Българският скандал на Евровизия

Завихри се поредният скандал около Евровизия – на прицел е победителят Красимир Аврамов
24 фев 2009 12:05,
356
Българският скандал на Евровизия
Краси Аврамов. Снимка: Булфото

Българската Евровизия явно е абонирана за скандали и само дни след финала й поредният не закъсня.

Конкурсът бе спечелен с огромно мнозинство от Красимир Аврамов и песента му Illusion, за която, според официалните данни, са гласували 55% от зрителите (останалият вот се разпределя между другите 11 участници).

Стотици известни и неизвестни личности се активизираха в шумна кампания срещу победителя.

В отворено писмо до медиите композиторът Найден Андреев призова Красимир Аврамов да се оттегли незабавно.

В медиите се носят слухове за протест, който трябва да се състои пред БНТ днес, но никой още не е поел отговорността, че го организира.

Йорданка Христова, Стоян Янкулов и Кирил Маричков обвиниха директно Аврамов, че не може да пее.

Форумите гръмнаха, петиции се подписват и най-накрая мнозинството българи се сетиха, че конкурсът, който тази година мина по-тихомълком от всякога, вече има финалист.

Както става ясно, двете основни съмнения са в пеенето на Аврамов и в легитимността на вота.

Попитахме директора на програма Музика в БНТ Любен Кънчев, който отговаря за конкурса, дали според него би могло да има съмнения, че толкова голям процент от зрителите са гласували за победителя.

„Много бих искал някой да го докаже – най-малкото защото втората по вот песен е продуцирана от мен и от БНТ“ – коментира той и добави: „Сегашната ситуация се оказа много сложна за всички, защото България отива на конкурс с много трудна песен, която изпълнителят може и да не успее да изпее.

Тя е необикновена, но стилът й е доста рискован и би могъл да доведе представянето на България до голям провал“.

Самият изпълнител отказа да коментира нападките пред Dnes.bg, както и своите гласови данни под предлог, че му предстои участие в Москва и не иска да се занимава с „деструктивни неща, които отнемат от неговата енергия“.

Той каза още, че, след като България го е избрала, сега хората могат да говорят каквото си искат.

А какво казват хората? Ето няколко коментара на читателите на Dnes.bg:

От: Гошко

Добре,че вие не гласувахте! Кой знае каква боза щяхте да изберете. Можете ли да ми кажете коя от песните точно, като изключим тази, щеше да стои добре на конкурса? Коя песен беше разнообразна? Всичко беше еднотипно...

От: Myleena

Потресена съм от избора на песен! Меко казано – ужасна е! Единствената нормална песен от състезаващите е на Нора, но за жалост не спечели! Явно трябва да си гейче с правилните познати, за да спечелиш подобен конкурс в БГ.

От: Simon

Стига с тоя негативизъм! Вие работа нямате ли си, а само плюете по победителите? Какво ще ви стане, ако просто пожелаете на Краси Аврамов успех? Откъде толкова музикални специалисти в тази държава като ''човешка длан'' просто се чудя. Наред с политиката и футбола, това е третата тема, по която всички са компетентни. Засрамете се и уважете вота на хората, вместо да крякате като кокошки всяка година по това време!!!!!! Не вярвам в Европа да линчуват изпълнителите си така, както у нас. Престанете!

От: Mery

Няма такава излагация в събота вечер. БНТ се подигра с нас, като реши да избере този виещ пискун, който отгоре на всичко и пее фалшиво. Това беше една от песните, за която бях сигурна, че ще бъде между последните 4-5 парчета, но... не би.

Гледах интервю с този самонарекъл се "човек-глас", в което той се поизпусна, че знаел, че ще спечели...

Ами, докато не спрем с нагласените истории, ще си мечтаем само за хубава българска поп музика!

От: Ив

Уверих се много бързо този път, че всичко у нас е нагласено. Жалко за конкурса и за участниците в него. Фалш и пародия (с изключение на гостите).

