Пърхот през лятото - как да се справите?

Ето няколко домашни средства
Пърхот през лятото - как да се справите?
IStockphoto

Често ли виждате досадни бели люспи по блузата, или усещате постоянен сърбеж по скалпа? Виждате ли по пода на банята повече кичури от обикновено? Това може да признаци на пърхот. Независимо от възрастта и пола, състоянието може да се прояви както при жените, така и при мъжете и не зависи от личната хигиена или колко често миете косата си. 

Пърхотът е често срещано състояние, което може да се открие в косата през цялата година и е резултат от сух и сърбящ скалп. Често причинено от свръхрастежа на гъбичките Malassezia, става особено очевидно през зимата, тъй като тогава скалпът не може да получи достатъчно хидратация и е изложен на по-голям риск от сухота. Malassezia се храни със себум - мазната субстанция, секретирана от жлезите на скалпа. И когато тази гъбичка се храни, тя се разпада на мастна киселина, която причинява дразнене. 
 
Какво предизвика първхота?
 
Пърхотът не трябва да се приема лековато, тъй като е сигнал за микровъзпаление, което може лесно да бъде пренебрегнато, тъй като няма очевидно забележими симптоми. Освен сухия и сърбящ скалп, има няколко други причини за пърхот, които включват:
 
► Продължителен период на стрес
 
► Екзема
 
► Грубо или нередовно сресване
 
► Липса на хранителни вещества, като витамин В12
 
► Непрепоръчана или нередовна употреба на продукти за грижа за косата
 
► Замърсяване и топлина
 
Има по-голяма вероятност да имате пърхот, ако скалпът ви е мазен или косата ви изглежда мазна в повечето случаи. Понякога може да изпитате силен сърбеж, дори когато скалпът не е дехидратиран. В екстремни случаи може да се прояви със силен сърбеж и влошени люспи с течение на времето или пък поява на големи зачервени области. 
 
Много от вас прибягват до използването на множество продукти против пърхот, за да се отърват временно от проблема, но знаете ли, че има няколко ефективни и лесни за прилагане домашни средства, които могат да ви помогнат да спестите парите, които харчите за продукти за грижа за косата?
 
Домашни средства за лечение на пърхота
 
Кокосово масло и лимон
 
Кокосовото масло е нещо, което се използва в козметиката от десетилетия. Неговите противогъбични свойства могат да осигурят голямо облекчение при сърбеж и сух скалп. Комбинирайте равни количества кокосово масло и лимонов сок, след което масажирайте сместа в скалпа. Оставете я за около 10-15 минути и изплакнете косата обилно. Това не само ще ви помогне да се отървете от пърхота, но и ще засили растежа и подхранването на кичурите. 
 

9 начина да се отървете от досадния пърхот

5 домашни трика за борба с пърхота

4 състояния на главата, свързани с пърхот

Кисело мляко
 
Млечната киселина в киселото мляко помага за намаляване на пърхота, а протеинът в него укрепва косата в корените. Това е съкровищница от полезни бактерии и помага за предотвртяване на лющенето на скалпа. Нанесете слой кисело мляко върху скалпа и косата. Оставете да престои 10-15 минути, изплакнете с хладка вода и подсушете. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание