Elevation – вятърът на слуховете

Липсата на комуникация срина доверието във фестивала
Обновена: 27 юни 2011 14:56 | 27 юни 2011 09:35,
132
Elevation – вятърът на слуховете
Сърцето в логото на Elevation бе разчупено на две и превърнато във... въпросителен знак.

Ако се направи сборник с всички конспиративни теории от обявяването на Elevation до снощи, вероятно ще има достатъчно материал за нов фантастичен бестселър.

Скептицизмът по отношение на фестивала от самото начало беше огромен, а причините за него вероятно са комплексни – първо издание, непознати организатори, ядосани конкуренти, амбициозен лайн-ъп от големи звезди, силов PR, продължителна липса на спонсор.

При всички случаи от самото начало позитивната страна на очакванията за Elevation беше за фестивал от висок клас, основен конкурент на Spirit Of Burgas, с още по-горещи световни артисти на върха на славата си. А негативната – за пирамида с отказали се големи изпълнители и ощетени посетители.

За съжаление в момента, след провала на първото издание, общественото мнение клони към второто.

Иронично, причината за това не е в липсата на добри намерения и компетентност на организаторите, а в лошия им късмет и неподготвеността им да се справят с него.

Всички проблеми на организацията щяха да бъдат пренебрежими, ако двата фестивални дни бяха преминали успешно (дори без Jamiroquai). На фона на случилото се обаче лъснаха до най-малката подробност.

И най-големият от тях беше лошата комуникация.

Например, въпреки че доста по-рано на организаторите е било известно, че Jamiroquai няма да може да излезе, те държаха публиката в пълно неведение, докато на официалния сайт на изпълнителя не излезе официалното съобщение за травмата му.

Масата посетители на Elevation, които бяха във фестивалната зона към 17,00 часа, научиха новината под формата на слух. А това е просто недопустимо за която и да било организация.

Причината е ясна – минимализиране на загубите от продажбите на билети на място. Мотивът максимално много хора да влязат с риск да бъдат разочаровани обаче е некоректен по отношение за всички посетители от чужбина, както и за българите, дошли главно заради Jamiroquai. Още повече на фона на липса на какъвто и да било резервен план, включително и разместване на програмата, за да могат Stereo MC's например да не се изявят във времето за следобедна дрямка.

Въпреки разочарованието обаче първият ден премина под осезаемо положителен знак. Най-масово младата публика, поразително красив залез и природа, безупречен звук, достъпни барове и тоалетни, безплатен транспорт от Разлог и Банско...

Бяхме гледали Morcheeba и Parov Stelar Band, но на сцената на Elevation те блестяха още по-силно и бяха на мястото си като хедлайнери.

Българските групи се изявиха очаквано на ниво, Stereo MC's повдигнаха настроението със самото си появяване, а шоуто на Hurts беше една от най-хубавите и качествени случки в родния концертен живот тази година.

Екипът на Метрополис спретна поредното си лудо парти, а на третата сцена феновете на хип-хопа, денсхола и черните стилове също си изкараха доста приятно.

Като цяло всички излязоха доволни и ако едно изречение можеше да обобщи настроението, то беше „Jamiroquai не дойде, но така или иначе сме тук, ще се забавляваме!“.

След това обаче започнаха проблемите. От 11,00 в събота сутрин в Банско (а вероятно и в Разлог) започнаха слуховете, че заради вятъра концертите няма да се състоят. От къмпинга на фестивала ясно се виждаше как предмети падат от главната сцена и работниците разглобяват конструкциите и оборудването. В зоната на фестивала не бяха допускани хора.

Към обед почти всеки твърдеше, че организаторите и замесените във фестивала са му звъннали, за да го информират лично, че няма да има фестивал.

По същото време чуждите групи са изпратени към София (поне тези, които вече са били на място), а от PR екипа на фестивала се носеха противоречиви информации по въпроса кои точно вече са там и кои изобщо не са стигнали до Разлог.

