Новите времена: Да наречеш мъж "плешив" е сексизъм

Било равносилно на отбелязването на размера на женските гърди
18 май 2022 15:29, Йоана Цонева
156
Новите времена: Да наречеш мъж "плешив" е сексизъм
Снимка: Pixabay

Загубата на коса е много по-разпространена сред мъжете, отколкото сред жените, така че използването ѝ за описание на някого е форма на дискриминация по полова принадлежност, се казва в съдебно решение. Коментирането на оплешивяването на мъж на работното място е равносилно на отбелязването на размера на женските гърди, сочи заключението.

Решението, взето от състав от трима мъже, които при вземането на решението си се оплакват от собствената си липса на коса, идва по дело между електротехник ветеран и фирма, в която е работил.

Тони Фин, който претендира за обезщетение, е работил за базираната в Западен Йоркшир British Bung Company почти 24 години, когато е бил уволнен през май миналата година. Той завежда дело пред трибунала, в което твърди, че е станал жертва на сексуален тормоз след инцидент с началника на завода Джейми Кинг, пише в. "Гардиън".

Фин твърди, че по време на скандал в цеха през юли 2019 г. Кинг го е нарекъл "плешива кучка". Трибуналът чу, че Фин е бил по-малко разстроен от "англосаксонския" език, отколкото от коментара за външния му вид.

Твърдението доведе до това, че съдебният състав - ръководен от съдия Джонатан Брейн - обсъждаше дали забележката за плешивостта му е просто обида или всъщност е тормоз.

Още по темата
"Не се съмняваме, че споменаването на плешивостта по този пейоративен начин е било нежелано поведение по отношение на Фин" - констатира трибуналът. "Това е силен език. Въпреки че, както констатираме, индустриалният език е бил нещо обичайно в този заводски цех в Западен Йоркшир, по наша преценка г-н Кинг е преминал границата, като е направил забележки лично към ищеца относно външния му вид."

Фин не се е оплакал от употребата на "уличен език", но е бил особено засегнат от това, че е бил наречен плешив, заяви съдебният състав.

"Трудно е да се направи друго заключение, освен че г-н Кинг е изрекъл тези думи с цел да накърни достойнството на Фин и да създаде за него заплашителна, враждебна, унизителна, оскърбителна или обидна среда", се казва в решението. "По собственото му признание, намерението на г-н Кинг е било да го заплаши и обиди. По наше мнение съществува връзка между думата "плешив", от една страна, и защитената характеристика на пола, от друга.

"Адвокатът на дружеството е имал право да твърди, че както жените, така и мъжете могат да бъдат плешиви. Въпреки това, както ще потвърдят и тримата членове на трибунала, оплешивяването е много по-разпространено при мъжете, отколкото при жените.

"Ние смятаме, че то е неразривно свързана с пола."

Като част от решението си съдебният състав повдига въпроса за предишно дело на трибунала, в което е установено, че мъж е дискриминирал сексуално жена, като е направил забележка за размера на гърдите ѝ, за да опровергае становището на фирмата. "Много по-вероятно е лицето, което получава коментар като този, който беше направен в случая, да е жена", заяви трибуналът.

"Също така е много по-вероятно лицето, което получава забележка като тази, направена от г-н Кинг, да е мъж. Г-н Кинг е направил забележката с цел да засегне ищеца, като е коментирал външния му вид, който често се среща при мъжете.

"Поради това трибуналът определя, че като е нарекъл ищеца "плешива кучка" ... поведението на г-н Кинг е било нежелано, то е накърнило достойнството на ищеца, създало е смущаваща среда за него, било е направено с тази цел и е свързано с пола на ищеца."

Обезщетението на Фин ще бъде определено на по-късна дата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
2
 
! Отговори
До 124 преди 1 година
От комплексари коментари не искаме! Айде у лево...
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко- Тиквата го забравихте, доста години припадаха по него женичките, а и той е плешко, като бат Слави. Където се появеше с тъпите си лафове и сбръчкана иронична мутра и всичко женско леш... колкото и да не го харесвам, признавам, че е мъжкар, личи му от километри. Косата не е определяща, но пък придава интелектуален вид безспорно!
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 121, т.е. жена със здравословен проблем(лопеция, химиотерапия) е я слагаш в графа ненормална? Егаси тъпаннаарите се навъдихте! Няма дефиниция за НОРМАЛНО! Ясно ли е? Дори ти не си нормален! Всеки има негово нормално и ти не си нито мода, нито средно аритметично, нито медиана за да се считаш за "нормален". Надценявам капацитета ти. Вероятно идея си нямаш от статистика!
78
2
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 година
Ама какво лошо има човек да харесва женски гърди.Имам познати,всеки,от които харесва различни гърди.Един харесва"скарани",друг като мен във форма на купол,трети остри ,четвърти малки,пети големи,други различни комбинации от форма и размери.Всичко това е нормално,но не е нормално когато някакво странно същество,харесва друго противно същество от същият пол.Ами скоро могат и да забранят,да се гледат женски крака,гърди,Тупета ами те доставят естетическа наслада.Как пък не-било сексизъм-глупост
77
3
 
6
 
! Отговори
аZ-ът преди 1 година
Що бе има мъже, които харесват плешиви жени. Уил Смит примерно...
76
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плешивостта е нещо нормално при мъжете, свикнали сме. По-ненормално е при жените.
75
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 105, ако говориш за тези в Холивуд те са си плешиви. Дори в нашия шоубизнес. Тези където ги имитират имат коса, но ходят гологлави правейки се на мутри. Маса народ ходи по улиците със затворнически прическа. Меко казано странен маниер.
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А да кажеш, че е сексизъм да те наричат плешив е комплексарско.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България има тотално опpocтачване. Над 90% от хората са функционално неграмотни. Алоооо, в статията става въпрос за коментар и лепване на прякор на работното място на някой по отношение на външния му вид. На работа никой няма право да се базика, точка. Иначе, ако става въпрос за личните предпочитания на жените (което не е тема на тази статия), наистина има голям процент, които не харесват плешиви мъже. Защо е так, не знам, но наистина е изключително инфантилно.
72
1
 
3
 
! Отговори
Гей преди 1 година
С каквито мъже съм спал, жените никога няма да имат възможност да са с тях :). Красавци отвсякъде!
71
1
 
1
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Хахахахах, тоя сайт се мисли за САЩ..... поправи думата %не гър%.... Боже какво доживях! Тука се хранят, псуват, говорат някакви извращения.... и така са си оправили цензурата че латинската дума за черно са я блокирали....
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БГ има всекакви хора, разнородни и разнообразни сме :)) Кубетата наистина са много, въпреки, че не ми е правило впечатление това нещо :))) Една жена ако харесва даден мъж, нема да е толкова претенциозна, но зависи от човека, щото има жени, дето могат да те докарат до лудост :))
69
3
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Вече е обидно да казваш всичко очевидно... някой е хомо, друг ***, трети плешив, четвърти дебел... Те всички почнаха да се мислят за принцове и принцеси.... после що се смеем на някакви реалитита... ми щот една критика за очевадното не могат да приемат..... бах... накъде ли е тръгнал света
68
7
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Плешовци, грозни сте. Не се засягайте, но така е в живота. Както никой мъж не би погледнал дебелана с мустаци, така и никоя жена не би погледнала плешо.
67
1
 
4
 
! Отговори
Асен преди 1 година
А ако го наречеш мъж пак ли е сексизъм?
66
1
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Сега ще броя минусите на плешовците. Нищо, слагайте, вие сте като дебелите жени.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато хляба стане лесен почват щуротиите!
64
2
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Гледам захари бахалов си пише постове колко е с.е.к.с.и. хахахахаха. Това е като дебеланите, които си слагат клинчета и си мислят, че бутовете са им неотразими. Само дето противиположния пол не смята така и ги гледаме с насмешка.
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените имат не само гърди за да се отбелязват, те мъжете си преценяват :)) Жените само за миг преценяват дали им харесва даден мъж, докато за нас е по дълъг процес, докато огледаме всичките им форми и се решим :))) Плешиви не значи, че не стават, но жените са си заплюли мъжете който имат косъм, нема да им промените мнението :))
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който е плешив на челото било понеже му казват стига повече, а който е плешив на тила му казват обратното. ------ А, който е плешив от двете страни пък нищо не му казват шот се неутрализират ли?