От: radi

Да защитаваш родното, не значи да заставаш зад всичко и зад всяка глупост и пародия.

Съжалявам, но аз съм гледала и концерт навремето на "човека-глас" в амфитеатъра в Пловдив – по ТВ-то де. Ами то не е приятно за слушане, слухът ти е постоянно напрегнат, защото там някакъв се е научил да пее на фалцет. Няма мелодичност, няма някаква последователност, няма емоция – всичко се свежда до това да покаже колко октави обхваща гласът му.

И за Марая Кери казват, че обхваща 6 октави ли беше, повече ли беше, но да сте забелязали тя да вие като заклана на всяка песен!?

От: Крис

Злоба, злоба, злоба. Абе, хора, Красимир отива на Евровизия и Европа ще приеме много добре песента, защото е различна. Това е най-важното! Успех на Красимир и да знае, че в тази скапана държава, изпълнена със злоба, има хора, които го подкрепят и вярват в него! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Петицията за изгонването на човека вой е подписана от над 4500 човека.А тази в негова защита от 45 .Сами си правете изводите
314
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Абе ГЛУПAKO, над 50% гласуваха за песента на Краси Аврамов, ти за 2-*** платени драскачи говориш! Много си жалък музикантче! Сигурен съм, че си от битите карти български "музиканти", които Краси победи! Майнaтa ти и на теб и на всички самоопределили се "капацитети" от от "гилдията"!
313
0
 
1
 
! Отговори
magi преди 15 години
пфф.. направо се отчайвам сериозно.Цупим се, самосъжаляваме се, че не можем да я спечелим.. Е и сега няма да я спечелим евровизия, тая песен никога няма да хареса на нас път камоли на чужденците. Нито Краси харесвам нито песанта му. Другото което е, че песента е много трудна за неговитв гласови възможности.. честно ви казвам в момвнта я слушам и се смея с една такава усмивка щото и на тая евровисия ще усетя онова гадно чувсво, че България не е заслужила да е съзтезава с др държави, а не е така имаме мн хубави песни и добри изпълнители ама всякаш ги криеме и не гласуваме за тях.. Българска работа
312
0
 
1
 
! Отговори
рекламист, актьор, ф преди 15 години
Инстроменталът е добър, замисълът също, но това виене неможе да се нарече пеене, а че отричат, че "пее" на фалцет, е смешно!!!
311
0
 
