Новите времена: Да наречеш мъж "плешив" е сексизъм

Било равносилно на отбелязването на размера на женските гърди
18 май 2022 15:29, Йоана Цонева
156
Новите времена: Да наречеш мъж "плешив" е сексизъм
Снимка: Pixabay

Загубата на коса е много по-разпространена сред мъжете, отколкото сред жените, така че използването ѝ за описание на някого е форма на дискриминация по полова принадлежност, се казва в съдебно решение. Коментирането на оплешивяването на мъж на работното място е равносилно на отбелязването на размера на женските гърди, сочи заключението.

Решението, взето от състав от трима мъже, които при вземането на решението си се оплакват от собствената си липса на коса, идва по дело между електротехник ветеран и фирма, в която е работил.

Тони Фин, който претендира за обезщетение, е работил за базираната в Западен Йоркшир British Bung Company почти 24 години, когато е бил уволнен през май миналата година. Той завежда дело пред трибунала, в което твърди, че е станал жертва на сексуален тормоз след инцидент с началника на завода Джейми Кинг, пише в. "Гардиън".

Фин твърди, че по време на скандал в цеха през юли 2019 г. Кинг го е нарекъл "плешива кучка". Трибуналът чу, че Фин е бил по-малко разстроен от "англосаксонския" език, отколкото от коментара за външния му вид.

Твърдението доведе до това, че съдебният състав - ръководен от съдия Джонатан Брейн - обсъждаше дали забележката за плешивостта му е просто обида или всъщност е тормоз.

Още по темата
"Не се съмняваме, че споменаването на плешивостта по този пейоративен начин е било нежелано поведение по отношение на Фин" - констатира трибуналът. "Това е силен език. Въпреки че, както констатираме, индустриалният език е бил нещо обичайно в този заводски цех в Западен Йоркшир, по наша преценка г-н Кинг е преминал границата, като е направил забележки лично към ищеца относно външния му вид."

Фин не се е оплакал от употребата на "уличен език", но е бил особено засегнат от това, че е бил наречен плешив, заяви съдебният състав.

"Трудно е да се направи друго заключение, освен че г-н Кинг е изрекъл тези думи с цел да накърни достойнството на Фин и да създаде за него заплашителна, враждебна, унизителна, оскърбителна или обидна среда", се казва в решението. "По собственото му признание, намерението на г-н Кинг е било да го заплаши и обиди. По наше мнение съществува връзка между думата "плешив", от една страна, и защитената характеристика на пола, от друга.

"Адвокатът на дружеството е имал право да твърди, че както жените, така и мъжете могат да бъдат плешиви. Въпреки това, както ще потвърдят и тримата членове на трибунала, оплешивяването е много по-разпространено при мъжете, отколкото при жените.

"Ние смятаме, че то е неразривно свързана с пола."

Като част от решението си съдебният състав повдига въпроса за предишно дело на трибунала, в което е установено, че мъж е дискриминирал сексуално жена, като е направил забележка за размера на гърдите ѝ, за да опровергае становището на фирмата. "Много по-вероятно е лицето, което получава коментар като този, който беше направен в случая, да е жена", заяви трибуналът.

"Също така е много по-вероятно лицето, което получава забележка като тази, направена от г-н Кинг, да е мъж. Г-н Кинг е направил забележката с цел да засегне ищеца, като е коментирал външния му вид, който често се среща при мъжете.

"Поради това трибуналът определя, че като е нарекъл ищеца "плешива кучка" ... поведението на г-н Кинг е било нежелано, то е накърнило достойнството на ищеца, създало е смущаваща среда за него, било е направено с тази цел и е свързано с пола на ищеца."

