Вал Кьосовски от Kultur Shock: Можем да свирим докато ченгетата дойдат

Китаристът на интернационалната група Kultur Shock даде интервю на Васил Върбанов. В него той говори за предстоящото шоу и обещава, че ако публиката си я бива, ще свирят докато ченгетата не ги изгонят
30 ное 2006 14:45,
Вал Кьосовски от Kultur Shock: Можем да свирим докато ченгетата дойдат
Вал Кьосовски. Снимка: Тангра мега рок

На първи декември ще се състои третият Тангра мега лайв. Специално за концерта пристига една изключително ексцентрична група, която е побрала в себе си половината Балкани, малко от Америка, че и част от Япония. Те са Kultur Shock и включват в състава си двама американци, един японец, босненец, хърватин и българинът Вал Кьосовски, който е брат на барабаниста на група Контрол - Огнян Кьосовски.

За да преживеете истински културен шок ги гледайте на живо в клуб Трафик на 1-ви декември. Ще чуете невероятна смес от фолк, пънк и метъл. Освен тях на сцената ще излязат групите Уикеда и Балканджи.

А ето и интервюто с Вал Кьосовски, предоставено ни от Тангра мега рок.


Васил Върбанов:
Здравейте, господин Кьосовски, как сте там в Сиатъл?

Вал Кьосовски: Здравейте, господин Върбанов, радвам се да се чуем отново. В Сиатъл вали, да не ти разправям, като потоп е в момента.

В. В.: Най-после Kultur Shock идвате в България. Лично ти как се чувстваш?

В.К.: Треперят ми краката, копеле. Как да се чувствам?! За пръв път идвам в България със собствената ми банда, за да представим това, което останалата част от Европа е видяла.

В. В.: Ясно е, че всеки един от нас, когато заспива щрака с крачета под одеялото, мърда с пръстчета и си казва: “Да, това са моите мечти.” Ти мечтаеше ли за това да се върнеш в България и да покажеш групата си, защото знаем, че интервютата са празни приказки, важна е музиката на живо?

В.К.: Абсолютно. Как да ти кажа? - Ние всички в групата сме малко резервирани – никой не иска да признае, че иска да представи групата в собствената си страна, но емоционално и вътре в себе си всеки от нас си мечтае да го направи, да покажем на публиката в собствената си страна какво е направил. Същото е и с Масаши, басиста ни, който е от Япония. Знам, че той също го желае, независимо, че още не сме имали възможност да го направим. За мен е много важно в момента, защото групата е нещо, от което съм много горд и обичам, това което правим и се надявам хората в България да го харесат.

В. В.: Новият албум “We Came to Take Your Jobs Away” е най-якият, който сте правили. Ти така ли го възприемаш?

В.К.: Не само, че така го възприемам, но това ми беше и една от целите. - С този албум да затворим кръга на експериментите за фюжън между фолк, пънк и метъл и да го направим едно цяло – да не можеш да различиш къде започва едното и къде свършва другото. Да няма фолк песни или рок песни, или метъл песни, а всичкото да е Kultur Shock песни. Това е едно от нещата, които искахме и което много ми харесва по отношение на албума.

В. В.: Добре де, кажи ми – както си седиш в Сиатъл или обикаляте с групата да свирите в Испания, лятото имахте турне в Европа – по какъв начин държиш контакт с България? Ти самият ми каза в един предварителен разговор, че получавате доста фен мейл от почитатели от България. Така ли е?

В.К.: MySpace ни дава възможност да поддържаме двупосочна връзка с приятели почитатели на музиката ни по целия свят, България включително, и постоянно получаваме съобщения и коментари от България. Имаме чувството, че пристигането ни там се очаква.

В. В.: Все пак вие ще свирите и с други две български групи – Уикеда и Балканджи. Какво знаеш за тях?

В.К.: С Уикеда се подвизаваме по европейските сцени и ги знам от около две години. Промоутъри, с които работим в Европа, или са ги видели, или са работили с тях. А Балканджи са ни приятели в MySpace и познавам музиката им оттам. Трябва да ти кажа, че това, което излиза от тези момчета е европейска и световна музика.

В. В.: Кой, в крайна сметка, е основната движеща сила на Kultur Shock?

В.К.: Общо взето, сме ние, балканските типове. Джино, Марио и аз, в различен капацитет. По отношение на генерални идеи Джино е фронтмен, той е лицето на групата. По отношение на музикални идеи и как да ги превъплътим стилистично в парчета – това е Марио. По отношение на цялото изграждане на групата, включително и мениджмънт – това съм аз. Така че между трима ни нещата се движат по странен начин. Няма някакъв лидер, който да има право на вето. Ние всички решаваме какво да правим.

В. В.: На обложката на новия албум на Kultur Shock “We Came to Take Your Jobs Away” Марио чисти един кенеф.

В.К.: Чисти кенефи, защото една от работите му тук е да бъде водопроводчик.

В. В.: Но, въпросът е – като гледам очичките на Марио на тази снимка, според мен той е зверски напафкан.

В.К.: Това му е нормалното състояние, ха-ха.

В. В.: Каква е цената на джойнта в долари за 50 грама?

В.К.: О, 50 грама. Чакай, това колко е? Петдесет грама – това е една унция и две трети... Около 50 долара.

В. В.: Добре, Вал, благодаря ти! Следващият ни разговор ще е тук на българска почва.

В.К.: Чакам го, пич. Чакам го с нетърпение.

В. В.: Всъщност да ти задам и въпроса колко време ще свирите и кои хитове на Kultur Shock ще изпълните?

В.К.: Така както в момента е сетът на групата, около 75 минути. И оттам нататък, както Джино казва понякога: “Можем да свирим, докато полицията дойде да ни разкара”. Така че, общо взето, всички песни от четирите албума на групата имат място тук и там в репертоара в момента. Приоритет, разбира се, има новият албум “We Came to Take Your Jobs Away”. Свирим, общо взето, всички песни от него. Има и някои песни от “Kultura Diktatura” - “Tutti Frutti”, разбира се – как може без нея... Няколко парчета от “FUCC the INS”. В зависимост от това каква е сцената и къде свирим и каква е публиката, включваме и някоя от песните от първия албум “Live in Amerika”, които имат по-традиционно звучене, но се свирят по друг начин, а не както в албума. В момента музиката ни е повече изградена около китарите и ще си изкараме саунда, както е сега – цигулка и агресивни барабани и бас и Джино, разбира се.

В. В.: Супер, ще си изкараме великолепно, очевидно.

В.К.: Надявам се, надявам се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание