си дете. Те живеят в лукс между Москва, Лондон и Париж

"Той ми даваше кредитната си карта и аз отивах на пазар. Можех да правя всичко, което си поискам. Имах си частен самолет - трябваше само да опаковам един куфар и да отида, където си поискам", разказва Александра.

Семейството имало куп имоти, които включвали дом за 12 милиона паунда в Батърси, вила от 200 акра в Хартфордшър и къща на брега на морето на Карибите, струваща 40 милиона паунда.

Докато всичко вървяло прекрасно, настроенията в Русия се променяли.

Путин се обръща срещу олигарсите, които някога са му били съюзници. Сред тях е и Сергей Пугачев. Олигархът бил натрупал състоянието си от 15 милиарда долара в посткомунистическа Русия. Той притежавал въглищна мина, корабостроителници, дизайнерски марки и дори една от най-големите частни банки в страната.

Сергей бил близък с Путин. По думите му двамата "постоянно ходили на почивки заедно". Често отпускал и кредити на държавата, което му спечелило прозвището "Банкерът на Путин". Но руският президент не одобрявал едно - връзката на Сергей с Александра.

"Путин беше наистина изненадан. Той ми каза: "Защо? Та тя е британка. Толкова е странно. Има 140 милиона души в Русия, това е лудост", разказва Пугачев.

През 2006 година в Русия е приет закон, който позволява на държавните агенти да убиват "враговете на страната". Не минало много време преди вниманието да бъде обърнато към Сергей и неговите милиарди.

През 2008 година банката му е пред фалит. Държавата я спасява със заем за 1 милиард, ала две години по-късно тя фалира напълно. Пугачев твърди, че я е продал много преди това. Властите в Русия обаче не са съгласни. Съдът го обвинява заради загубите на банката, а олигархът е принуден да напусне страната.

Той твърди, че е заплашван от Руската агенция за гарантиране на влоговете, която искала заемът от 1 милиард да бъде върнат: "Поканиха ме в ресторант и ми казаха: "Добре, трябва да платиш 350 млн. долара или ще убием теб или семейството ти. Ако искаш, може да отрежем пръста на сина ти и да ти го изпратим?" Разбира се, агенцията отрича да е имало подобна среща, но е сигурно едно - олигархът е отказал да върне парите.

През следващите години враговете на Русия продължават да падат.

През 2012 г. бизнесменът Александър Перепилични умира по време на джогинг край имението си в Съри, година по-късно Борис Березовски е намерен мъртъв в дома си в Аскот. През 2015 г. Борис Немцов е застрелян в Москва. Тогава правителството се насочва към Пугачев.

Русия използва британските съдилища, за да си вземе единия милиард от Сергей. Той е обявен за виновен за загубите на банката, като обвинението твърди, че парите от държавата са внесени в швейцарска банка и след това са премествани докато просто не изчезват. Активите на бизнесмена са замразени по цял свят, паспортите му - отнети. Пугачев обаче успява да се скрие в замъка си във Франция и се изправя лице в лице с руската власт. Той съди държавата за загубата на бизнесите си.

Докато съпругът й се укривал, Александра започнала да се страхува за живота си и за този на децата си. През 2016 година връзката й със Сергей била подложена под силно напрежение. Когато той й предлага да се преместят за постоянно във Франция с трите им деца, графинята просто не може да се съгласи.

"Един ден той избухна и ме нападна физически. Заключи децата далеч от мен, след това скри и паспорта ми и тези на децата ни в сейфа си. Този уикенд нещо в мен се пречупи. Знаех, че не сме в безопасност", разказва Александра. През април същата година, тя успява да напусне замъка с децата си и повече никога не се връща в него. От тогава Александра и децата не получавали и никакви финанси от Сергей.

"Хората ми казват, че съм късметлийка, че децата ми са привилигировани. Но не е така. Тези, които са привилигировани живеят в безопасност със семейството си", казва тя. Държавата им отнема семейния дом, за да го продаде. Съгласяват се на сделка с Толстой - да я оставят да живее там в продължение на една година, стига тя да не настоява за издръжка от Пугачев.

"Най-големият ми страх е, че нямаме нито пари, нито къде да живеем. Това е кошмар", казва Александра.