Въпреки прогнозите екипът на фестивала така и не излезе с официално становище до 17,00 часа (явно надявайки се вятърът да спре). Часове дезинформация. Гняв. Разочарование.

Тогава лъснаха и проблемите.

Липсата на постоянно течаща вода, електричество и безплатна питейна вода в къмпинга. Липсата на нормална храна (палачинки за 5 лева???). Липсата на транспорт през деня от фестивалната зона до Банско и Разлог. Недомислиците с фестивалните пари за храна и напитки. Неудобният преход от входа на фестивала до входа на къмпинга...

И най-голямата липса – резервен план и комуникация.

Стотици коли напуснаха региона. И стотици останаха. Вятърът утихна. Започнаха партитата по улиците на Банско със стотици „фестивални нещастници“, които танцуваха, пиеха и играеха на думи – elevation, desinformation, evacuation, failevation...

Очевидно ентусиазмът, огромната инвестиция и добрата идея не бяха достатъчни. И второто издание на Elevation (ако има такова) ще струва на организаторите двойно повече.

Защото освен големи звезди, този път ще се наложи да си възвърнат на двойна цена скъпа стока – доверието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
7
 
! Отговори
men преди 12 години
Прав си донякъде... настроението беше добро но цените на храна напитки според нашия стандарт нормални ли са ... това е еквивалент на цена "кокошка на цената на кон" времето бесхе доста топло а караха хората на входа да си изхвърлят бутилките от минерална вода в кошчето ами ако на някой му стане лошо....
65
2
 
13
 
! Отговори
Прецакан преди 12 години
На повечето от хората там не им дремеше за Елевейшън...Бяха там за определена група, Аз бях за 30 Seconds to Mars и побеснях като в twitter "Ние сме на вечеря с посланник Уорлик" и на Чалготека!!!??!!?Е това няма да им го простя на организаторите на Failevation, От 100 места във софия те ги откарали на най-противните 2. При наркомана и *** музика.Като видях снимките ... леле леле ... Шанън лето бараниста на 30 seconds му дрънка някакъв *** и мутри го гледат тъпо. Пълен провал!!!!
64
0
 
5
 
! Отговори
M.I. преди 12 години
Различния вкус трябва да се уважава, а ако откриваш недоволство в себе си, тогава се опитай да убедиш другите в правотата си, а не изливай случайна агресия към всички. Все пак никой не иска да общува с мрънкащи и безсилни хора, които успяват да се себеизразят единствено чрез обиждане на непознати.
63
2
 
5
 
! Отговори
/me преди 12 години
Като конспиративна (но много реална) схема мога да кажа, че отлагането на втория ден е в полза на организаторите. Представям си че някоя топ-група се е отказала да свири и по-лесно е да отменят целия ден, отколкото да се обясняват на недоволните присъстващи.
62
0
 
9
 
! Отговори
gg преди 12 години
Това е фест - хиляди хора на сравнително малка площ. Няма как да се влиза като в кино салон или пък да не чакаш 5 мин за бира, форматът е такъв и на всички фестове, на които аз съм бил, е било така. Дори и по-зле. Наистина един допълнителен вход би облекчил нещата. Както казах- нека бъдем обективни и да не генерализираме - естествено, че няма как всичко да е наред и всеки да е доволен, но аз специално виждах усмихнати хора, които се забвляваха.....
61
0
 
15
 
! Отговори
/me преди 12 години
5. Местните хора от Банско знаеха, че на тази поляна винаги има вятър, заради самото местоположение. Вятърът нямаше да е проблем, ако организаторите не бяха спестили пари за укрепване.6. Единственият фест, на който при влизане чакаш час и половина а вътре няма и 5000 човека.7. Организаторите бяха решили да спестят стотинки от подгряващи групи и така се получи, че StereoMCs и Morcheeba трябваше да свирят по обяд
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно така... Защо за 2 дни не получих нито една касова бележка? НАП знае ли нещо по въпроса?
59
23
 
2
 
! Отговори
Мюмюн преди 12 години
За всички псевдо музикални фенове на деградирали групи, това заслужават.За останалите, Какао тази година ще ни поднесе Армин, Тиесто, Карл Кокс
58
1
 
20
 
! Отговори
/me преди 12 години
1. За Jamiroquai се е знаело още предния ден, но се криеше до последно за да могат да се вземат още кинти от last minute tickets2. Организаторите бяха спестили пари от много неща - видео стена няма, шатри за по 5 лв. малко и неподготвен персонал, кофти озвучаване.3. Никой не проверяваше нищо на входа - можех да внеса оръжие, наркотици, да вляза с копиран билет и с кво ли още не3. Системата с ваучери целеше да се крият данъци, Фискален бон за бира не съм получил.
57
1
 
10
 
! Отговори
гошко преди 12 години
До 45, питай хората които слушаха STEREO MC и Morcheeba навън заради невероятният пропусквателен режим как не са се блъскали. Спокойното обменяне на елевове си го видял на друго място. Единствено тоалетни имаше бол. Защо нямаше бърз вход между къмпинга и фестивала все още е загадка. Инъче звука беше добре, групите (които дойдоха) разцепиха евала. Органицазията - пълна пародия.
56
20
 
3
 
! Отговори
Amorphine преди 12 години
Много трябва да си болен, за да напишеш такава статия, която отговаря на едва 10% от истината...Жал ми е за такива хора като тази Елена, че няма специализирани заведения да ги лекуват от алтернативна реалност...
55
3
 
17
 
! Отговори
Ивайло преди 12 години
Доста вярна статия! Поздрави на автора Елена Пенева!
54
11
 
8
 
! Отговори
pipo преди 12 години
е заради тая злоба и плюене БЪЛГАРИЯ скоро няма да се оправи.като за първи път фестивала бе доста добър.но срещу природата сме безсилни.през първия ден всичко бе на ниво,даже бих казал на високо ниво.ако го нямаше тоя вятър бях сигурен,че купона щеше да бъде як.имаше всичко--НЕВЕРОЯТНО КРАСИВО МЯСТО С ВЕЛИКОЛЕПНИ ИЗГЛЕДИ НА ПИРИН,РИПА И РОДОПИТЕ.КРАСИВА ПРИРОДА,МНОГО КРАСИВИ,УСМИХНАТИ И ВЕСЕЛИ МЛАДИ ХОРА,ВСИЧКО ЗА ЕДНО ХУБАВО ПРЕЖИВЯВАНЕ И ПРЕКАРВАНЕ,НО ТОЗИ ПЪТ ПРИРОДАТА СЕ НАМЕСИ.
53
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Софийска му работа. Ентусиазъм, комсомолски план и пълен въздух под налягане.
52
4
 
9
 
! Отговори
mi преди 12 години
Pulna parodiq be vsichko na tozi fest , pak se izlojihme , molj vi ne pishete gluposti che bilo dobro ozvuchavaneto...i dori nqmashe video steni .
51
18
 
25
 
! Отговори
муню преди 12 години
Фестивала беше супер добър,на мен организацията ми хареса много.Времето изигра лоша шега на всички.имаше си бира и всичко....незнам защо някой хора трябва вечно да мрънкат типично по балкански
50
9
 
19
 
! Отговори
METAL HEART преди 12 години
Истинската музика е в Каварна.
49
24
 
7
 
! Отговори
Super преди 12 години
I bulgarite iskat da napravyat neshto,no nikoga ne se poluchava.ne stavate za nishto mishki
48
4
 
37
 
! Отговори
съорганизатор преди 12 години
До 3 часа ще бъдат оповестени подробностите... Пари няма да се връщат, но с билетите ще може да се ходи на тазгодишния Пирин Фолк в Сандански в началото на септември!
47
2
 
7
 
! Отговори
hehe преди 12 години
там може и да не духа :D