Коя е жената, която откри първия коронавирус?

Доктор Алмейда напуска училище на 16 години
15 апр 2020 15:03, Нели Христова
22
Коя е жената, която откри първия коронавирус?
Снимка: Pixabay

Джун Алмейда напуснала училище на 16 години, но се превърнала в жената, идентифицирала първия коронавирус.

През 1964 г. шотландката работила в лабораторията на болница "Сейнт Томас" в Лондон, същата, която прие Борис Джонсън, след като се разболя от COVID-19. И макар коронавирусът, с който сега се борим, да е нов, то семейството вируси, от който произхожда, далеч не е непознат на човечеството.

Джун Харт се ражда през 1930 година и отрасва в Глазгоу. Напуска училище само със средно образование, но успява да си намери работа като лаборант по хистопатология в Кралската болница в Глазгоу. След няколко години заминава за Лондон, за да развива кариерата си и се омъжва за венецуелския художник Енрике Алмейда.

Двойката и малката им дъщеря се местят в Торонто, Канада, а според медицинския писател Джордж Уинтър, именно в Института за ракови заболявания в Онтарио д-р Алмейда развива своите изключителни умения с електронен микроскоп. Тя изобретила метод, чрез който вирусите се визуализирали по-добре. За целта, тя използвала антитела, за да ги агрегира.

Нейният талант е забелязан от учените във Великобритания. През 1964 г. те я молят да се върне обратно в страната, за да продължи работата си в "Сейнт Томас. Там Алмейда си партнира с д-р Дейвид Тарел, който ръководи изследвания в отделението за обикновена настинка в Солсбъри. Според Уинтър, Тарел изучавал промивки от носовете на доброволци. Той и екипът му открили, че те в тях можело да се развиват много вируси, които причиняват настинка, но не всички. По специално внимание предизвикал екземпляр B814. Пробата била от носа на ученик в пансион в Съри, взета през 1960-та година.

Доктор Тарел установил, че B814 можел да предаде симптомите на обикновена настинка на доброволците, но така и не успявал да отгледа рутинна клетъчна култура. Въпреки това, вирусът продължил да се развива в организма на хората. Тогава професорът се зачудил дали B814 може да се види под електронен микроскоп.

Той изпратил проби на Джун Алмейда. Тя видяла вирусни частици в пробите, които определила като подобни грипни вируси, но не съвсем същите. Така открива онова, което станава известно като първия човешки коронавирус. Алмейда вече била виждала подобни частици и преди, но когато изследвала хепатит при мишките и инфекциозен бронхит при пернатите.

Първият й доклад обаче бил отхвърлен, тъй като според комисията, снимките на новия вирус били просто нискокачествени снимки на обикновен грипен вирус.

През 1965 г. Британския медицински журнал за първи път пише за новото откритие. Първите снимки на вируса са публикувани в списанието за обща вирусология две години по-късно. Д-р Тайрел и д-р Алмейда, заедно с проф. Тони Уотърсън, директорът на "Сейнт Томас", нарекли откритието си коронавирус заради короната или ореола, който заобикалял вирусното изображение.

По-късно д-р Алмейда работи в медицинското училище в Лондон, където получава докторската степен. Кариерата й приключва в института на Уелкъм, където успява да регистрира няколко патента в областта на вирусните изображения.

След като напуска Уелкъм, д-р Алмейда става учител по йога, но през 80-те години отново се връща към вирусологията, когато помага да се направи нова снимка на вируса на ХИВ.

Джун Алмейда почива през 2007 г. на 77-годишна възраст.

Сега, 13 години след смъртта й, тя най-накрая получава признанието, което заслужава като пионер, чиято работа ускори разбирането за вируса, който в момента се разпространява светкавично из целия свят.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайката която изолира и проникна в кодът зад мембраната на този вирус,беше игнорирана и отстранена от по-нататъшните развития на епидемията.Документацията по изследванията е иззета от правителството.Но преди да се усетят службите,китайката преди да бъде ,,посъветвана'' да си трае,успява да даде изявление във видео по Ю-Туб.Където споменава че идва голям Мор по света ако това нещо излезе от Китай по другите държави,като споменава и аретмитичната прогресия и скорост на заразяване по света.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Плаща ми китайската комунистическа партия, да ги хваля по българските форуми, защото от сме от стратегическо важно значение за тях. Въх, разкри ме!
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не бъркате нещо? Не първия коронавирус, а първия куронавирус е от открит от Евето между краката на Адамчо...
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен8Кой ти плаща да хвалиш комбоклуците в Китай? Да ти приседнат яко мръсните им вонливи пари!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Китаец е хапнал заразено прасе което пък изяло заразена мишка, но заразата се пренася лесно в големите градове защото има струпване на много хора. Това е само началото на нови вируси убийци в гетата на 21 век където ще живеят все повече население.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Така е няма категорично лекарство но има такива които поддискат синдрома и човек може да живее нормален живот. Като не знаеш нещо не говори :)
8
3
 
5
 
! Отговори
Вторият коронавирус преди 4 години
Имам автентична снимка на извънземно, с автограф.
7
4
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Видя се какво е нивото на световната наука щом някакъв вирус излязъл от прилеп изяден от змия излапана от китаец е в състояние за блокира цялата планета.Вместо да бяха давани трилиони долари за свръхмодерни оръжия, за свръхмводерни технологии за следене, подслушване и контролиране на хората да ги бяха дали за усъвършенстване на медицината.Да, ама не !Световният елит явно има други приоритети.Те лъжат, че са загрижени за нашия живот, пет пари не дават за негоЦелта е ТОТАЛЕН КОНТРОЛ на хората
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Короните са нов СПИН а за СПИН няма лекарство вече 50 години,
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКоронавирусите са семейство вируси. Това, дето е открито 60-те има общо със SARS-CoV-2 колкото домашната котка има общо с лъва - от едно семейство са. SARS-CoV-2 се пръкна в Китай (там скочи от животно на човек) в разгара на грипния сезон и беше открит и изолиран от китайски учени за около 2 седмици през втората половина на декември. Там разработиха и първите тестове за вируса. Но, разбира се, сега трябва да се плюе и омаловажава това, което Китай направи.
4
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи този вирус го има още от 1960 година ама света чак сега разбира колко бил страшен.Сещам се , че тогава имаше едни лампови телевизори Опера и като го пуснеш чакаш 5 минути да излезе картината.А целият свят загрява вече 60 години ! - сега разбирам защо още няма извънземни.
3
3
 
10
 
! Отговори
Мисвирки преди 4 години
Като видя заглавие, с въпросителен знак, не чета статията, защото знам че е манипулативна.Така че БАСТА
2
11
 
10
 
! Отговори
Питате коя е жената? преди 4 години
Щом питате, аз отговарям!Не знам коя е жената, за това ще стрелям с произволно име. Жената е Пенка. :)Отговорих ли на въпроса на редакцията?
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никой не му пука :)