Серийният пътник: Как жена успява да се качи на 30 полета без билет?

Снимката на Мерилин Хартман дори е разлепена по летищата
17 мар 2021 19:00, Нели Христова
31
Серийният пътник: Как жена успява да се качи на 30 полета без билет?
Снимка: Chicago PD

Мерилин Хартман си печели прякора "Серийният пътник" поради една невероятна причина - в последните две десетилетия тя успява да се промъкне на поне 30 полета, без да има билет за тях. В края на краищата жената е арестувана, но в първото си интервю от затвора, тя казва, че самоувереното й поведение й е помогнало да заобиколи сигурността с лекота.

69-годишната Мерилин Хартман в момента е в затвора на окръг Кук в Чикаго, където чака процес. На въпрос на CBS2 как е успяла да премине през контролно-пропускателните пунктове на Администрацията за транспортна безопасност, тя дава изумително просто обяснение.

"Истината, която трябва да ви кажа, е че никога не съм успявала да се кача сама на самолета. Винаги ме пускаха. Лудост е, но винаги следвах някой от пътниците, когото служителите от Администрацията за транспортна безопасност отвеждаха като съмнителен за допълнителна проверка. След това се озовавах на опашката за допълнителна проверка, а оттам ме пускаха да мина, защото си мислеха, че съм заедно с човека, който трябва да проверяват.

Преглед на съдебните протоколи и полицейските доклади на CBS2 показа, че Хартман многократно е била хващана да носи бордна карта на друг пътник или да пристига в друга държава без документи, с които да мине през митниците.

Тя става и популярна сред служителите на летищата, като снимката ѝ е разлепена навсякъде. Това обаче не я спира - тя покрива лицето си с косата си и успява многократно да мине покрай служителите на полицията и федералните агенти.

И все пак, преди властите да я заловят за първи път, Мерилин лети 12 години без билет.

За първи път тя се качва нелегално на самолет през 2002 година

Записите показват, че Хартман е била арестувана след поне 20 инцидента на летища между 2014 и 2019 г. През този период агентите на TSA са се запознали добре с лицето й и в крайна сметка са започнали да призовават за подкрепление веднага щом я забележат.

Нейната известност е илюстрирана в аудиозапис, получен от CBS2, в който се чува агент на TSA, който казва: "Тук е забелязана Мерилин."

Хартман каза, че е предприемала нелегални полети доста преди 2014 г., но никой не е забелязал. "Първият път, когато успях да се справя, отлетях до Копенхаген“, каза тя. - Вторият път летях до Париж." Първите няколко пъти, в които е хващана на летищата без билет, тя само е разпитвана от полицията и освобождавана само с предупреждение.

Първият арест на Мерилин е на 14 август 2014 г., когато лети от Сан Хосе, Калифорния, до Лос Анджелис без билет. Впоследствие името на Хартман било добавено към "списъка на нарушителите" на TSA и съдията я пуска с предупреждение никога повече да не прави това. Рзабира се, и това не я спира.

Мерелин е арестувана отново седем месеца по-късно в Джаксънвил, Флорида, след като пристига от Минесота без билет. Съдът, който ръководи това дело, установява, че тя не е психически компетентна да бъде съдена. Но Хартман настоява, че притесненията относно нейното психическо състояние са преувеличени. "Знам, че продължават да наблягат на психично заболяване. Правоприлагащите органи биха искали това да бъде вярно. Но ъ-ъ ... не, аз съм доста добре", заяви тя през смях пред CBS2. "Нямам нищо против, ако хората кажат: "Тя е луда." Защото, когато гледам на нещата обективно, виждам, че лудост. Нарочно останах загадка заради лудия фактор. Беше като нещо, което виждаш във филм."

През четирите години след ареста в Джаксънвил Хартман има поне още седем четки с правоохранителните органи на основните летища в Чикаго - О'Хеър и Мидуей. За последен път тя се качва успешно на самолет без билет през януари 2018 г., когато се измъква от охраната на О'Хеър и заема място в полета на British Airways до Лондон Хийтроу.

Но планът й беше осуетен при пристигането й в Обединеното кралство, където граничните служители откриха, че тя не разполага с подходяща документация. Хартман е откарана обратно в Чикаго, където е обвинена в кражба и престъпление. След това Мерилин е освободена от ареста, наредено й е да носи монитор на глезена и да се подложи на психиатрична оценка. По-късно тя се призна за виновна по обвинението за нарушение и е осъдена на 18 месеца условно.

Последното пътуване на Хартман до О'Хеър идва през октомври 2019 г., когато служителите я забелязаха да се опитва да премине през контролно-пропускателен пункт за сигурност без бордна карта. И този път е заловена, като съдът се очаква да се произнесе по-късно тази пролет.

