Хранене по Зоната - какво трябва да знаете?

То се препоръчва за намаляване на възпалението
17 фев 2023 05:29, Иванка Гъркова
7
Хранене по Зоната - какво трябва да знаете?
IStockphoto

„Зоната“ е вид противовъзпалителна диета, която много лекари препоръчват на пациентите си. Тя е изключително полезна за хората, които искат да постигнат хормонален баланс. Неслучайно е определена за една от най-добрите за спазване през 2023 г. Причината е, че от режим тя се превръща в начин на живот, с което организмът ви ще заработи по-ефективно.

Научавайки се какво и как да комбинирате, хранейки се по-често през деня, може да постигнете по-добри резултати и по-бързо да влезете във форма. За целта трябва да спазвате формулата на „Зоната“ – 30-40-30. Това са 30% протеини, 40% въглехидрати и 30% мазнини на всяко похапване.
 
Какво представлява „Зоната“?
 
„Храната е като наркотик“. Това казва биохимикът Бари Сиърс, който измисля този начин на хранене за справяне с възпалението в тялото. И посочва, че е важно да вземете точното количество в точното време. Според него, повишените нива на инсулин, съчетани с омега-6 мастни киселини, генерират хормони, които насърчават възпалението. Именно то е основният виновник за затлъстяването при хората.
 
Важно е да сте наясно, че диетата е по-скоро противовъзпалителна, отколкото такава за отслабване. Нейната цел е да помогне на тялото да понижи инсулина и да сложи хормоните в норма.
 
Основното предимство на „Зоната“ е, че храните в нея са напълно достъпни. Тя е подходяща както за вегани, така и за вегетарианци, защото рецептите лесно се модифицират за тях. От друга страна, ако не приемате глутен, също има начин да се променят. Не на последно място, друго предимство на диетата е, че е нисковъглехидратна.

Как работи въпросната диета и какво да ядете?
 
При „Зоната“ се яде по пет пъти на ден – три хранения и две междинни. Всяко отделно трябва да съдържа не повече от 400 калории с препоръчителния баланс на протеини (30%), въглехидрати (40%) и здравословни мазнини (30%). Провъзпалителните мазнини, които трябва да се избягват, са тези, богати на наситени и омега-6 мастни киселини.
 

Диети и здраве: Какво да ядем за по-дълъг живот

8-те най-добри диетични режима

Растителна диета – как да я следвате и как може да помогне на здравето

Специалистите съветват, когато започнете въпросния режим, да разделяте чинията си на три. Едната порция трябва да е с протеин с ниско съдържание на мазнини, като пиле или риба. Другите две секции трябва да съдържат цветни зеленчуци (предимно без скорбяла и ограничени количества плодове). Овкусете ги с малко здравословна мазнина като зехтин, ядки или авокадо.
 
Въпреки че никоя храна не е забранена, някои видове не се препоръчват при хранене по „Зоната“. Оптималният избор на протеин включва пиле без кожа, пуйка, риба, яйчен белтък, нискомаслени млечни продукти, тофу и соеви заместители на месо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея с болен човек, който цял живот се опитва да отслабне и знам, че от всички режими, диети и тем подобни ей това, същото хранене, по Зоната, е най-достъпно, лесно, здравословно и ефикасно. Трудно е докато се свикне с основните правила и препоръки.
4
5
 
0
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Интересни са нашите предци. Последни по продължителност на живота в цяла Европа от столетия, заради отпадъчната храна и нулевите си хранителни навици. Българинът няма ни най малка представа как да се храни. И не ми пей за дядо ти как живял до 320 години на село и колко добре бил, защото баба ти е 140кг пингвин без 1 зъб в устата си.
3
2
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Живели са ядяйки чиста и балансирана храна, произведена в градината и отгледана в оборите
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
интересно как нашите предци, си живяха дълги години без тез палео, кето, зона и други глупости на платените диетолози ***..
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За храненето по зоната най-важното което трябва да знаете е ,че ви хлопа дъската.