Обезщетението на Фин ще бъде определено на по-късна дата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
1
 
! Отговори
Георги преди 1 година
От както оплешивях,започнаха да ми излизат косми от ушите и носът.Купих си тример,ама все забравям да ги обирам.Нещо казват че някакъв хормон се разбъзиквал с времето.Иначе тия с ниските чела дето са по два пръста чело.те всички са с хубави и гъсти коси.Но сигурно това е от равновесието в живота.на един едно,на друг друго.И всеки гледа в чуждата паница и завижда.
100
1
 
0
 
! Отговори
До 140 преди 1 година
Евалата, бате!. Само да ти става ;), че с тези два дефекта и високо ниво на естроген, със сигурност имаш еректилна дисфункция.
99
1
 
0
 
! Отговори
До 142 преди 1 година
Ужас. Хем си плешив, хем яко бой си изял. Не е лесна и твоята.
98
0
 
3
 
! Отговори
@ преди 1 година
Ами да докаже, че не е плешив и тогава ще го разбера. Както и някоя жена да докаже, че няма големи цици или циците са и големи и някой е казал, че са малки. Дееа и глупостите.
97
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз съм плешив. Започнах да оплешивявам на 19 г. възраст. На 35 г. вече нямах коса отгоре. Когато бях на 32 г. някакъв непознат на улицата започна да ми се подиграва, ползвайки горе-долу същият език като в статията, за кеф. Резултатът беше два избити зъба, счупен нос, синини и охлузвания по лицето и кръв по тротоара. Та, тоя в статията тръгнал да си търси правата в съда. Хубаво, ама по онова време, когато се случи моята случка никой нямаше да ми обърне внимание. Затова му обърнах носа.
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните западни простотии.
95
3
 
11
 
! Отговори
Плеша преди 1 година
Аз съм плешив и дебел но имам огромен член така че никога не съм имал проблеми хехе пазете си жените че са големи *** само омъжени плющя напоследък
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4Всичко зависи дали в рода на мъжете има роднини които са плешиви или бащата на мъжа е оплешивял на ранна възраст. Оплешивяването се предава по наследство.Има процедури по присаждане на коса и вместо мъжете да си пазаруват трошки на кредити да си присъдят коса.
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То ако се скарат двама души се подкарват за всичко-дебел,кльощав,плешив,грозен,***,цайс и др.Това не е толкова обида към физически недостстъци колкото да изливане на нерви. Ако плешивия го запсуват на майка вместо да му кажат плешивец едва ли ще се почувства по-добре
92
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 110Голяма част от плешивите ще са по-хубави с коса.Има процедури по присаждане на коса. Така че ако някой мъж има пари по-добре е да си присъди коса.
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами в България и маме една дума която е използваме за плешивите и тя е тиква.
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Добре де като е плешив как да му кажеш? ...." Това се учи в първите 7 години. Обръщения към непозат - "Господине", учтива форма - Фамилно име. Всеки човек си има имена и това е начина за обръщане. На запад за едно работно място на квалифициран специалист има над 50 кандидата. Никой уважаващ себе си човек няма да позволи да се базикаш с него на работа.
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Плешивостта при мъжете е знак за хромозомен дисбаланс...." ---- Ти имаш интелектуален дисбаланс. Изключително тъпaнapски коментар. Най-добрият боксьор в момента Тайсън Фюри е плешив и според твоя пpocташки коментар е изключително женствен.
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де като е плешив как да му кажеш? Тез съвсем се изкудкудякаха, нещата си имат имана за да бъдат назовавани не за да не се казват
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пъ ази имам коса - Я ме убидите, я ви обвиня в расизъм. ХА ТАКА
86
2
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
В България вече не се казва на мъж без коса Плешив . Определението е заместено от Кабрио , или Кабриолет - така е в САЩ и Англия .
85
2
 
6
 
! Отговори
До 128 преди 1 година
Путин има дъщери. Ясно, женствен мъж е. Lady man. Хахахахаха
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе сега у младите забелязвам готин стил. Отстрани нула номер, само отгоре и я оставят дълга, връзват я на опашка. Супер е
83
11
 
5
 
! Отговори
Полът-Божа работа! преди 1 година
Плешивостта при мъжете е знак за хромозомен дисбаланс. При т.н. Ladies man /женствени мъже-тия с дъщерите/този дисбаланс се изразява в преобладаващ брой х-хромозома, нещо, което ги прави по-красиви , по-умни дори, но често плешиви и суетни като жени.Тук са и обратните. Обидна констатация на американските генетици,но през 80-те години на миналия век те заснеха х и у-хромозомите и откриха истината. Иначе, мъжете с преобладаваща у-хромозома е другата крайност-това са мъже с нисък интелект и убийци
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъжете с интелект обикновено се зализват в косата, една голяма, аристократична прическа, веее се. Хората с нула номер или първи ги смятат за бандити, хахах

Спонсорирани публикации