Афганистанските "Кардашиян" в света на талибаните

Екипът на шоуто е заплашван със смърт от новите управници в Афганистан
12 дек 2021 19:35, Нели Христова
30
Афганистанските "Кардашиян" в света на талибаните

Още като дете Рамиз Кинг имаше непоколебима мисия. В началото на 2000-те в Куинсланд, Австралия, кльощавото 9-годишно дете, родом от Кабул, беше решено да пребори шансовете, подредени срещу него и да превърне зараждащата си мечта в бляскава многоцветна реалност.

Той щеше да стане известен.

"Всъщност нямах значителен талант. Не можех да пея и не ставах и за актьор или нещо подобно на тази възраст, но все още "записвах видеоклипове" с ръчно огледало", разказва Рамиз пред VICE World News.

Тогава той смята, че това са умения, от които се нуждае, за да стане известен: "Преди бях толкова наивен", признава той.

Скоро Рамиз заменя основната си камера за професионална. Вече продуцент и известна риалити звезда с бляскав начин на живот, той е още по-отдаден на мисията си. Но е изправен пред малко вероятен враг: талибаните.

Рамиз получава заплахи от фундаменталистката въоръжена група, която сега управлява Афганистан за участие в телевизионно риалити шоу със сестра си модел-актриса Рохина. Шоуто, озаглавено West Ta East, е вдъхновено от Keeping Up With The Kardashians и е частично заснето и ще се излъчва в Афганистан.

"Те казаха, че бъдещето на нашия продуцентски екип е изложено на риск и ако продължа да правя шоуто, тогава и аз ще бъда изложен на риск", споделя Рамиз. "Талибаните предполагат, че шоуто ще бъде подобно на "Кардашиян" по отношение на секс и голота", казва той.

Също така, напомнящо за шоуто на Парис Хилтън и Никол Ричи The Simple Life, West Ta East ще представя братята и сестрите Кинг, които преминават от живот, пълен с лукс като светски хора в Австралия към работещи сини якички в Афганистан. Шоуто ще документира приключенията на братята и сестрите в селските общности, като същевременно ще изобрази тяхното ежедневие, противоречия, взаимоотношения и предизвикателства.

"Шоуто ще бъде модерно -  с домакинство, доминирано от жени, където жените работят усилено и изхранват семейството", обяснява Рамиз.

Той и продуцентският екип на шоуто са получили телефонни обаждания от частни номера в Афганистан от лица, идентифициращи се като талибаните. Откакто екипът на шоуто започна да снима втория си сезон в страната през 2019 г., те получават редица заплахи за популяризиране на "западните ценности" и заради доминиращата главната женска роля в шоуто, която е тази на Рохина..

"Причината, поради която ни заплашват, е, че имам глас. Уверен съм и мога да говоря за всичко пред камерата. И това не им харесва. Те не обичат жените да изразяват себе си", казва Рохина пред VICE World News. "Когато една жена говори с цялото си сърце, хората всъщност биват докоснати и могат да усетят вибрациите на тази мощна женска енергия. Това е, от което талибаните се страхуват. Те не искат да предам послание на следващото поколение момичета, че могат да бъдат уверени в себе си", допълва тя.

Завръщането на талибаните на власт в Афганистан доведе до мащабни репресии срещу медиите, развлеченията и индустриите на сценичните изкуства в страната. Голям брой журналисти, известни личности, музиканти и художници са избягали от страната поради страх от тежки последици. При настоящия режим медийните работници в страната са изправени пред всеобхватна цензура и риск от наказателно насилие.

През ноември Министерството на добродетелта на правителството на талибаните издаде директива, забраняваща на жени актьори да се появяват в телевизионни драми. Насоките изискват жените журналисти да носят хиджаб. Филмите, считани за "противоречащи на ислямските или афганистанските ценности", са забранени.

"За съжаление, това е много лоша политика, която ще се отрази негативно на медийната перспектива на Афганистан", каза президентът и основател на Zan TV Хамид Самар пред VICE World News. "Онези, които остават в страната, не са в безопасност и в резултат се опитват да сменят работата си", допълва той.

Рохина се тревожи, че рестриктивните политики на талибаните в крайна сметка ще задушат творческия талант на страната.

"В момента всичко, което имаме е конфликт или тъга. Имаме много талантливи хора, които искат да създават положително съдържание за Афганистан. Ние сме красива страна. Ние сме красив народ. Ние сме талантливи, но не можем да го покажем в момента заради талибаните", казва Рохина.

