Татуисти се притесняват - новата забрана на ЕК ще съсипе бизнеса им

Те искат доказателства, че татуировките водят до рак
Обновена: 6 яну 2022 20:23 | 6 яну 2022 19:54, Нели Христова
113
Татуисти се притесняват - новата забрана на ЕК ще съсипе бизнеса им
Снимка: БГНЕС

Татуистите казват, че нова забрана в ЕС за хиляди химикали, използвани в мастилата за направата на татуировки, може да навреди на индустрията им.

Ограниченията, които влязоха в сила във вторник, се отнасят за вещества, които могат да причинят рак или други здравословни проблеми и засягат основно цветното мастило.

ЕС казва, че правилата ще намалят броя на нежеланите реакции.

Но татуистите се оплакват, че мастилата, с които могат да се подменят старите бои, не са лесно достъпни и може да им липсва жизнеността, която клиентите искат.

След две години трудности, причинени от пандемията, много фирми твърдят, че не са имали достатъчно време да се приспособят.

"Коронавирусът ни разтърси силно заради месеците на локдаун. А след това се появи и забраната", казва хамбургският татуист Себастиан Маковски. Той споделя пред германската пресслужба, че промените са равносилни на частична забрана на бизнеса му.

ЕС изчислява, че близо 12% от европейците имат татуировка. Процентът може да бъде двойно по-голям сред младите. Само в Германия се смята, че всеки пети човек има татуировка, докато в Белгия правителството изчислява, че всяка година се правят 500 000 нови татуировки.

От ЕК дават 1 година гратисен период, в който да намерят алтернативни мастила. Но и от бранша в България са притеснени, не от подобреното качество на мастилата, а от тяхната цена. Според татуиста Веселин Зафиров засегнати ще бъдат близо 70% от цветовете, които се използват.

"В повечето цветове има синьо и зелено, а именно те са най-засегнатите два цвята", обяснява Зафиров пред NOVA. "Докато се намерят алтернативи, ще сме с вързани ръце. Ще работим с много малко цветове."

"Генетични мутации и рак"

Актуализираните разпоредби на ЕС за химикалите, известни като Reach, бяха договорени от всички държави-членки през 2020 г. Забраната обхваща 4000 химикала, включително изопропанол алкохол, често срещана съставка в мастилата за татуировки, въпреки че официалните лица твърдят, че вече има налични заместители.

Европейската химическа агенция, която помогна за изготвянето на новото законодателство, казва, че мастилата могат да бъдат опасни, причинявайки "кожни алергии и други по-сериозни въздействия върху здравето, като генетични мутации и рак".

ЕК настоява, че новите правила нямат за цел да забранят татуировките и перманентния грим, а просто да ги направят по-безопасни.

Белгийският татуист Филипо Ди Каприо каза, че иска доказателство, че мастилата са опасни: "Не съм виждал някой, който да има сериозни алергии след татуировка", каза той пред белгийската телевизия RTBF.

Германският изследовател по дерматология Волфганг Баумлер каза пред списание Die Zeit, че той и колегите му са анкетирали 3400 души в проучване от 2010 г. и са установили, че две трети са се оплаквали от реакции веднага след татуировка, като 6% съобщават за проблеми в продължение на няколко седмици.

Индустрията на татуировките твърди, че няма твърди доказателства, които да свързват директно татуировките с рака, и се опасява, че регулациите могат да доведат до повече татуировки, които се правят на черния пазар.