1
 
! Отговори
koko_mrunkaloto преди 15 години
Eeeeeegati i zlobnia narod sme. Samo se plue i obsujda. Da bezsporno Krasi Avramov pia falshivo, no i Poli ne pia na mesta mn viarno, taka 4e nedeite da pluete. Na Eurovisia kato konkyrs vsiaka godina se gleda politi4eskii na nikoi ne my pyka kak pee, zashtoto ima i 4yjdestranni pevci kato Velvet "Mi amore", koqto e goliam xit...pevicata pia y4asno falshivo , no nikoi nishto ne i kaza nali...i mn dr takiva , no nqma miasto za izbroqvane tyk. Krasi Avramov ne e nai-dobria izbor, no pone 6te pokaje vse nqkakvo 6oy, dokato Poli nqma takova , i pesenta sled kato e vzeta ot Selin Dion tia si q e izpiala kakto neq ili pone e po-lesno...na tova my vikam imitirane , a ne avtorstvo i maistorstvo v peeneto.Za da izpee6 edna pesen absolutno sam bez da ima po koi da pee6 ne e li po trydno, otkolkoto da vzeme6 absolutno gotova pesen i ti da q izpee6. E az ne razbiram, no se zamislix tezi dni. Koe e po-dobre pak zlobnite i korympirani kompozitori da spe4eliat i imitiraneto...ili neshto novo i da ima shoy.Az sum ZA Krasi Avramov da otide... puk shte vidim tam kolko 6te se izloji...I BNT da se nay4at da ozvy4avat!
310
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тука един или двама по цял ден пишат под различни имена, че харесват пискливеца.При по внимателно четене си личи че са дело на един и същи гладник на които са дали 10 кинта да си купи леб :)
309
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Колко певци са гейове и колко актьора са текива? Първите преобладават количествено, нали? Да не кажа, че почти всички певачи са такива. Музиката е изкуство, което повече подхожда да се прави от жени. За мъжете има рисуване, филми, ТВ сериали, футбол... Замислете се...
308
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
И сега какво излиза, Пайнер платил няколко десетки хилки или стотици хилки, че да може тяхнатат песен да излезе напред?
307
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Абе вие сте дeб*ли бе... Като махнем Красимир Аврамов, кой ще пратим? До болка скучните и взаимствани парчета на останалите мижитурки? Да изпратим оная Марияна Попова да се изложи пак на последно място? Или певицата на Азис Поли Генова с крадената песен? Я се опомнете! Тук банда приближени на музикантите, които бяха пометени от бъдещия хит на Евровизия изпълнен от Красимир Аврамов, са предприели инициатива да го свалят. Това не ви е концерт по Ваше желание, а по желанието на Зрителя! А зрителя избра песента на Краси Аврамов, а не вашите посредствено-*** песнички. Да се проведе разследване и то да докаже дали има манипулиране на вота. Айде у лево, стига сте оплаквали некадърността си да пеете. Не можете насила да накарате народа да гласива за вас. Смешници и бездарници.
306
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Красимир Аврамов е продуциран от Пайнер. Няма място за изненади, че някой друг ще спечели? За мен не е изненада. Вотът естествено беще манипулиран. Песента - нито текст, нито изпълнение, нито хореография. Най-добре човекът - глас да се връща в САЩ и да продължава да мие чинии и да разнася коктейли по партита, току виж му се усмихнало щастието да се снима с още някой известен киноактор от Холивуд. Обида за ценителите на хубавата музика, при положение, че изпълненията на Марияна Попова и Нора бяха много, много по-добри. Случващото се в България утвръждава още веднъж манипулативните приоми използвани във всяка една сфера от живота ни. Независимо дали е имало манипулации в старите БГ конкурси на Евровизия песните, които ни представяха, на фона на останалите, бяха на ниво. Но тази година... Ужас и безумие... Краси Аврамов е жалка картинка, нищо общо няма с човека преди доста време.
305
0
 
1
 
! Отговори
tinka преди 15 години
Ei balgarina za poreden pat pokaza svoqta zloba.Ta tova beshe nai interesnata i razlichna ot ostanalite kato zvuchene i horeografia.Samo moga da pojelaq na Krasi uspeh.I kak 55% mogat da badat naglaseni.Naroda e glasuval chestno.
304
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Не знам кой "български народ" го е "избрал"! Аз също гледах интервюто, в което той казва, че е ЗНАЕЛ, че ще спечели .. с молитви. Това е смешно! Моли се, моето момче, защото друго не можеш да правиш, това е ясно. Как искате по-точно да подкрепим човек, който НЕ живее в България, идва от майната си(с извинение) и печели от никъдето! Не може звезди от ранга на Й. Христова и К. Маричков да освидетелстват неможенето на Аврамов, а ние да го подкрепим, не може!!! Срамота ... за пореден път ще се изложим. Ами.. молете се и Вие (като Краси) журито в Москва да не оглушее и ослепее от изпълнението, че тогава ще я сгазим :))
303
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ХОРА, ОПОМНЕТЕ СЕ, ДА СЕ ВДИГНЕМА ЗАЕДНО И ДА НЕ ДОПУСНЕМ СВЕТОВНО НЕИЗВЕСТНИЯ БЪЛГАРСКИ КЕЛНЕР аврамов ДА БЪДЕ НАШЕТО ЛИЦЕ В ЕВРОПА, ДА ГО ИЗХВЪРЛИМ НА БАЛОТАЖ!!!!!!!
302
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Хора,Никой тук не обсъжда съмнителните достойнства на композицията на Аврамов, нито клипа към песента му, нито чие е авторството на песента на Поли,тук става въпрос за можене, как е изпята песента, българските музиканти са избрали да живеят и творят в българия и пишат българска музика, която има своята стойност най вече за нас като българи, безмислено е да се правят жалки имитации на англосаксонска музика, никога няма да успеем да палсираме хит извън България, нашата музика е твърде различна от тяхната, но това не значи, че е по лоша, просто тяхната звучи по-популярно, по-хитово, това се корени във фолклора им, техните ритми са равноделни, имат припеви, фрагменти, които се повтарят, българската народна музика е различна и поради това уникална,вслушаите се в мнението на българските музиканти и интелектуалци, щом вашия слух не ви позволява да чуете ИСТИНАТА, А ТЯ Е - АВРАМОВ ПЕЕ ФАЛШИВО !!!!
301
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Наслушахме се на агонията на бездарните български певци, стига вече! Краси Аврамов е на Евровизия, а вие си заврете умрелите песни знаете къде!
300
0
 
