Как климатичните промени влияят на здравето ни и психиката ни

Те са особено предизвикателство за сърцето и кръвообращението
25 май 2024 14:08, Елка Василева
37
Как климатичните промени влияят на здравето ни и психиката ни
Снимка: архив, БГНЕС

Климатичните промени са предизвикателство за сърцето и кръвообращението на човека. Все повече заболявания се свързват именно с изменението на климата, убедени са учените.

Изменението на климата се отразява на физическото и психическото ни здраве. Роля тук играят е феномени като психологическата екотревожност. "Големият проблем зад всичко това е въпросът какво означава промяната на климата за моето бъдеще", казва пред АРД Юлиан Вайлбахер от инициативата "Здраве за бъдещето". Той е лекар по психосоматика и психотерапия в Хесен, Германия, пише Дойче веле.

"Климатичните промени могат да засилят страховете ни за бъдещето или да насърчат депресията", казва Вайлбахер и дава следния пример: "Когато жегата ви стресира или не можете да се справите с екстремно събитие, каквото беше например бедствието с наводненията в долината на река Ар."

Изменението на климата обаче може да се прояви и като соласталгия - психологически стрес, причинен от промяна в познатата жизнена среда, допълва експертът, цитиран от германското издание.

Последствия от промяната на климата

Видима е връзката между климатичните промени и някои заболявания - от повишен риск от рак на кожата, резултат от прекомерно силното слънце; през някои тропически болести, най-вече инфекции, предавани от животински видове, които преди не са се проявявали толкова често; до различни болести - на стомаха, червата, проблеми с метаболизма, сърцето, кръвообращението и дихателните пътища.

"Всички видове - както животните, така и растенията - желаят да запазят собствения вид. Когато например брезите са подложени на топлинен стрес и "повярват", че трябва да запазят вида си, те отделят повече полени", казва за АРД Карл-Кристиан Бергман. Шефът на Германската служба за информация за полените посочва още, че в допълнение към топлинния стрес много растения имат и по-дълги периоди на цъфтеж. Освен това нови видове като амброзията също са колонизирали региона ни. Тя е типичен пример за растение, произвеждащо особено голямо количество силно дразнещите полени. Освен всичко тя цъфти и в края на годината, удължавайки по този начин сезона на полените.

Климатичните промени са особено предизвикателство за сърцето и кръвообращението. Топлинното изтощение, флуктуациите в кръвното налягане, слънчевият удар - подобни симптоми стават все по-разпространени. Въпреки че изследванията все още не са приключили, в момента увеличението при тях вероятно е между 6 и 10 процента, казва кардиологът Давид Лайстнер от Франкфуртската университетска болница. И добавя: "Наблюдаваме промяна в класическия рисков профил на пациентите ни. Преди 12 години всичко все още бе сравнително просто. Ако пациентът имаше наднормено тегло и високо кръвно налягане или диабет, то той беше определян като високорисков. Днес останалите рискови фактори включват екстремните температури, промените на времето и на въздушното налягане".

Топлинният стрес води до повече смъртност

Друг рисков фактор е замърсяването на въздуха, добавя Томас Майнерц от Германската фондация за сърдечни заболявания. Заради слънчевата радиация, топлината и сушата се образуват и повече прахови частици. "Ако те навлязат в белодробните алвеоли през дихателните пътища, а оттам и в кръвоносните съдове, това може да доведе до артериосклероза, инфаркти или инсулти." Според Майнерц съществува и повишен риск от дехидратация на тялото заради засиленото изпотяване. Това може да промени способността на кръвта да тече и да се съсирва. А днес дори вече знаем, че увеличението на топлинния стрес води до повишена смъртност - нещо, което е статистически доказуемо.

Заради това изменението на климата влияе върху клиничните картини, с които здравните специалисти трябва да се справят. То също така води и до повишена нужда от осъзнаване на новата здравна ситуация. Като резултат от това в момента се наблюдават промени в методите на работа и организацията на медицинските практики и разработката на нови научни концепции. Все повече се осъзнава, че опазването на климата винаги е и опазване на здравето на човека.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от Русия
Безгранично партньорство? Показва колко зависима е Москва от Пекин
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки ден екоталибанско облъчване, ето така една лъжа се превръща в истина, която никой няма правото да оспорва. Климата се е променял винаги, абсолютно винаги, така че да изпадаме в драми поради което е меко казано глупост!
31
0
 
3
 
! Отговори
Мазно Турско Кафе преди 3 седмици
Киро така се е психирал, че гази наред с бронираната джипара! И не е от кристалите , а от климата! Трябва да се вдигат данъците, няма как!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сор осоидите пак са писали глупости, а нашите грантояди са задължени да публикуват. Така се купува обббществено мнение.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как климатичните промени влияят на доходите ни шо нема :)))
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а как НелиХристова влияе на здравето ни и психиката ни шо нема :)))
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е зелено, та зелено, но хората се приспособяват и оцеляват. И без това в доста близко минало Бг е била с топъл климат като Гърция, дори лъвове е имало.:)) Е може би точно това е климата на Бг.:))
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Ще стане пустиня като марс.
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Климатичните промени" са измамата на века! Става въпрос за трилиони долари и унищожаването на милиарди хора.
24
0
 
1
 
! Отговори
Еколог преди 3 седмици
Ако той се връща с празни мъ,ди и ухаещ на женски парфюм. Или пък тя се връща по-широка от обикновеното и лъхаща на семе, то дами и господа имам лоши новини за вас!...
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ИИ замества напълно човека така че е бесмислено да има бг и тн. ИИ ще е на английски и ще прави сичко.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Такива статии влияят повече на психиката от климатичните промени
21
2
 
7
 
! Отговори
ЦИРК КЛАЙМЪТЧЕЙНЧ преди 3 седмици
Заглавийцето трябва да бъде "Как непрестанната пропагандичка на измишльотините за климатичните промени влияят на здравето ни и психиката ни" Гледай какво става... ..." КлЗаради слънчевата радиация, топлината и сушата се образуват и повече прахови частици. "Ако те навлязат в белодробните алвеоли през дихателните пътища, а оттам и в кръвоносните съдове, това може да доведе до артериосклероза, инфаркти или инсулти." КЛАЙМЪТЧЕНЧ ДИГА ПРАХ-ПРАХ ПРАВИ ИНФАРКТ- долнопробните лъжи на сектата са срамни
20
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Индия, Китай, Турция, Нигерия Египет САЩ трябва да намалат населението с 90 %. При 10 милярда население планетата ще се затопли на 100 градуса.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който иска да слуша.А не да се прави на умен.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На земята е съсипано вече и трябва да ходат на Марс.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Увреждат психиката на вярващите в тях.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пръскат с химии, инжектират с химии, пръскат даже с кърлежи с лайм и после климатични промени някакви били отговорни за инфарктите и рака - как не ви е срам!!!!!!!
15
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Аз ще гласувам за Величие!
14
0
 
17
 
! Отговори
до 15 преди 3 седмици
Хаххаха сега ще приписват рака на кожата на климатичните промени. Сякаш до този момент, продължителното стоене на слънце не е предизвиквало рак.
13
1
 
11
 
! Отговори
Исторически парк преди 3 седмици
Влияят само на зелените откчалки