Повечето от производствения персонал на West Ta East са напуснали Афганистан. В резултат на заплахите един от последните членове на екипа на шоуто, все още в страната, наскоро избяга в Съединените щати.

Въпреки това шоуто трябва да се излъчи през есента на 2022 г. в музикално стрийминг платформа на афганистанската телевизионна станция TOLO TV. Рамиз се надява, че ще предложи надежда на младите афганистанци, които търсят бягство от суровата реалност на ежедневния живот в сегашния социален климат в Афганистан.

"В известен смисъл е невежество, че ги моля да забравят мъките си за няколко минути с моето шоу, но после чувствам, че е важно младите хора да видят потенциално бъдеще там – ще съм успял, ако някой гледа шоуто и си помисли: "Ако този човек иска да бъде голяма звезда, може би и аз бих могъл да бъда един ден", казва Рамиз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия с Гугъл транслейт ли е превеждана?
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много факти се губят с тази некадърно преведена и преписана статия. Тия двамата "Инфлуенсъри" през целия си съзнателен живот живеят в Австралия. И им е лесно от другия край на света да се правят на готини Афганистанци...
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хей 20, американците какво търсят в Афганистан. Повече от 4000 войника са загубили, и като разбраха, че населението няма да ги търпи повече и ще започне да ги коли което в същност заслужават се изнизаха като пръдня през *** и то нощно време. Талибаните им казаха да си заврат демокрацията и правата на жените там където слънце не огрява. Не съм сигурен дали 150 000 войника са загубили талибаните, но се множат като зайци. Всяко момче от 12 години нагоре е ценен войник, момичето пет пари не струва
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тези джендъроподобни още ли дишат в Афганистан бе, явно талибаните са доста благородни и не са ги изклали още. Не разбраха ли най-после, че разни ляворезбести и жени-феминистки нямат място в Афганистан? Браво на талибаните, никакви филми с жени. При нас се съдраха да промиват мозъците на населението и най-вече на децата колко силни и можещи били жените, повече и от мъжете. То не бяха жени-президенти, световни и космически владетелки, големи каратистки пребиващи силни мъже и др. простотии!
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Al-Irbad ibn Sariya - Не знам брат ... Американците загуиха около 4000 войника ... талибанците загубиха около 150 000. Просто винаги се кара относително "кротко". Надявам се, ча следващата сила няма да действа толкова мекичко, а просто ще ви прегази и ще ви затрите.
13
0
 
0
 
! Отговори
Хей 16 Анонимен преди 2 години
Можеш ли да кажеш, за каво желаеш да бъдеш информиран, така ще помогнеш на днес бг да подобри редакционата си политика.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постоянно статии за близкият изток и за приета и за изтормозените там хора Абе никой не го е еня бе! Те и без друго се мъкнат тука без покана, че и хабер от ще ми пускате.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отвратително преведена и написана статия. И пак същата "журналистка"! Няма ли да се научиш?
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Златният компас ..Най добре е нагоре...!!По-добре летец ,отколкото миньор!
9
4
 
2
 
! Отговори
Това е Холокост преди 2 години
В България се изпълнява програма за унищожаване на хора! Targeted Individuals
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново лош превод! След като статиите са предимно преведени, Днес по- добре да си наемат хора, които разбират от превод, вместо пишман журналисти.
7
2
 
7
 
! Отговори
Златният компас преди 2 години
И сега накъде да го преместим, към Мека, към Кабул или към Австралия?
6
2
 
7
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Малко са ни българските и американските мъжки , та решихте да ни занимавате й с тарамбукските такива. На кой му пука бе , тия ще им обърна внимание единствено ако талибаните ги обесят на някой електрически стълб. Даже ще ги поздравя талибаните.
5
3
 
12
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Най-вероятно от доиче веле копипейстнат!
4
1
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Да! Но към известността обикновено вървят и едни милиони, ама какво да кажат такъв тип хора "ами още като малък исках да стана милионер пък нямам акъла на Илон Мъск и затова риалити личност" демек лесни пари. Ами няма да каже това я много ясно!
3
1
 
5
 
! Отговори
Не ми пука преди 2 години
Това е секта не религия, само от секта не може да се откажеш.
2
4
 
6
 
! Отговори
Вакс Ваксов преди 2 години
Рамиз,Лайниз и Гомниз....вери имтерестинг...
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преместих го.