Как да ускорите зреенето на доматите в градината?

Увеличете максимално разстоянието между растенията
11
Как да ускорите зреенето на доматите в градината?
Снимка: Istock

Ако сте почитатели на градинарството и предпочитате да отглеждате сами зеленчуците, които консумирате, вероятно доматите са част от градината ви. Тези прекрасни плодове, които приемаме като зеленчуци, имат чудесен вкус и множество качества, които правят ястията богати и вкусни, а здравето ни по-крепко.

Доматите могат да се отглеждат в градината или в големи кашпи на балкона. Ако гледате домати, вероятно ще искате да узнаете как да ускорите растежа и зреенето им, и да приберете по-бързо реколтата си. Ето няколко полезни хитрини.

Затоплете почвата преди засаждане

Една от най-честите грешки, която много неопитни градинари допускат, е да засаждат доматения разсад в студена почва. За да накарате доматените растения да растат по-бързо и да дадат добър плод, е важно да ги засадите в загрята почва. Можете да направите това, като премахнете всякакъв мулч от повърхността ѝ. Затоплете я с директна слънчева светлина или покрийте с тъмно найлоново покривало. Така ще концентрирате топлината върху почвата и ще я подготвите за засаждането.

Направете растенията устойчиви

Преди да засадите доматите, накарайте ги да свикнат с външните атмосферни условия. След като преминат най-големите студове, ветрове и минусови температури през зимата, започнете да изнасяте на открито разсада за кратко. Оставяйте го на слънчево и защитено от течение място за по няколко минути, като постепенно увеличавате престоя на открито. Така растенията стават много по-устойчиви и силни, дават повече плод и са здрави.

Добавете калций

Калцият е важен минерал, който насърчава растежа на растенията и стимулира даването на плод. Яйчените черупки са препълнени с калций. Натрошете черупки от яйца и ги разпръснете върху почвата, преди да засадите доматите. Можете да добавяте черупки и след засаждането за допълнително обогатяване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aз очаквах да чета агромисли с калиев сулфат, а то систърсайънс.
10
0
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Амониевата селитра е главно азот, който се слага в началото след разсаждане на доматите. Помага за вкореняване и листната маса но до там. Също предозирането с азот има точно обратния ефект.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черупките са градска легенда. Спрете да пишете глупости.
8
1
 
2
 
! Отговори
алооо преди 1 година
а черупки от яйца от птеродактил стават ли че ми се намират такива?
7
0
 
1
 
! Отговори
Егати преди 1 година
С подобни некомпетентни писаници само спомагате някой решил да си засади разсад от домати или какви да е зеленчуци да прави нищо и да чака да получи нещо. Е, може случайно да успее, но то ще е случайно. Не се хабете да четете и в препратката-само алабализми.Има в ютуб клипове,които ще са доста по-полезни за тези, които биха опитали да си отгледат сами зеленчуци. Не е сложно, но стига да правите нещата правилно и с желание. Дори и като хоби.
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пробвал съм с лна. Няма ефект . Спряха да купуват. Ама с пкня става. Проверено . Всичко продадохме . Със спринцовка се инжектират. Може всеки да пробва.
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А аз върху тях, после ги позабърсвам леко и директно на пазара. Софиянци се скъсват да купуват, ядат ги направо от сергията, без да ги мият.
4
6
 
1
 
! Отговори
Красимир Тотев преди 1 година
Аз от години ги препикaвaм . Казами го един колега търговец . Преди да ги изнеса на пазара. За няколко часа почервеняват. Бера ги зелени.
3
6
 
1
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Правилно! Това е най-важня тема сега з аБългария. И не само за България. Вие издигнатахте тема: сега трябва да се храня с местни продукти: ГЪРцКИ САЛАТ ( ГРЕЧЕСКИЙ САЛАТ) C помидори (домати), огурци, турски салат, ФЕТА!!!! (българ. брынза). И разбира се с добра бутилка (е най-важно) на българско вино. Аз вспоменя "Слънчев бряг" има ли още? Ако аз пътува за България да пробва българско вино, то щяше да бъда золотое вино
2
3
 
0
 
! Отговори
Нитратоф преди 1 година
С амониева селитра
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С конска пикня.