По колко пъти на ден си подремват пингвините?

Изследването е направено от учени на о-в Сейнт Джордж
20 мар 2024 23:00, Инна Ангелова
9
По колко пъти на ден си подремват пингвините?
Снимка: БГНЕС

Френски учени отбелязват, че пингвините могат да подремват по 10 000 пъти на ден. В края на деня им се натрупват общо 11 часа сън. Изследването е направено върху колонии пингвини на о-в Сейнт Джордж.

Друго любопитно наблюдение, което са установили учените е, че родителите си поделят грижата за малките си. Въпреки че са на пост, пингвините, които пазят децата, имат микродрямки с бавни мозъчни вълни, което може да им помогне да останат бдителни, докато се грижат за потомството си.

Микродрямките са широко разпространени не само сред животни, но и сред хората. Те си набавят кратки почивки, които не са заместители на основния сън. Но докато микродрямките са обичайна практика за някои, за пингвините са нещо повече.

Научните изследвания показват, че пингвините са майстори на спането, което може да бъде организирано в кратки периоди от време, наречени микродрямки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: сънизследванепингвини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Шопендар преди 1 месец
Я глей,май ще се окаже че и аз съм пингвин
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите Пимпиревци дори едно такова изследване ли не успях да направят, та после да се гордеем, че Бг има принос поне за установяване на това по колко часа на денонощието спят пингУИните :))) ???
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
туй като оная реклама за гел за съдове дето една бутилка измивала 10 000 чинии, а с дребен шрифт отдолу пише че само забърсват петънца от сос
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашето правителство надскача пингвините, там всички непрекъснато дремят, събуждат се само ако им излезе далавера.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаше един български филм "Преброяване на дивите зайци". Водеше се уж осмиване на безмислени дейности по соца. Но като гледам това, а и други природо-защитни неща в наше време, то преброяването на зайците си е огромен плюс в срамнение с това. Дивите зайци ядат реколтата, а това колко спят пингвините на никой не му пука и бие оня филм по глупост.
2
0
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Аз по веднъж на нощ и по два на ден.Скучно ми е да не спя.Може и пингвин да съм.Май е за предпочитане пред зомби. Па нема нема и гаврътна некой и друг литър уиски,че да момърдам тук-таме.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приятни сънища!