Elevation – вятърът на слуховете

Липсата на комуникация срина доверието във фестивала
Обновена: 27 юни 2011 14:56 | 27 юни 2011 09:35,
132
Elevation – вятърът на слуховете
Сърцето в логото на Elevation бе разчупено на две и превърнато във... въпросителен знак.

Ако се направи сборник с всички конспиративни теории от обявяването на Elevation до снощи, вероятно ще има достатъчно материал за нов фантастичен бестселър.

Скептицизмът по отношение на фестивала от самото начало беше огромен, а причините за него вероятно са комплексни – първо издание, непознати организатори, ядосани конкуренти, амбициозен лайн-ъп от големи звезди, силов PR, продължителна липса на спонсор.

При всички случаи от самото начало позитивната страна на очакванията за Elevation беше за фестивал от висок клас, основен конкурент на Spirit Of Burgas, с още по-горещи световни артисти на върха на славата си. А негативната – за пирамида с отказали се големи изпълнители и ощетени посетители.

За съжаление в момента, след провала на първото издание, общественото мнение клони към второто.

Иронично, причината за това не е в липсата на добри намерения и компетентност на организаторите, а в лошия им късмет и неподготвеността им да се справят с него.

Всички проблеми на организацията щяха да бъдат пренебрежими, ако двата фестивални дни бяха преминали успешно (дори без Jamiroquai). На фона на случилото се обаче лъснаха до най-малката подробност.

И най-големият от тях беше лошата комуникация.

Например, въпреки че доста по-рано на организаторите е било известно, че Jamiroquai няма да може да излезе, те държаха публиката в пълно неведение, докато на официалния сайт на изпълнителя не излезе официалното съобщение за травмата му.

Масата посетители на Elevation, които бяха във фестивалната зона към 17,00 часа, научиха новината под формата на слух. А това е просто недопустимо за която и да било организация.

Причината е ясна – минимализиране на загубите от продажбите на билети на място. Мотивът максимално много хора да влязат с риск да бъдат разочаровани обаче е некоректен по отношение за всички посетители от чужбина, както и за българите, дошли главно заради Jamiroquai. Още повече на фона на липса на какъвто и да било резервен план, включително и разместване на програмата, за да могат Stereo MC's например да не се изявят във времето за следобедна дрямка.

Въпреки разочарованието обаче първият ден премина под осезаемо положителен знак. Най-масово младата публика, поразително красив залез и природа, безупречен звук, достъпни барове и тоалетни, безплатен транспорт от Разлог и Банско...

Бяхме гледали Morcheeba и Parov Stelar Band, но на сцената на Elevation те блестяха още по-силно и бяха на мястото си като хедлайнери.

Българските групи се изявиха очаквано на ниво, Stereo MC's повдигнаха настроението със самото си появяване, а шоуто на Hurts беше една от най-хубавите и качествени случки в родния концертен живот тази година.

Екипът на Метрополис спретна поредното си лудо парти, а на третата сцена феновете на хип-хопа, денсхола и черните стилове също си изкараха доста приятно.

Като цяло всички излязоха доволни и ако едно изречение можеше да обобщи настроението, то беше „Jamiroquai не дойде, но така или иначе сме тук, ще се забавляваме!“.

След това обаче започнаха проблемите. От 11,00 в събота сутрин в Банско (а вероятно и в Разлог) започнаха слуховете, че заради вятъра концертите няма да се състоят. От къмпинга на фестивала ясно се виждаше как предмети падат от главната сцена и работниците разглобяват конструкциите и оборудването. В зоната на фестивала не бяха допускани хора.

Към обед почти всеки твърдеше, че организаторите и замесените във фестивала са му звъннали, за да го информират лично, че няма да има фестивал.

По същото време чуждите групи са изпратени към София (поне тези, които вече са били на място), а от PR екипа на фестивала се носеха противоречиви информации по въпроса кои точно вече са там и кои изобщо не са стигнали до Разлог.

Въпреки прогнозите екипът на фестивала така и не излезе с официално становище до 17,00 часа (явно надявайки се вятърът да спре). Часове дезинформация. Гняв. Разочарование.

Тогава лъснаха и проблемите.

Липсата на постоянно течаща вода, електричество и безплатна питейна вода в къмпинга. Липсата на нормална храна (палачинки за 5 лева???). Липсата на транспорт през деня от фестивалната зона до Банско и Разлог. Недомислиците с фестивалните пари за храна и напитки. Неудобният преход от входа на фестивала до входа на къмпинга...

И най-голямата липса – резервен план и комуникация.

