6 грешки с еърфрайъра, които превръщат храната в нездравословна

Не загрявате предварително еърфрайъра
27 юли 2021 11:08, Михаела Лазарова
24
6 грешки с еърфрайъра, които превръщат храната в нездравословна
Снимка: Istock

Еърфрайърите са уреди, които предлагат възможността да готвите без или с минимално количество мазнина чрез нагрят въздух, като по този начин хранителните качества на продуктите се запазват без да се добавят излишни количества мазнини и без храната да хваща загар с потенциално канцерогенен характер.

В употребата на еърфрайър обаче могат да се допуснат някои грешки, които да направят храната не толкова полезна и здравословна, колкото очаквате. Ето кои са грешките с този уред, които да избягвате.

Не използвате никаква мазнина

Смисълът на приготвянето на здравословна храна с еърфрайър предполага намаляване до минимум употребата на мазнина. Храната се сготвя и прилича досущ на пържена, но без да се използват големи количества олио, в което храната да плува при пържене. Циркулиращият нагрят въздух обработва храната. Но ако не сложите абсолютно нито една капка мазнина, няма да постигнете хрупкавостта, която желаете. Подправките ще се слепят за храната и ще променят вкуса ѝ. Добре е да добавяте няколко капки мазнина в уреда, за да се радвате на вкусна храна. Тя ще остане здравословна по този начин.

Използвате прекалено много мазнина

Прекаляването с мазнината обезсмисля употребата на еърфрайър. Ако го използвате като фритюрник, това не прави храната нито по-хрупкава, нито по-здравословна, защото се слепва, подгизва от мазнина, а и смисълът на технологията на еърфрайъра не е подобен на фритюрника.

Препълвате купата/ кошницата

Еърфрайърът работи с нагорещен въздух, който трябва да циркулира свободно из купата на уреда. Затова не трябва да я препълвате. Ако го правите, въздухът няма да достигне до всички кътчета на храната. Тя може да остане недобре сготвена, а и е възможно да развалите уреда.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мини фурна.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аерогрил? Не е българска дума.И чеверме не е.Въздушна печка,може би?
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14 Че какво му е българското на твоя "аерогрил"! Само буквите Пък и "грил", няма нищо общо с "фраер"
19
6
 
3
 
! Отговори
Не си го купувайте преди 2 години
Набързо мумифицирана храна не ям.
18
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Суджук пече ли вътре и свински джумерки
17
1
 
2
 
! Отговори
стефчо преди 2 години
Това пък хич не го знам какво е,някава нова печка ли?
16
6
 
2
 
! Отговори
Отлично замества преди 2 години
микровълновата за притопляне на храна и е перфектен за приготвяне на малки количества прясна храна за максимум 4 човека.
15
0
 
0
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Какво е българското в твоето "аерогрил"
14
0
 
8
 
! Отговори
Ако имате този уред преди 2 години
и не го ползвате, вероятно не сте успели да намерите точния начин за приготвяне на различните видове храни. Аз опитвах на принципа "проба - грешка" и резултатите вече са отлични. Приготвя страхотно повечето зеленчуци и по-тлъсто месо, вкл. пилешко и риба, но с кожата. Може да се правят и неща от тесто. Освен че е по-здравословно, има още едно предимство - не пръска мазнина из цялата кухня и не мирише прекалено много на пържено. Не правя реклама, просто споделям опит.
13
3
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Странно как с високо-мазнинни диети хора отслабват. Не мазнините са вредни, а приетите големи количества сол, захар, глутен и гмо-храни...
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във факултета по журналистика учат ли журналистите да се опитват да намерят българска дума преди да напишат чуждестранна дума на кирилица? Можеше аерогрил да напишат, пак щеше да е по-добре от "еърфрайър".
11
2
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Ползвахме го първата седмица и сега прашасва на плота. Всъщност си е една мини фурничка, за 1-1,5 порция и не си заслужава. Голямата фурна с вентилатор върши същата работа със същите рецепти. Който го е страх от пържено, да не пържи.
10
0
 
12
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Еърфрайъра...че той ми се изкълчи езика докато го прочета това бе!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как да различа читав от недъгав модел, че за 450лв може да се случи и от 2та вида?
8
1
 
10
 
! Отговори
f преди 2 години
Полезен уред, който помага да се избегне пърженето. Да, на продуктите се слага малко мазнина - така, както се обкусява салата например, а не както се пълни фритюрник. Това намалява приема на мазнини.
7
3
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 2 години
Читавите модели са от 450лв. нагоре.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еър...кво?
5
1
 
5
 
! Отговори
2 за лев 2 за лев! преди 2 години
До АсанКеФ!
4
8
 
13
 
! Отговори
Браво на Курни! преди 2 години
Поредната измишльотина. Баба ми само с такова е готвила. Уред за готвене без мазнина, ама все пак трябвало да се слага. Нещо, дето мяза на ... онуй нещо.
3
2
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
1 - Кач пара фрайъра да взема 2 парчета