Днес Пугачев живее сам в замъка си във Франция и е останал с последните си 70 милиона долара. Той не е виждал децата си от 2016 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли му пилите мъд е .е на Путин бре?! Я напишете колко умряха в Америка вече!!!! И колко е неадекватен Тръмп!!! Ама Не! Путин е по важен!
74
5
 
13
 
! Отговори
Апостол Ястреб преди 4 години
И тази лъже като български историк. Да няма български ген?
73
4
 
9
 
! Отговори
ТОП СИКРЕТ преди 4 години
А бе малко конспирация. Когато дойде Путин на власт там бяха евреите на Елцин, иначе казано на Рокфелерови. Преди години обаче Путин се сдуши с Ротшилдови чрез близкият му приятел Берл Лазар и към момента главен равин на Русия. Към онзи момент Путин придоби силата да разчисти старите муцунки от 90-те години и да сложи нови звезди на сцената. Тоя убавец за който четем явно е от елциновите хора. Нищо ново всеки нов герой си води антуража (Путин си сложи свои хора), а със старите си разчиства сметк
72
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се за тази чудна статия колко хонорар ще вземе автора. Щото да изпишеш толкова много глупости и информация дето не засяга никой си е много трудно.
71
7
 
8
 
! Отговори
хер Езел Шванц преди 4 години
Хахаа..абе вие как си ги нагласяте тия простотии не е истина!Путин е единствената и последна надежда на целия свят.Той е като рицар джедай,един Оби Уан Кеноби!Господ здраве да му дава!Амин!
70
2
 
19
 
! Отговори
кака ви преди 4 години
Добра сапунка, ама вече конкуренцията е голяма.
69
3
 
26
 
! Отговори
Иво преди 4 години
В уикипедията и Гугъл има всичката информАция относно тези. На кратко забогатял покрай Елцин ,после Путин казва връщай парите. Още по комунизма този" милиардер "е осъден на поправителен труд за дребни измами. После се закача за Елцин и става "човек ".
68
3
 
9
 
! Отговори
панчо преди 4 години
кога яде кифтета не рева а сега бедничката да я оплачешама вече малко използвана а и с деца няма да е толкова лесно и бързо да си намери следващ олигарха за него е поредното доказателство как стоят нещата в русия а именно че ако не си близък и по шапкана на властта то колкото и да си богат залязваш и бягаш на запад в безопасност
67
2
 
23
 
! Отговори
zoro преди 4 години
Те са купили фалшиви имена и разиграваха пред англичаните театър от 1918 година...Толкова са Толстой и Пугачв,колкото съм Zoro...Крадци и мошеници са.
66
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горе долу нищо не разбрах от драмата, но едно е ясно хванеш ли се с мафиоти работата ти е спукана.
65
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До не разбралите за какво аджеба иде реч в статията.С две думи - Путин е лош, много лош.За това е статията, другото е пълнеж.А как оня е натрупал милиарди, това са подробности. То и тук имаше такива, които забогатяха като заграбиха държавно имущество, но там в Русия мащабите са много, мноооого големи, та затова и оня натрупал милиарди.
64
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е преписаният сценарий на някоя турска сапунка.
63
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХахахахахахахахаВъобще не ме учудва, че феновете на Джуджи не можете да четете.
62
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
беше толкова романтично... томи даваше кредитната си карта и аз отивах на пазар...
61
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин им е виновен на тези 2-*** *** ила. Единия крал от народа ,и после му спрели кранчето,а патицата заразяла бедния си мъж,хванала този за кинитте,после той я пребил,и зарязал,и сега няма кинти,защото той си стиска 70-те останали последни крадени млн. Каква брутална драма.
60
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая е живото доказателство как една жена може да направи един мъж милионер......ако преди това е бил милиардер.
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роня крокодилски сълзи.
58
4
 
19
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Графиния, олигарси, пунта мара, вземи научи английски ***, че с този превод само се излагаш.
57
4
 
37
 
! Отговори
Вай вай преди 4 години
Той ми даваше кредитната си карта и аз отивах на пазар? Това е гловнжто послание в тази т.н. статия.Путин ми провали живота! Гада краднал един милиард долара ей тъй и кво очаква? Момата англичанка да ги харчи заедно с другите му държанки?Да още 2 в Москва и една във Франция е хранил и плющял докато е бил Най-якия съпруг на света.И си е плащал с ресурсите на омразната Русия. Справедливост се нарича това а не съсипване на брака,който всъщност е бил скъпа форма на проституция.
56
3
 
16
 
! Отговори
Митьо преди 4 години
Въпрос. Много ми е интересно с колко е нараснало Ф-то на графинята за тези години?

Спонсорирани публикации