Стотици коли напуснаха региона. И стотици останаха. Вятърът утихна. Започнаха партитата по улиците на Банско със стотици „фестивални нещастници“, които танцуваха, пиеха и играеха на думи – elevation, desinformation, evacuation, failevation...

Очевидно ентусиазмът, огромната инвестиция и добрата идея не бяха достатъчни. И второто издание на Elevation (ако има такова) ще струва на организаторите двойно повече.

Защото освен големи звезди, този път ще се наложи да си възвърнат на двойна цена скъпа стока – доверието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
0
 
! Отговори
DO KRUM преди 12 години
АБЕ ПРИЯТЕЛ ТЕБЕ ДА НЕ ТЕ ДЪРЖИ ОЩЕ ПИЕНЕТО БЕ?КАК ЩЕ ГО ЗНАЯТ ВЯТЪРА В ТОВА СЕЛО БАНЦКО ОТ ПРЕДЕЛ КАТО СА НА 20 КМ ОТ ПРЕДЕЛА.А И ПРЕДЕЛСКИЯ ВЯТЪР Е НИЩО В СРАВНЕНИЕ С ВЯТЪРА КОЙТО ДУХА В БАНСКО.ТОВА Е ПЪРВО,ВТОРО ФЕСТИВАЛА НЕ Е В БАНСКО А Е ПРЕДИ РАЗЛОГ И ВСИЧКО БЕ ОК ДО ВТОРИЯ ДЕН.ХОРАТА СИ СЕ ВЕСЕЛЯХА,ПИЕХА И ТАНЦУВАХА.ТОВА ,ЧЕ ТИ НЕ СИ ИЗТРЕНЯЛ И НЕ ПОМНИШ НИЩО,НЕ ТИ ДАВА ПРАВО ДА ГОВОРИШ ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ.ФЕСТА СИ БЕШЕ СУПЕР,А ТИ ДРУГИЯ ПЪТ МОЖЕШ ДА МИ СЕДНЕШ НА ОНАЯ МИ РАБОТА,ДОБРЕ,ЩЕ ТИ
125
0
 
2
 
! Отговори
Миро Джамиро преди 12 години
Jamiroquai ще забият следващата седмица в Скопие и Румъния
124
0
 
6
 
! Отговори
крум преди 12 години
Аз искам да кажа на всичките дето ми разправят тука врели некипели, КАК СИ БИЛИ ИЗКАРАЛИ СТРАХОТНО, ВЪПРЕКИ ЧЕ БИЛИ ОТИШЛИ ЗА ДЖАМИРО.Аз бях отишъл за джамиро и си изкарах доста тъпо БЕЗ НЕГО. Хъртс - направо нямам думи, що непуснаха стерео вместо тях неразбрах.НО ЗА вторият ден направо съм бесен на организаторите.1. ВСИЧКи в банско го знаят вятара от предела - само организаторите неподозираха - че точно на поляната да пирин голф е най силен. СЪС сигурност има и по скъпа сцена ДЕТО ЩЕ ИЗДЪРЖИ. Ако бях гледал дог иит дог и сайпрас въобще щях да забравя за всичките недомислия с елева, БАРОВЕ, входове, паркинги и така. ИСКАМ ДА КАЖА, ЧЕ ФЕСТА СИ БЕШЕ СУПЕР - АМА АКО СЕ БЕШЕ СЪСТОЯЛ.ТЕЗИ дето си изкарали страхотно въпреки всичко ще им кажа, че сте бая смотани, бая неизлизате от Града и бая неходите абсолютно никъде ЩОМ СТЕ СИ ИЗКАРАЛИ СТРАХОТНО. АЗ ТОВА БАНСКО ПО ЦЯЛА ЗИМА СИ ГО ГЛЕДАМ, и щях 100 пъти по страхотно да си изкарам някаде другаде.ами хората дето са събирали последните си пари за път, спане, ядене и пиене - те кво да кажат - ДОРИ ако си земат парите от билета ЩЕ СА ГЛЕДАЛИ ХЪРТС ЗА 50 ЛЕВА + НЕВЪЗВРАТИМИТЕ ОЩЕ МНОГО ДРУГИ РАЗХОДИ НА ЧОВЕК покрай ходенето на ФЕСТ, пък били те и в най евтин вариянт.на организаторите пожелавам да фалират трайно и другият път да ходят да си организират феста на оная ми работа.
123
0
 
0
 
! Отговори
Magi преди 12 години
Вижте какво прави Джаред Лето от 30 Seconds To Mars, докато хората в Разлог се чудеха дали ще има концерт :)
122
0
 
1
 
! Отговори
dragni преди 12 години
vsi4ko hubavo tui ne sa predvidili unui mi kak ne sa setiha 4e pri uslovie 4e scenata e tolkova golqma i se o4ekva da ima hilqdi po4itateli 6te e nujno i edin ekran da ima 4e po malko nahalnite sa kat na koncert za slepi :D
121
0
 
5
 
! Отговори
фен преди 12 години
СПИРИТ !!!
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пасло недорасло и на фестивал се натрясло...................
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама как така някаква си кафеджийка ще разбира от организация бе ......Нормално е тук хората да се занимават само с нещата които не разбират.
118
0
 
5
 
! Отговори
За АДЕЛИНА-Радио Каф преди 12 години
Скъпа ми АДИ!За тези които не я познават това е соло управителката на Радио Кафето под моста на влюбемите до НДК)Дано това да ти е като обица на ухото и да разбереш че нещата от които ти самата не разбираш и не са в твоя ресор - наистина са много далеч от тебе.Мила ти не си нищо повече от поредното"групи"момиче , но дори и това не правиш като хората.Следващият път когато се водиш като съорганизатор на БГ групите дано това да е след 50 години , защото всички разбрахме че наистина не разбираш!!!
117
0
 
1
 
! Отговори
Пънкс преди 12 години
Приветствах идеята за подобно събитие в България,съжалявам,че се развиха така нещата, понеже наистина,доверието отиде а имаше голям потенциал това да бъдат 2 незабравими дни и сега ни инвестиции,ни възхитени туристи.Но за такова мащабно събитие ми е чудно, че никой не е предвидил условията за времето,след като разлог е прочут именно с това.Реално е, че като за първа година НЕ бива да се допускат подобни грешки и проблеми. Не може да си извадил пяната, но пък да няма чисти мивки.
116
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
abe to be6e qsno razlog 6o za glupost..?nqma6e li drugi gradove koito si struvam varna naprimer za6o podqvolite zabiha festivala na mainata si nima varna ima po-malko dostoini mesta za provejdaneto na festival ot takuv rang.?
115
4
 
14
 
! Отговори
преди 12 години
Elevation УМРЯ,ДА ЖИВЕЕ Spirit Of Burgas!!!
114
3
 
10
 
! Отговори
няма да го кажа преди 12 години
Не може ли да пишете по-грамотно,бе,хора-повечето от вас са пълни илитерати.Жалко само,че със сигурност, самочувствието ви е до небесата,защото сте "съвременни" и слушате "готината и правилна музика"
113
1
 
9
 
! Отговори
re fsb преди 12 години
Ти поне си се напил, братле, а ние първата вечер се паркирахме още в 10-11, та да се пазим за втората...
112
0
 
9
 
! Отговори
fsb преди 12 години
ако знех, че няма да има втора вечер, нямаше да пия толко много първата, че поне нея да си спомням хахаха. Аз отидох към 22ч. и нямаше опашки никъде, ама нямаше и бира...Дано ни върнат парите, жалко за организацията, мислех да не пропускам фестивали тази година, а вече два се провалиха... Дано всичко е ОК със София рокс, Каварна и Спирита...
111
3
 
7
 
! Отговори
Muscarin преди 12 години
Аз съм късметлия! Ходеше ми се на Елевейшън и на Сонишфиър,но така и не се навих......ама съм голям късметлия :)))))
110
1
 
23
 
! Отговори
АнтиКаруцар преди 12 години
Хахах, *** излагацията, мой прител си взе билет от фестивала за 140 лв. и му вързаха само гривна, без да му дадат билет камо ли касова бележка! Да не говорим за измислените ваучери...пълни мошеници!
109
1
 
0
 
! Отговори
qw преди 12 години
@thaddeus да, досетих се впоследствие. Логично е тези хора да са изключително малко, така че това е най-малкото, което могат да направят, за да съхранят малко от репутацията си. Но можеха и да си го спестят, предвид, че все пак 1вият ден се проведе.
108
0
 
27
 
! Отговори
до муню преди 12 години
Аз исках да слушам Сайпръс и Джей Кей. Не да ходя на палатки край Разлог, не да пия бира и да ям палачинки, нито да слушам Паров Стелар, въпреки че музиката им е хубава. Е какво, трябва да съм доволен, че ми е била дадена възможност да се напия с бира по 3 лева сред природата ли? Ми ако ти кажа дай 200 лева за тест драйв на Ред Була на Фетел, и като си платиш да се окаже, че колата се е повредила и ще караш джогана на дедо и ще ти върна половината пари? Доволен ли ще си?
107
0
 
6
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
@qwПриятелю, не си прочел правилно (предполагам), става дума за НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ билети за 24-ти ЕВЕНТУАЛНО ако си отишъл и не си влязъл....