През годината и половина от последния й арест Хартман става приятелка с следователя на CBS2 Брад Едуардс, който провежда поредицата от телефонни интервюта. Хартман заявява, че иска да се извини на органите на реда и на TSA. "Не съм имала намерение да затруднявам работата ви", заяви тя.

И все пак, психическо отклонение е в основата на желанието й да пътува. По думите й нейното биполярно разстройство е виновно, обяснявайки, че предприема полетите винаги, когато изпадне в депресивен епизод. "Когато пътувах със самолета, не бях доволна", казва тя. "Не се радвах, че отивам тук или там. Всъщност бях в депресивно състояние на духа - аз съм биполярна. И това е нещо, което отхвърлях от години", обяснява Мерилин.

Хартман твърди, че е имала проблемно детство: "В домакинството имаше толкова много насилие и психични заболявания."

Що се отнася до това защо решава да говори сега, "Серийният пътник" казва, че е изчакала да даде интервю, "докато не се уверя, че повече няма да предприема нелегален полет".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами добре се е получило, тя си е осигурила безплатни полети, а държавата и осигурила безплатен хотел за няколко години
23
0
 
1
 
! Отговори
келнер преди 3 години
свинско ти плащат за телешко, 50гр ракия ти плащат за 100 гр., детски порции за мъжки
22
0
 
1
 
! Отговори
ЖП Транспорт преди 3 години
Купуваш си билет само до предната спирка и като мине контролата оставаш до края.
21
0
 
1
 
! Отговори
Градски транспорт преди 3 години
До ПрофесорКачваш се на вратата срещу кондуктора и докато той дойде до тебе да те таксува се слиза и после хвашат следващия автобус по същия начин докато слезеш на желаната спирка...Спестяваш левче!
20
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
А аз, бунакът, да купувам билет за автобуса до село...
19
0
 
3
 
! Отговори
Ама тя преди 3 години
Тая е някаква правнучка на магьосника Мерилин !
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз бих пътувал с самолет,с немска бира и маке дон ска наденица от ЛЕКИ,другото е боза
17
0
 
19
 
! Отговори
Стефчо преди 3 години
щом е излъгала системата много пъти евларка на бабата! Не е от 8-17 цял живот безсмислен и после в дупката.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала на бабчето, а авторката да вземе да се върне в 3-ти клас, че са тотален резил драсканиците й.
15
1
 
5
 
! Отговори
Ламбрев преди 3 години
Слаб 2 за *** Христова
14
0
 
23
 
! Отговори
Нели, преди 3 години
можеш ли да обясниш на измъчените читатели какво означават изрази като "тя не е психически компетентна да бъде съдена", "останах загадка заради лудия фактор", "има поне още седем четки с правоохранителните органи", "в домакинството имаше толкова много насилие"... За граматиката да не говорим. А за себе си какво мислиш - дали си психически и езиково компетентна да бъдеш журналист? Ако английският не ти е сила, не "превеждай". Но проблемът е, че и български не си усвоила на елементарно ниво..
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6 С кондуктор е няма как да ползваш билета 2 или повече пъти Той минава и си къс частта , която е за него И не те съветвам да пробваш без билет . Няма много спирки Който няма билет , вратата и навън И не , не дават парашут
12
1
 
15
 
! Отговори
SHEFA- преди 3 години
ЗА МЕН Е НЕВИННА-ТОВА СИ Е ТЕХЕН ПРОБЛЕМ ЩОМ ИМАТ ПРОПУСК В СИСТЕМАТА.
11
1
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЯМА НИКАКВА ВИНА!!!!ДОРИ В АВТОБУСА ИЗДАВАТ БИЛЕТИ НА МЯСТО!!!ДА Я СЪДЯТ ЗА НАНЕСЕНИ ЩЕТИ НО ЗАТВОР ТОВА Е БЕЗОБРАЗИЕ!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това само жена го може
9
2
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Това е послание эа всеки, който иска да эаобиколи ковид 19, !!!
8
0
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Хартията е без значение. Самолетните билети отдавна са електронни и личните данни на пътниците са в системата на летищата. Няма как да пътуваш 2 пъти с един билет.Няма и как да запазиш един билет и да го ползваш когато си искаш тъй като той е резервиран за точно определена дата и част и за точно определено място в самолета.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Е бива ли такова отношение. Обясни на момичето малко, де!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Lol ... У затвора зардет нямала билетче ...
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не съм се качвал на самолет.И затова ми е много интересно билета перфорираш ли го или минава кондуктор?Можеш ли да ползваш един самолетен билет 2 пъти? Ако не са те проверили.