Как тригодишно дете оцеля само в горите на Австралия?

Аутизмът му го е спасил да не изпадне в паника
10 сеп 2021 20:00, Нели Христова
40
Как тригодишно дете оцеля само в горите на Австралия?

Преди няколко дни австралийските власти откриха невредимо тригодишно момче, което бе неизвестност в продължение на три дни в австралийските гори. Според тях то е оцеляло "по чудо" съвсем само, тъй като аутизмът му го е "спрял да изпадне в паника".

Малкият Антъни "Ей Джей" Елфалак беше намерен облечен в суичър и памперс, седнал край рекичка, пиейки вода от шепичките си - на по-малко от 500 метра от дома си северно от Сидни в понеделник.

Докато семейството и приятелите празнуваха невероятното му спасяване в Хънтър Вали в Нов Южен Уелс тази седмица, се разпространиха конспиративни теории, че изчезването му е инсценирано. Потребители в социалните мрежи диво спекулираха, че едно дете не може да оцелее само в пресечения австралийски терен, където температурите през нощта падат до два градуса.

Но полицията, разследваща обстоятелствата около изчезването на малкото дете, казва, че нараняванията и състоянието на Ей Джей са в съответствие с това, че той е бил в храста през цялото това време.

Детективите, работещи с експерти за оцеляване, за да разработят пълна картина на изчезването на Ей Джей, предполагат, че аутизмът му всъщност може да му е помогнал да поддържа спокойно състояние на духа.

"Реалността е, че той не е знаел, че е изгубен... така че не се е уплашил, не е изпаднал в паника", обяснява следовател. "Ако е бил уморен, той е спял и е имал достъп до вода, което е особено важно за оцеляване в гората."

Когато Ей Джей е спасен и качен в чакаща линейка, той е изял цяла пица и се е "наливал" с вода - типични черти на някой, който не е ял от дни. "Той е гладувал... всичко е в съответствие с това, че е бил в гората през цялото време", казва фелдшер.

Институтът за детски ум казва, че децата с аутизъм често имат "по-слабо чувство за опасност" от другите и се радват на приключения. Те също така са по-склонни да "се скитат" или да се стремят да се дистанцират от преобладаващите сетивни преживявания.

Малкият Ей Джей беше намерен с леки драскотини и синини по тялото. Имал е и ухапвания от мравки и обрив от пелените, но иначе е бил в добро настроение.

Неговото щастливо семейство казва, че е чудо, че е оцелял в такива сурови условия, включително влажно време и температури от 5 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ел Фалак? Истински австралиец.
18
1
 
7
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
"Когато Ей Джей е спасен И КАЧЕН в чакаща линейка, той е изял цяла пица и се е "наливал" с вода" - Хи хи:)) Евала на докторите!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма да стане, подплашват се, после се събират. Или ходят да ги търсат по гората. В общия случай животните сами си знаят пътя и се прибират. А като е нестабилно времето, измокря те, после се сушиш.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баща ми често се смееше като бях малък и исках да ми купи нещо, цупейки се. Той самият на 4 години губи баща си и го отглеждат братята му. Като дете е пасял стадото, като разбира се спи под звездите. Като тръгва на училище, понеже градът е далеч от селото и той спи там в общежитие, но за да види близките си пеша върви десетки километри и през почивният ден ги вижда и после тръгва на обратно. И не си мислете, че е вървял по път. За да е по-пряко е вървял през гората. Едно време е било така.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Toва е синът на Сиднито.
14
3
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До 13 Добре, приемам че си прав, но какво ще стане. ако животните се подплашат и се разбягат из всички посоки. Как едно малко дете ще събере стадото без възрастен човек до себе си? Ами ако го нападне вълк, как ще се отбранява? Времето в планината енестабилно и по-всяко време може да те застигне бедствие... Как ще се опзи детето при горски пожар? Не че не ти вярвам, но ми звучи някак несериозно.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак ни пързалят :) важното е стадото да попива новините !
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до икономист.... Човече, баща ми петгодишен е изкарвал овците на паша, на 6 години е ходил с говедата. Ушили му специално малко ямурлуче и айде. Не знае нищо за света. Вика, като сега го помня - ръми дъжд, мъгливо, аз съм се подпрел на тояжката, нахлупил качулката, гледам планината отсреща ми се привиждат мечки. И това не е в Средните векове, а края на 40те.Сега е на 80 и главата му е бистра като на 30. По бялото на очите няма един капиляр.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има традиционното швейцарско име Меемет и си мислил, че е на екскурзия.
10
6
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
До Неадекватна работаМога да се хвана на бас, че баба ти на 6 години също не е можела да си връзва обувките.Изобщо представа нямаш за какво говориш.
9
6
 
3
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
Звучи като фейк. Не може на три годишно дете, гладувало три дни да му се дава пица за да го нахранят
8
8
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До 3 Нямала ли е баща твоята баба, че са я пускали сама в планината? И защо е трябвало да се грижи за толкова голямо стадо? Сигурно е било чепато дете и само е поискало да извежда животните.Това вероятно е бил рядък случай, дори за нейното време.
7
0
 
7
 
! Отговори
Късметче преди 2 години
Хората са казали : " роди ме мамо с късмет..."
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смартфоните и таблетите не прощават! Давайте им на децата още от новородени да си играят денонощно с екрана и стойте и гледайте какви хора ще станат. Чудо!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 3 дози ваксина?
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво!
3
6
 
1
 
! Отговори
хмм преди 2 години
След ковид ваксините хората ще станат аутисти.
2
2
 
23
 
! Отговори
Неадекватна работа преди 2 години
На 3 години още е малко детето и въпреки че разбира някой неща все още тялото му не е заякнало достатъчно. На 5 години вече достатъчно развито да оцелява в природата.Моята пра-баба на 6 години станала пастирка на голямо стадо овце с което по цял ден е обикаляла планината сама. Заедно с нея имало и 3-4 овчарски кучета които да я пазят и нея и стадото от вълци и мечки. Сутринта майка и и напълвала торбичката с храна и вода и я изпращала. А днешните деца на 6г. още не могат да си връзват обувките
1
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кел файда. Скоро ще го доваксинират и аутизма ще му е последния проблем.

Спонсорирани публикации