Чай от лайка - при болки в тялото и лош сън

Вижте кои са най-големите ползи от консумацията му този сезон
25 ное 2020 22:20, Дарена Найденова
0
Чай от лайка - при болки в тялото и лош сън
Pixabay

Лайката е известна като лечебно растение, което се използва често при различни заболявания. Най-предпочитана е като съставка на вкусен чай, а отварата може да служи за промивки и компреси на рани.

Лечебните свойства на лайката се крият в цветовете ѝ. Те се събират от май до юли, когато се намират в период на цъфтеж. Откъсват се целите кошнички заедно с малка част от дръжките и се подреждат в плитки кошници или рамки за сушене на билки. Оставят се на сянка при температура до 35 градуса. Изсушените цветни кошнички имат бели периферни листа и зелени дръжка и обвивка. Билката се съхранява на сенчесто, сухо и проветриво място.
 
Известните свойства на лайката включват противовъзпалително и успокояващо действие при заболяване на храносмилателния тракт и при възпалителни процеси в дихателните пътища. Външно се прилага за промивка на възпалената лигавица на очите. Има благоприятен ефект при поява на камъни в бъбреците и проблеми с пикочния мехур.
 
Чаят от лайка е една от най-препоръчителните напитки и има защо. Той крие няколко полезни ефекта за организма. Ето кои са те:
 
1. Подобрява съня
 
Чаят от лайка отдавна се използва за лечение на безсъние. Това е така, защото билката съдържа апигенин, който е флавоноид. Това е химическо съединение, което придава цвета на цветовете на растенията и съдържа голямо количество антиоксиданти. По този начин то помага на тялото в борбата с токсините.
 
Апигенът се свързва с GABA рецепторите в мозъка. Това са същите рецептори, към които се насочват лекарствата против безпокойство. Така че, както хапчетата против тревожност, така и чайът от лайка може да ви накара да се чувствате спокойно и дори леко упоени. Проучване от 2015 година, проведено при жени с лош режим на сън след раждането, показва, че чаят от лайка наистина работи като помощно средство за заспиване.
 
Още за полезните свойства на чая от лайка през този сезон четете в материала на Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари