Диетични фибри - пълни с витамини, от които се нуждаем

Вижте кои са най-големите им ползи
12 авг 2020 22:20, Дарена Найденова
0
Диетични фибри - пълни с витамини, от които се нуждаем
Pexels

Фибрите са по-важни за вашата диета, отколкото си мислите, и има голяма вероятност да страдате от техния недостиг. Много от хората консумират само половината от препоръчителното количество фибри, от които се нуждаят. Това е така, защото повечето хранителни режими съдържат преработени храни, които често са лишени от фибри.

През последните 10 години учените са открили, че тези съставки могат да подобрят продължителността на живота и да намалят риска от определени здравословни проблеми. Междувременно, недостигът на фибри може да има неблагоприятно въздействие върху вашето здраве.
 
Има два вида фибри – разтворими и неразтворими. Учените препоръчват жените да консумират между 21 и 25 грама на ден, а мъжете – 30 до 38 грама. Много от ползите за здравето са свързани със способността на фибрите да забавят храносмилането. Това може да помогне за овладяването на глада, стабилизиране на кръвната захар и много други.
 
Ето пет здравословни ползи от фибрите и как лесно може да ги включите в диетата си.
 
Важни са за здравето на червата
 
Бактериите, които естествено живеят в червата ви се хранят от фибрите, които приемате. Всъщност сложните въглехидрати като тези, намиращи се в пълнозърнести храни, боб и бобови растения, са някои от любимите неща на чревните бактерии.
 
Тези и други бактерии, представляващи микробиома на червата, са важни, защото те извличат витамини и минерали, които стомашната ви киселина оставя след себе си. Тогава дебелото черво абсорбира хранителни градивни елементи като витамин К, В12, тиамин и фолат и ги отвежда в кръвта.
 
Доклад, публикуван през 2011 година, показва, че микробиомът на червата поддържа метаболизма, допринася за здравата имунна система, регулира нивата на енергия и много други.
 
Пребиотичните храни са особено полезни за здравето на червата. Тези храни, като лук и чесън, съдържат ферментирали фибри. Докато бактериите в дебелото ви черво разграждат тези фибри, се получават газове. Те могат да причинят дискомфорт в храносмилателната система, тъй като водят до подуване на корема.
 
За да получите пълните ползи от фибри без да изпитвате дискомфорт, ги добавяйте към диетата си бавно, увеличавайки количеството постепенно в течение на седмици или месеци.
 
Още за ползите от диетичните фибри четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари