Ovo je standard!* Сърбите направиха най-яката лудница в Европа

Сърбия окончателно ни задмина на музикалната карта на Европа, всичко на живо от EXIT 2007 в Нови Сад
14 юли 2007 18:05,
28
Ovo je standard!* Сърбите направиха най-яката лудница в Европа
150 000 души се очакват на EXIT 2007. Снимка: Exitfest

Няма такива бесни ентусиасти като сърбите. За поредна година съседите доказаха, че са на светлинни години пред нас в организирането на музикални събития от световен мащаб.

В чевтъртък в Петроварадинската крепост в Нови Сад започна седмото издание на музикалната фиеста EXIT Festival.

Макар и в крехка детска възраст за няколко години фестът се превърна в най-мащабното музикално събитие в Югоизточна Европа.

В събота пък в Белград ще забият рок динозаврите Ролинг Стоунс. Идването на легендите в Сърбия си е истинско признание за демократичните промени в страната (въпреки всички тъмни въпросителни) по пътя към завръщането й в европейското семейство.

800 тона техника за шоуто е в Белград, а сърбите са невероятно горди от факта, че Мик Джагър и компания идват в страната на плавите, след като бандата вече два пъти отлагаше концертите си в Сърбия.

EXIT фестът обаче няма отлагане, тъй като вече е неотменна традиция и задължително музикално събитие в календара на много фенове oт цяла Европа, а дори и от Австралия (за това по-късно). За четири дни (12-15 юли) EXIT 2007 ще бъде посетен от над 150 000 души. От тях близо 50-70 хиляди са чужденци, половината британци. Само през първия ден Нови Сад бе окупиран от 20 000 чуждестранни фенове - от тях 10 000 поданици на Елизабет II, съобщиха организаторите.

Ако щете вярвайте, но двама върли английски фенове доплуваха до феста с кану. Българите са над 1000, което си е истинска лавина спрямо миналите години.

EXIT ще приюти на десетките си сцени едни от най-мощните имена в съвременната музика - Prodigy, Snoop Dogg, Basement Jaxx, Groove Armada, Laurin Hill, Roger Sanchez и още и още.

Фестът се провежда в старинната Петроварадинска крепост, надвиснала страховито над Дунав.

Организацията на събитието е доведена до перфекционизъм. Ако в представите ви отъждествявате Сърбия единствено като родина на турбофолка и балканско-братска корупция е време да промените представите си.

Сърбите отдавна са влезли в Европа. За това говорят безупречно чистите улици на Нови Сад, перфектната организация на феста, който по нищо не отстъпва на най-големите европейски събития от подобен мащаб – Роскилде в Дания, Гластънбъри във Великобритания и Сигет в Унгария.

Няма напрежение, никой не те гледа заплашително, чувстваш се в безопасност, а сръбските полицаи пипат любезно, но твърдо.

Ловът за дрога си е доста сериозен и още първия ден полицаите хванаха 45 човека с 12 грама хероин, 10 грама кокаин, 66 грама марихуана, 92 таблетки екстази, 6 грама хашиш, 6 грама speed, 4.4 грама амфетамини, 5 картончета LSD, 16 таблетки тромадол и тромадон и пет таблетки ривотрил, съобщиха от полицията на Нови Сад.

Не е уточнено дали сред задържаните има български граждани. Фестивал без дрога обаче няма никъде по света, дори статистиката на EXIT 2007 е много по-не фрапираща отколкото тази по другите европейски фестове.

Ако имате време идете на EXIT в неделя, еднодневният билет струва 40 евро и въпреки че организаторите за пръв път отчитат, че всички билети са продадени, лесно ще се сдобиете с пас на черно на двойно по-ниска цена след кратко пазарене пред входовете на фестивала.


Всичко за лудото сръбско фест събитие ще ви разкажем в Dnes.bg. За да ви раздразним любопитсвотото ще ви издадем, че ще стане дума за най-различни истории за татуировки, за секса и британките, за българите на феста, за сърбите и унисекс плуването, за сръбкините и още.

* Може и да се досещате, но ако не се досещате Ovo je standard! значи: "Това е стандарт" на сръбски. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
0_o преди 16 години
Сашо, пише се Snoop Dogg ;}
26
0
 
1
 
! Отговори
arctg преди 16 години
Не знам колко са селяния сърбите но след концерта на Стоунс когато всички си тръгнахме и не можехме да повярваме на какво чудо сме били покрай нас мина едно Ауди джип дето се тресеше от надута сръбска чалга и за голямо мое учудване номера беше софийски. Гадно ми стана и гузно но нямаше сръбска кола която да ме подмине и да гърми по тоя начин.... така че не ги наричайте селяни
25
0
 