1
 
! Отговори
fen преди 15 години
za6to ste tolkuva elimentarnita toi e geniii bez mikrofon 6e pee i fandak na dr nqma da pusni ni6to 4e nqma silikonovi cici vii samo cicite priznavate za muzika pokajete edna pivica ot novoto pokolenie osvenstarite ispalniteli
299
0
 
1
 
! Отговори
b0rislav преди 15 години
Тази работа много ми прилича на цялостната българска действителност! 1. на никой не му се гласува, а после псуваме комунистите, че са спечелили благодарение на постоянни си електорат :)2. Костов се възмущава на управляващите, а самия той разсипа доста добре каквото можа по негово време (тока аналогията е с групата Каффе, на която също бяха купили вота за Евровизия, а сега те са в първите редици на възмутените.. милите те...)Искам да ви кажа, че изобщо не съм си задържал вниманието на тази боза по БНТ. Малкото което видях, сменяйки каналите, беше достатъчно пародиино за да ме откаже да гледам.И какво имаме сега, отново някой се е опитал да купи участие на негово протеже, така ли? Ами че това да не би да е някакво изключение в мафиотската ни държава? В България, дето мало и голямо краде, вие сте се възмутили за някаква смотана песен!.. Ами сърдете се на БНТ-то хора! Те са организаторите и те са допуснали да има предпоставки за подобни далавери :) (а май не им е за първи път...)Пък ако искате, може и на себе си да се поразсърдите малко, защото цяла България не можа да събере някакви си смотани 20 000 гласа за песента, която ще ни представи в Европа. (но, ако става дума за гласуване за невероятното шоу БигБрадър, тогава безпроблемно може и 200 000 гласа, нали?)Това е положението, такава ни е действителността, такова ни е ежедневието, такива сме си ние самите!
298
0
 
1
 
! Отговори
Sven преди 15 години
Защо след толкова дълго отсъствие, господин Аврамов реши да се върне от Америка и да пречи на младите талантливи изпълнители?А и що за изпълнение беше неговия сингъл?Опера и фолклор съчетани в едно(много комично и елементарно), слаб аранжимент и фалшиво пеене.Впечатлиха ме Ивелина, Поли и Попова.Модерни, интересни и най-вече умеят да пеят наживо.Красимир да се връща от там откъдето е дошъл, както и хората които се опитват да го наложат.
297
0
 
1
 
! Отговори
Bg преди 15 години
Стига сте се пънали да поддържате имидж, смешни сте. Коя суперзвезда на Лос Анджелис и призната в цял свят би искала да се състезава в конкурс за аматьори? Ако още не сте разбрали - тука не ядем доматите с колците.
296
0
 
1
 
! Отговори
Петков преди 15 години
Сега разбирам защо до 2005 не ни пускаха да участваме на Евровизия, но не разбирам защо оттогава насам участваме.