Нов рекорд - бутилка уиски е продадена за над 2 млн. британски лири

Тя е една от едва 40 бутилки от вида
41
Нов рекорд - бутилка уиски е продадена за над 2 млн. британски лири
Снимка: Pixabay

Бутилка от най-скъпото уиски на света бе продадена за повече от два милиона британски лири на търг в Лондон вчера и счупи предишния рекорд от 2019 г., съобщи АФП, позовавайки се на аукционна къща "Сотбис".

Бутилка от 750 мл Macallan от 1926 г. бе купена за 2 187 500 британски лири (2,5 милиона евро). Шотландското уиски, дестилирано през 1926 г., е бутилирано 60 години по-късно, след като е отлежавало в дъбови бъчви и е придобило тъмен цвят. Етикетът на бутилката, една от общо 12, е дело на италианския художник Валерио Адами.

Лотът бе оценен от "Сотбис" между 750 000 британски лири и 1,2 милиона британски лири. Той е една от едва 40 бутилки от вида, произведени от шотландската дестилерия. Бутилка 700 мл от същото уиски бе продадена за близо 1,5 милиона британски лири през 2019 г. Това е същата течност, но с друг етикет, каза Джони Фойл, ръководител на отдела за уиски в "Сотбис" при представянето на лота миналия месец. /БТА, Антоанета Маркова/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: уискитърг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
Познавач преди 6 месеца
До Кривондел Знаеш някакви неща, но само някакви. Уискито е ДАЛЕЧ повече от само бъчви. Ако беше само бъчви уискитата щяха да са еднакви навсякъде в зависимост от това какви са бъчвите, а не са.
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Едно хубаво уиски почва от цена около 100-120 лева бутилка.
8
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тука копейки които не са пили по скъпо усики от 60 лева бутилка коментират като експерти хахаха.
7
5
 
2
 
! Отговори
Itso до 6 преди 6 месеца
От шотландските - Гленфидич, 12 годишното е най-приятно. Иначе японските сериозно изместват шотландските като качество, Nikka е едно от най-добрите, имат даже серия - Coffei, която се прави в оригинални шотландски дистилерии, пренесени от Шотландия в Япония през 60-те на миналия век,Coffei е името на шотландеца измислил технологията на тройното дистилиране.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще взема да купя една каса та пра,пра,пра,пра,пра внуците да я шитнат след няколко стотин години за няколко милиона. Да ме помнят с добро
5
6
 
3
 
! Отговори
баш алкохолик преди 6 месеца
По-хубав Цяр от Балантайнче, домашна Смокинова и Мастика - Нема!!!!!!
4
3
 
5
 
! Отговори
Кривондел преди 6 месеца
Зад уискито стои зърнен спирт и изключителни бъчви.Зад ракията стоят плодове. Затова дори няма нужда от бъчви, а ограничените серии, лежали дълго в бъчви, по нищо не отстъпват на уискито, освен по цена.Въпрос на личен вкус, разбира се...
3
6
 
7
 
! Отговори
Рендету преди 6 месеца
Не съ ядосвайте, бе, хора, П////ростотията и Глупоста са Безгранични като Вселената, а човек, който не знае цената на Парите рано или късно е обречен да гладува и мизерува!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ангелите пият уиски. 60 години дъбовият вкус е преминавал в спирта, по време на което бъчвата е пропускала спиртни пари. От 60 л може да са останали 7.5, колкото за десет бутилки. Жалко, че няма търг за изработка на етикетите.
1
7
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
И ако се спънеш и я изпуснеш докато си я слагаш в избата не знам как ще се почувстваш :)))