Татуисти се притесняват - новата забрана на ЕК ще съсипе бизнеса им

Те искат доказателства, че татуировките водят до рак
Обновена: 6 яну 2022 20:23 | 6 яну 2022 19:54, Нели Христова
113
Татуисти се притесняват - новата забрана на ЕК ще съсипе бизнеса им
Снимка: БГНЕС

Татуистите казват, че нова забрана в ЕС за хиляди химикали, използвани в мастилата за направата на татуировки, може да навреди на индустрията им.

Ограниченията, които влязоха в сила във вторник, се отнасят за вещества, които могат да причинят рак или други здравословни проблеми и засягат основно цветното мастило.

ЕС казва, че правилата ще намалят броя на нежеланите реакции.

Но татуистите се оплакват, че мастилата, с които могат да се подменят старите бои, не са лесно достъпни и може да им липсва жизнеността, която клиентите искат.

След две години трудности, причинени от пандемията, много фирми твърдят, че не са имали достатъчно време да се приспособят.

"Коронавирусът ни разтърси силно заради месеците на локдаун. А след това се появи и забраната", казва хамбургският татуист Себастиан Маковски. Той споделя пред германската пресслужба, че промените са равносилни на частична забрана на бизнеса му.

ЕС изчислява, че близо 12% от европейците имат татуировка. Процентът може да бъде двойно по-голям сред младите. Само в Германия се смята, че всеки пети човек има татуировка, докато в Белгия правителството изчислява, че всяка година се правят 500 000 нови татуировки.

От ЕК дават 1 година гратисен период, в който да намерят алтернативни мастила. Но и от бранша в България са притеснени, не от подобреното качество на мастилата, а от тяхната цена. Според татуиста Веселин Зафиров засегнати ще бъдат близо 70% от цветовете, които се използват.

"В повечето цветове има синьо и зелено, а именно те са най-засегнатите два цвята", обяснява Зафиров пред NOVA. "Докато се намерят алтернативи, ще сме с вързани ръце. Ще работим с много малко цветове."

"Генетични мутации и рак"

Актуализираните разпоредби на ЕС за химикалите, известни като Reach, бяха договорени от всички държави-членки през 2020 г. Забраната обхваща 4000 химикала, включително изопропанол алкохол, често срещана съставка в мастилата за татуировки, въпреки че официалните лица твърдят, че вече има налични заместители.

Европейската химическа агенция, която помогна за изготвянето на новото законодателство, казва, че мастилата могат да бъдат опасни, причинявайки "кожни алергии и други по-сериозни въздействия върху здравето, като генетични мутации и рак".

ЕК настоява, че новите правила нямат за цел да забранят татуировките и перманентния грим, а просто да ги направят по-безопасни.

Белгийският татуист Филипо Ди Каприо каза, че иска доказателство, че мастилата са опасни: "Не съм виждал някой, който да има сериозни алергии след татуировка", каза той пред белгийската телевизия RTBF.

Германският изследовател по дерматология Волфганг Баумлер каза пред списание Die Zeit, че той и колегите му са анкетирали 3400 души в проучване от 2010 г. и са установили, че две трети са се оплаквали от реакции веднага след татуировка, като 6% съобщават за проблеми в продължение на няколко седмици.

Индустрията на татуировките твърди, че няма твърди доказателства, които да свързват директно татуировките с рака, и се опасява, че регулациите могат да доведат до повече татуировки, които се правят на черния пазар.

След една година ще бъдат въведени допълнителни ограничения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Значи татуистите не се притесняват за евентуалните вреди за здравето на хората? Важно е бизнеса да върви."==>Също както фармацевтичните компании не се притесняват какви вреди нанасят ваксините на здравето на хората.Важно е бизнесът да върви.Разликата е само,че татуистите не могат да принудят хората да се татуират,не им искат зелен сертификат и бустер на татуировката, през 3 месеца.
33
2
 
5
 
! Отговори
до Живко от Варна преди 2 години
Пиши си телефона.И аз съм самотна. ДЕНИЦА.
32
7
 
9
 
! Отговори
Татуиран преди 2 години
Боже какви злобни и дребни душици , оставете ни намира скоро отивам да си довърша ръкава :-)
31
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Доктор Сър Пичук неукян, чакам те за екскурзията из ковид отделението, имаш да доказваш там едни твърдения
30
0
 
11
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
аз се притеснявам че всички фусти без значение колко големи тюлени са, почнаха да мясат на пандизчии от руска изправителна колония
29
2
 
14
 
! Отговори
ах колко е красиво преди 2 години
Колко трябва да си умен за да се нарисуваш като абориген?
28
1
 
7
 
! Отговори
Млад Мъж преди 2 години
Аз като малък си лепях татусови лепенки от дъвките и снаксовете и др. Щом са толкова татусови зависими винаги може да си залепят временни... Хем е безболезнено хем не е завинаги...
27
1
 
4
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Aз за да живея добре и за да ми е добре трябва да имам приятелка, бизнес и други неща!Моля ви , помогнете ми!
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо да забранят съмнителните и вредни химикали във ваксините, че в момента повече хора се ваксинират, отколкото се татуират.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А отровите в хранителните продукти кога ще ги забранят.
24
6
 
8
 
! Отговори
Зaпознат преди 2 години
Тоя ЕС освен забрани и ограничения друго прави ли
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАРКОМАНИ И САТАНИСТИ
22
3
 
22
 
! Отговори
Андибул ваксина преди 2 години
Туй татуировката изключително грозно нещо.Особенно на възрастни хора като им се сбръчкат кожата
21
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В древна Гърция,само най-низшата класа,тази на робите са имали татуировки и то не всеки.
20
8
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Най-много вредни химикали има във ваксините, но ес никак не се интересува от този проблем обаче. Живак, антифриз, формалин, всякакви неизвестни животински вируси - от от кучета, зайци, кози, коне, лемури и каквото се сетите още. Няма нищо по-мръсно и по-отровно от ваксините, но за сметка на това те ви се инжектират директно в кръвта защото явно живеете прекалено дълго...
19
0
 
14
 
! Отговори
Акупунктура преди 2 години
Да правят татуировки онлайн.
18
3
 
7
 
! Отговори
ххеех преди 2 години
кви са тея в ЕС, че ще ни забраняват полезния титанов диоксид. Ние пък искаме да се тровим
17
3
 
11
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 2 години
Това е препратка към чипирането с бар кодове
16
4
 
24
 
! Отговори
Состин преди 2 години
Храната, всичката е пълна с какви ли не е та ме та, гуми, масла и кво се не сети човек, те мастилата им е проблема
15
8
 
16
 
! Отговори
Ловак преди 2 години
ЕС е новия СССР.

Спонсорирани публикации