Месец преди Коледа - започват проверките на коледни играчки

При 20% от проверените продукти има нарушения
22 ное 2020 22:28, Нели Христова
6
Месец преди Коледа - започват проверките на коледни играчки
Снимка: Pixabay

Коледните изненади могат да бъдат не само приятни. Ето защо инспекторите от Агенцията по метрологичен и технически надзор проверяват за опасни изделия. За седмица са проверени над 120 обекта в страната за продажба на играчки, светлинни гирлянди и пиротехника. При 20% от проверените продукти има нарушения.

Всяка четвърта от проверените играчки на българския пазар от началото на годината има несъответствие или е опасна - сочат данни на Метрологичната агенция. Досега са конфискувани и унищожени над 140 вида играчки предимно внос от Китай.

"Инспекторите следят за наличие на маркировка, инструкция за употреба на български език и обявени вносител и производител. Ще се проверява и за видими несъответствия. При електрическите гирлянди видимо несъответствие, например, е дължината на кабела от щепсела до първия диод. А при играчките - за отделянето на малки части, които биха довели при поглъщане до задушаване на детето", обясни Галя Бояджиева от дирекция "Надзор на пазара".

Емил Йорданов е управител на магазин за пиротехника в столицата. Твърди, че проверките не го притесняват, напротив - необходими са.

"В нашия бранш от години няма незаконен внос в България, но все още има незаконни търговци, които предлагат пиротехнически изделия без лиценз, което не е добре за бранша и за потребителите, и е добре да се проверява", смята той.

Въпреки , че има месец до коледните празници столичани вече предвидливо пазаруват.

"Купих една пиробатерия, бенгалски огън и тръби за изстрелване на фойерверки. Винаги има притеснения, но като се внимава, всичко минава добре. Сам ще се справя с пиротехниката за Нова година", разказа Владимир Алексиев пред БНТ.

Що се отнася до играчките, инспекторите правят проверки и по сигнали на родители. До момента не са открити играчки на пазара, които съдържат опасни вещества.

Глобите за търговци, които продават неизправни играчки и светлинни гирлянди, са от 250 до 1000 лв.


6
Още от Ако щете - вярвайте
Кои са най-важните храни за очите?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Снежанка преди 5 дни
Да отидат да проверят и джуджетата.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Йохохо

Нали вирус нямаше и маските бяха, за да мълчите.
Те са измрели, от друго... нищо, че са ги писали корона, срещу 1800 лева на човек.

Сега приоритет са гирлянди и коледни базари.
1
1
 
10
 
! Отговори
Йохохо преди 6 дни
По болниците ще има ли проверки, че поизмряха много хора.

Или гирляндите са приоритет на управляващите