Нирмал Пурджа: Скатов ми беше като брат, казах му "не спирай да вървиш"

По думите му планината не прощава, там няма място за грешка
17 фев 2021 20:12, Нели Христова
77
Нирмал Пурджа: Скатов ми беше като брат, казах му "не спирай да вървиш"
Снимка: БГНЕС

Нирмал Пурджа, по-познат на широката общественост като Нимс, е може би най-популярното име в планинарския свят в последните години. 37-годишният непалски алпинист сътвори редица впечатляващи изкачвания - изкачи всички 14 осемхилядника за рекордно време от 6 месеца и 6 дни, постави световен рекорд с изкачвания на Еверест (8848 метра), Лхотце (8516 метра) и Макалу (8485 метра) в рамките на само 48 часа, а на 16 януари бе част от групата от десетима алпинисти и шерпи, осъществила първото зимно изкачване на К2.

Заради множеството си постижения Пурджа, който има и британско поданство, бе награден с пети клас от Ордена на Британската империя. Той даде интервю пред “България днес”, в което говори както за скорошното си постижение, така и за трагедията с Атанас Скатов, когото определи като “страхотен човек и един от най-близките си приятели”.

“Страхотен човек. Имахме невероятни купони в базовия лагер. Когато времето беше лошо, ние танцувахме. Той е страхотен танцьор. Честно казано, никога не бих си го помислил. Винаги се усмихваше. И е много скромен, толкова земен. Хората, изкачили единадесет осемхилядника, обикновено имат голямо его. Беше ми като брат. Заснехме видео, преди да тръгна към върха. Жалко е, ще ми липсва много", каза Нирмал относно Скатов.

Споделя още, че след като стига до върха, Скатов и приятелката му са го посетили в базовия лагер.

“Дойдоха с камера, записваха, просто приказвахме. Казах му - “късмет”. И това беше последният ни разговор. Като брат на брат. Питаха ме как е минало, казах им, че сме фиксирали въжетата до върха и е безопасно. Просто внимавай и не спирай да вървиш”, допълва Пурджа, който е бил близък и с друга жертва на зимната експедиция - Сержи Минготе от Испания.

“Двама от близките ми приятели ги няма. Много е тъжно. Видях още една снимка, която направих с Хуан Пабло Мор (б.р. - чилиецът изчезна под върха на 5 февруари). Тъжно напомняне колко смъртоносна е високата планина. Ако трябва да съм честен, нямахме представа какво ще се случи. Бяхме заедно в базовия лагер. Всички искахме да катерим за нашите цели и по наши си причини. Много е тъжно”, казва той и допълва, че всичко опира до планирането и трябва да планираш съвестно и в детайли, защото планината не прощава и там няма място за грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Знайко преди 2 години
....хора , не нареждайте нинжите на баира от дивана в хола. Тоя юнак Нимс има страхотен филм- 14 осемхилядника-нищо невъзможно. Вземете гледайте как се прави и не пишете глупости за неща от които не сте компетентни! Самия Райнхолд Меснер каза ,че е издигнал алпинизма на ново ниво....а тоя хвали Скатов....явно Скатов няма да е лапнишаран.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Братчеда на СкатовТеб пък какво те бърка къде отива застраховката му?
63
5
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Колко изкачвания има на японския суреркулоар или руската диретисима на Еверест?
62
5
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Направих паралел между алпинист и турист,едните катерят вертикални скали и лед, другите ходят. Алпинист беше Давид Лама (баща непалец, майка австрийка). Ако говорим за 8000+, скоросното изкачване на Южната стена на Анапурна от Уели Щек е много по стойностно от това,което ми цитираш. Интересно що нема мераклии за руската диретисима на К2, а всички отиват на маршрута, който е спускан да пъти със ски ?
61
8
 
3
 
! Отговори
Братчеда на Скатов преди 3 години
Кой кум, кой сват , кой на Скатов брат .......Така и никой нищо не каза къде отива застраховката на "алпиниста" при родителите му, при жената и детето му .... при любовницата му,която сега е редно да се нарича " жената до ..." , при мениджърката му или застрахователите въобще не намират причина да изплащат каквото и да е поради ред причини касаещи нарушения на безопасноста и условията на застраховката .Защо трябва след като вече е умрял да ни уведомявате кой му бил брат, кой му бил сестра?
60
13
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И този не е алпинист. А много надъхан турист. ККП са допуснали грешка, че са го пуснали на Шиша, ама айде.
59
0
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Така е, интервюто е хубаво, казва "китайските власти са могъщи и затвориха планината след инцидента с Боян Петров, но след като разбраха за проекта, направиха изключение " Прав е, ККП са велики и благородни. Когато напълно разкарат нагличаните от Непал, планината в Непал ще се възстанови. А това ще стане. Процеса е необратим .
58
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скатов дори не му е истинската фамилия
57
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57Руснаците са известни повече с великите постижения в алкохолизма от колкото с алпинизма!
56
2
 
20
 
! Отговори
фенка преди 3 години
Страшен пич! Респект!
55
7
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Последните години с руснаците могат да се сравняват най вече японците по височинни технични линии. Това е спорт за велики нации. Имам предвид алпинизма. Туризма е друга бира.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименубиването на българи никого не е довело до добро, и вас няма да доведе
53
3
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Едно прекрасно изкачване е Samurai direct на Kamet в индийските хималаи от японци. Да не кажете, че хваля само Руския Държавен Алпийски Клуб.
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брат, ама пари си трябват.
51
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименселски, спри да духаш на непалеца, *** да духаш на шотландците
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Селски, вместо да спамиш от одеве с това дуухане, вземи чуй интервюто, има превод за такива като теб. Със сигурност има какво да научиш.
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТподло е да убиваш българи защото са по-добри от вашата нация, сър.
48
2
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А истинското постижение последните години, освен тези на Руския Държавен Алпийски Клуб е изкачването на Уели Щек на Анапурна.
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиян *** му е платил да са скапе въжето
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От страната на Китай се качват и няма нищо опасно..