След една година ще бъдат въведени допълнителни ограничения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
14
 
! Отговори
Уникален Тарикат преди 2 години
Като се кача зад волана съм супермен, иначе не мога да го намеря под шкембето.
73
2
 
13
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Тези избиха хиляди хора с измислените им ваксини, тръгнали за татуировките да се притесняват.Е това ако не е жалък измислен и лицемерен свят не знам кое е.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Татусите в днешно време са за футболистите. Там им е силата. Колкото повече милиони имаш, толкова повече татуси! И акъл де.
71
1
 
6
 
! Отговори
Чалга преди 2 години
От няколко дена слушам ретро чалга балади: ДесиСлава - Погледни ме в очите, Анелия - Не и утре, Преслава - Не бях ли и Райна - Не вярвам че си грешка в живота ми. Сърцето ми започва да се събужда. Някой знае ли какво ми има?
70
1
 
8
 
! Отговори
нежно поколение преди 2 години
Баба ми като почнех да и мрънкам ме татуираше с точилката, дето се вика, удряше с рамо. Изкривяваше ме от контрол. Не я харесвах дълги години за това. Но сега, като е стара и слаба и не може да ми се кара и да ме пребива, я уважавам много. Силна жена. Взе ми е уважението. А някакви глезльовци като почнат да ми се татуират и ако не стане татоса или след 5 години,като се усетят колко е грозен, мале...като почнат да оревават орталъка, направо трябва да извикам баба ми да ги пребие.Но е слаба жената
69
0
 
3
 
! Отговори
Чикибоец преди 2 години
До абе - брато, то на ръчна е най-хубаво.
68
1
 
4
 
! Отговори
абе преди 2 години
дали има ЕК за секса ? притеснен съм щото ше требва да мина само на ръчна :(
67
1
 
1
 
! Отговори
До 65 ек е зло преди 2 години
Ми дано поне гащите без ластик да не забранят, че тогава на съвсем гол гъсс кво ни чака...
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали да не взема да се татуирам от главата до петите в зелено и да си сменя името на "Сертификат"?
65
0
 
1
 
! Отговори
преди 2 години
До бай Ламби
64
0
 
2
 
! Отговори
кв. Мирафлорес, Лима преди 2 години
До пияница мистик я разкажи за Перу
63
0
 
1
 
! Отговори
66 преди 2 години
Знаере, че съм прав.
62
4
 
2
 
! Отговори
А за Тангра? преди 2 години
Христянски неволи. . .
61
2
 
10
 
! Отговори
ек е зло преди 2 години
мисля че скоро ще забранят тоалетната хартия с мирис ,сапуна с пяна, чантите с дръжки, очилата с рамка, гащите с ластик, обувките с подметки, цветните телевизори..... а да хляба, месото, захарта и солта....
60
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен през социализма може да е било така, но татуировки има от няколкостотин години, а да сравняваш 45 години с 450е смешно. Стига с този социализъм, имаме 30 години на не-социализъм. Мислете малко преди да пишете тъшпотии! Ако имам татус не ме прави по-лош човек, може би младеж, който е направил нещо на млади години, но това не е престъпление. КОне с капаци сте!
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонименна 80 ще се чудиш кое лекарство да пиеш дали за диабет, аритмия или хипертнония, а татусите ще ти бъдат най малъл проблем, ако стигнеш 80. което ти пожелавма от сърце!
58
7
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не харесвам татуировките.Свързвам ги със затворническа култура,както е било в миналото.Но в крайна сметка всеки си има право на избор.Само че мнозина от татуираните едва ли се замислят как ще изглеждат татусите им когато станат на 60-70-80 години.Гарантирано грозна гледка!
57
7
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Аз имам 8 татуса и всички са черно-бели. За мен цветните татуси са много гейски :)))
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През социализма тауировки имаха само роми, затворници и моряци. Някоя котва, русалка, име на град, жена и година. Сегашните са като Ермитажа в сравнение с тях. Никой ром не би си направил такава татуировка в затвора като сегашните.
55
1
 
12
 
! Отговори
бай Ламби преди 2 години
Нищо няма да им съсипе.Дядо им се с цветни татуировки е бил.Нали имаше три татуировки навремето - русалка,котва и индианец.Имаше и едни други ама те бяха само за малцинствата, например Айше и отдолу годината на запознанство 1968.