0
 
! Отговори
spursfan преди 16 години
Самият факт, че дори и сърбите (не че ги подценаявам) направиха фест, говори сам по себе си!!! На нас колкото и да ни се ще, такова събитие не можем да организираме -нито промоутърите ни са промоутъри, нито полицията- полиция, нито публиката ни - публика! И най- вече: културата на всичките тези - нулева!!! Е, няма как да стане!
24
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 16 години
бях на ролинг стонс в белград - такъв концерт в българия има много хляб да изядем докато направим. EXIT - за него пък съвсем няма какво да говорим.като оставиме на страна разни шувинистични изказвания, разните смехории, че едвалине джардж буш ги прави тези концерти да се извини за бомбите, като остовиме на страна това, че звука и сцената бяха убийствени и минимум 50 000 души слушаха Стоунс като на перфектно стерео, НАЙ ВАЖНОТО Е, ЧЕ ВЛАСТИТЕ В БЕЛГРАД СЕ БЯХА ПОГРИЖИЛИ ХОРАТА ДА ВЛЯЗАТ ИЗКАРАТ И СИ ТРЪГНАТ ОТ КОНЦЕРТА БЕЗ НИКАКВО НАПРЕЖЕНИЕ. тука у нас се влиза по трудно и си тръгваш по трудно от концерти с 100 души публика. да неговориме за затворените булеварди в белград и това, че около концерта имаше пешеходна част колкото половин люлин - отцепена и организирана та да могат хората да се предвижват спокойно. може да ги псуваме колкото си щем, ама в моменто сръбската музикална сцена е на светлинни години пред нас. ДОРИ И ТОАЛЕТНИ ИМАШЕ ДАСТАТЪЧНО - за минимум 50 000 души, това ако беше у нас нали се сещаш :-))
23
0
 
1
 
! Отговори
u преди 16 години
Бе вие луди ли сте? Тук става въпрос за музика, не за тва кой от къде е! Сърбите може да са всякакви, обаче са пред нас в музикално отношение! Къв е тоя болен национализъм ***... А Каварна sucks a big time. Фест с прашасали миетъл величия? Ок, ама аз прерпочитам разнообразието (без чалга, естесвтено), затова EXIT e мястото.
22
4
 
1
 
! Отговори
sdk преди 16 години
syrbite sa si selqni popriroda i takiva shte si ostanat nezavisimo kakavi koncerti pravqt. loshoto e 4e texnata prostotiq se prexvyrlq i kym nas.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
И в Гърция е избуяло православието,ама ние като гърците ли сме????...Причините са други,казал го е още Хилендарският монах,а в по-ново време и П.Славейков не се ударжа да каже кво представляваме...
20
0
 
0
 
! Отговори
s преди 16 години
Оле как може да сравнявате Каварна с EXIT бе?? Както написаха в Максим (май) - звездите изгряват на запад, а залязват в Каварна. Сърбите наистина са на светлинни години по-напред от нас във фестивално отношение.
19
0
 
1
 
! Отговори
Daniel преди 16 години
За всички непросветени, EXITfest e нещо огромно и поне 50пъти по голямо от фест-а ни в Каварна... колкото и да се фукаме за всички метъл легенди който пристигнаха на дърти години в БГ... фест като този в Сърбия няма!!!!!!!! За справка вижте сайта: ***.exitfest.orgАко имате пари идете и после правете грандиозни сравнения...
18
0
 
0
 
! Отговори
rajko преди 16 години
kiro,niama pogolim *** ot teb....selianin!!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
RS преди 16 години
Леле, ти си много зле бе! Всичките тия групи и групета дето са се изредили през Краварна могат да го лапат на Rolling Stones. - От тях по-велики няма. Снощи беше баси лудницата в Белград.
16
2
 
0
 
! Отговори
kiro преди 16 години
Stiga s teia serbi, vinagi 6te si ostanat bokluci.....
15
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 16 години
Какво МТV те тресе теб?! MTV може да е спонсор, но не и организатор!! Това е напълно работа на сърбите! Миналата година беше обърнато повече внимание върху организацията на това събитие на нашето SEEME с главен говорител Paxton Talbot, който всъшност е един от организаторите!
14
0
 
0
 
! Отговори
доматения кол преди 16 години
второ в България, първо в света!
13
0
 
0
 
! Отговори
???? преди 16 години
a we teq marsolkofci na svetlinni godini xaxaxa da se radvat 4e MTV organizira koncerta ina4e nqma da mogat da napravqt edin koncert kat za selqni kvito sa vsu6tnost i Mafioti
12
0
 
0
 
! Отговори
bistra преди 16 години
да съжаляваме, че у нас това няма да се случи скоро.Аз лично съжалявам, че не мога да отида, блазе на щастливците.....
11
2
 
0
 
! Отговори
Drun-Drun преди 16 години
Drun-Drun Golyamata работа Ролинг Стоунс, дрън-дрън ! Този сърбофил чувал ли е за Каварна само ? Да му изброявам ли всички величия, посетили ни послудните години - или няма смисъм, то е акъл, не нещо друго /сръбско/ да му го набиеш ..
10
0
 
0
 
! Отговори
m преди 16 години
Брей ама сме ревниви ако някой друг похвалят :) Няма какво да говорим, ние сме номер 1, на който не му харесва go go :)Иначе Екзит феста наистина е страхотно събитие и то съвсем близо до нас.
9
1
 
0
 
! Отговори
Frank преди 16 години
Сърбите са имали по-щастлива съдба от нас,това не отрича никой,но и също е вярно,че са имали по-достойно поведение пред поробители и потисници.Освен това,докато нас ни биеха с комунистически чук по главата,сърбите можеха свободно да пътуват по света.Те са и големи шовинисти - "Ща йе српско,све йе лйепо!"...:)Нови Сад е столицата на Войводина,включена на времето в Австро-Унгария.Там,където има католицизъм,има и култура,а там,където е избуяло православието,шофьорите получават повече от лекарите,а думата учител е срамна...Успех на EXIT 2007!
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе ***, сега пък сърбите били голяма работа... *** нещастен, ай бегом у Шумадия...