Студент донесе Squid Game в Северна Корея и бе осъден на смърт

Ученик, купил от него сериала, получи доживотна присъда
30 ное 2021 11:44, Нели Христова
103
Студент донесе Squid Game в Северна Корея и бе осъден на смърт
Снимка: БГНЕС

Южнокорейският сериал Squid Game на Netflix, който се превърна в мегахит, започва да си проправя път през демилитаризираната зона, която разделя Южна от Северна Корея. Във вторник Radio Free Asia, независимият новинарски оператор на правителството на САЩ, публикува материал за група севернокорейски студенти, които са се сдобили с флаш устройство, съдържащо сериала от един от вездесъщите и донякъде толерирани контрабандисти на чуждестранни медии. Той се сдобил с копие от сериала в Китай.

И тъй като все по-голям брой деца използват оборудване в класните си стаи в Северна Корея, за да гледат Squid Game, като по този начин се противопоставят на агресивния нов закон за "Елиминиране на реакционната мисъл и култура", слухът в крайна сметка стигнал до тайната полиция. Последвал взрив от арести, разпити и политически чистки.

Контрабандистът, който е студент, е осъден на смърт чрез разстрел. Ученик, който си е купил копие от сериала, получил доживотна присъда, а приятелите му - пет години тежък труд. Голяма част от персонала на училището бил изключен от Корейската работническа партия, което вероятно означава да прекарат остатъка от живота си в селскостопанско робство.

Междувременно местният квартал се претърсва за скрити флаш устройства и CD-ROM.

Иронията е, че разстрелът е един от страховитите методи за убиване на героите в сериала.

Северна Корея прие закон за "елиминиране на подражателна мисъл и култура", който забранява и строго наказва всякакъв внос на медийно съдържание от Запада и Южна Корея. Максималната присъда за гледане, притежание или разпространение на такъв материал е смърт.

Но сега, когато южните братовчеди на Северна Корея се превръщат в пълноправен и равнопоставен партньор в световната популярна култура, развитие, което успехът на Squid Game затвърди, предизвикателството за КНДР е още по-голямо. Едно е да живееш в икономическа система, която просто гладува и те малтретира. Но си представете, че живеете в комунистическа мизерия и страх, докато роднините ви, които говорят вашия език и споделят вашите народни традиции и музика, стават бляскави артисти, почитани от целия свят.

 


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
0
 
! Отговори
Go69 преди 1 месец
На 100% вярвам на всяка новина за Северна Корея, западните *** лично ходят там да ги проверяват..
95
0
 
2
 
! Отговори
Д-р.Гигълс преди 1 месец
Ами че то Северна Корея си е една игра на калмари на Ким Чен Ун с народа.И ето той го е почнал ,наказани ,уволнения, затвор и разтрел.Ми то това си е чиста игра на калмари на живо.
94
1
 
1
 
! Отговори
Squid Game преди 1 месец
То пък един филм
93
4
 
1
 
! Отговори
Кимц Цин Унц преди 1 месец
Така си требва. Напред и нагоре
92
1
 
2
 
! Отговори
ДО 92 преди 1 месец
даже не му я бий кажи му че ще умре и ако иска да живее му носиш една ваксина да се спаси той е сред избраните, даже сам ще си я сложи....
91
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щели да го разстрелват - доста глупаво решение. Има доста да учат от Запада как се правят нещата. Бий му една ваксина и толкоз. От друга страна е почти приятно някой да ти заявява открито и ясно намеренията си.
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иронията е че и прасето Ким чен 3 го гледа но доставките за него са дипломатически и легални
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако взема аз да вкарам Ирански ири Негерийски петрол Прецаквайки лукойр и шел дари нява да съм контрабандист и да лежа )))
88
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е вярно. Това е пропаганда, никой в КНДР не е осъждан на смърт. Там хората ядат пасти, вместо хляб, а животът е охолен и всеки е безкрайно щастлив! Прочее, всички антиваксъри русофили може да се запътят да живеят там.
87
2
 
5
 
! Отговори
Krom преди 1 месец
До Словянин 62 - милия! И защо девойката не забегне от САЩ, а живее в Калифорния?! Може би обича да я "извращават"? И като си такъв фен на Северна Корея очаквам нвина примерно: "..един Словянин забегнал от джендърска България в Северна Корея, където живее, труди се и просперира..". Вместо, апропо по цял ден да спами тук колко е достойно в Северна Корея, Иран, Талибан, Афганистан и други тем подобни.
86
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гредал съм го поне докато го истърпях толкова слаб сериал че трябва да разтрелят тия дето са го дялали
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 84:, ето ти си типичен примез за заспал безполезник.
84
4
 
2
 
! Отговори
До 84: преди 1 месец
Като корейците са толкова развити и добри, защо не дойдоха преди 150-200 години да помогнат на българския народ, който бе подложен на геноцид и кланета?
83
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сериала е невероятен, а южнокорейската икономика отдавна би рушката макар да имат една трета население. Но българския никога няма да признае. Но той дори не знае щото гледа през червените си очила. Донякъде ми е жал за такива изостанали от живота същества.
82
9
 
9
 
! Отговори
rusnak преди 1 месец
И от къде добарахте тази информация, интересно? Знае ли се с колко куршума е разтрелян или е било с базука??
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка държава, която има суверенитет наказва жестко такива. Само да споменем, че американските граждани отишли миналата година в Конгреса за да искат сметка за фалшифицираните избори, в момента ги съдят за вътрешен тероризъм - това значи, че след панделата никога няма да могат да си намерят работа, а също така нямат право да летят на самолет дори като пасажери до края на живота си.
80
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 78 - Мдам. Ако трябва да бъда честен, тази година само Arcane ми хареса.
79
3
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
До 66 Да, който не иска да се боцка в Австрия - обесване пред Щефан'с дом след 1 февруари. скоро и в Германия и в други страни от ЕС.
78
10
 
14
 
! Отговори
Доктор Сън преди 1 месец
Хейтите северна корея, ама там нямат трансжендър за министър на образованието нали ? :)
77
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бих описал сериалът като посредствен. Мегахит...