(авто) Гол за Криско

Тръгна нагоре с музика, вече е обикновен крадец от мола
Обновена: 9 авг 2012 15:05 | 9 авг 2012 13:40,
549
(авто) Гол за Криско
Криско е новият борец за права. Снимка: Булфото

От няколко месеца върви кампанията Феърплей, която апелира за честна игра в интернет. Самата кампания издиша на немалко места, а видеоклиповете, които я съпътстват, станаха обект на подигравки и причина за зараждането на нов фолклор.

Казват, че щом една реклама е толкова коментирана, значи, че хората зад нея са си свършили работата. Но явно никой не си дава сметка какво се случва с героите от нея.

Един великолепен актьор като Асен Блатечки бе сринат само заради факта, че трябваше да играе не на сцената на театър или в кино/тв проект, а в 15-секундно клипче. Като обикновен среднощен крадец, който рови из хладилниците на хората.

Сега идва ред на Криско. Мизата е качена и вместо на салам, се посяга на кола. 

Надяваме се да е взел добър хонорар, който да му компенсира автогола, който си вкара като лице на тази т.нар. честност.

По всяка вероятност той си е мислел, че националният ефир ще му даде още по-голяма популярност. Докато пиша тези редове, съм си пуснал Smokie и парчето "Who The Fuck Is Alice", и трябва да бъдем честни - голяма част от българите сигурно се питат: "Кой, по дяволите, е този Криско?".

24-годишният младеж направи няколко добри проекта с Дивна, Ангел и Моисей, както и собствени парчета. Дълго време беше спряган за любовник на Елица Тодорова, двамата дори записаха и дует.

Тепърва тръгва да се доказва на сцената и има още много път да се утвърди като автор, певец и продуцент. Но когато нещата започнаха да му се получават, сега ще трябва да види и обратната страна на медала. Защото ще стане известен не с това, което създава, а като наглец от паркинга на мола.

Изборът на Криско е тъп, няма логика той да бъде борец за авторски права. Никой не отрича, че интелектуалният труд трябва да се оценява. И Криско ни агитира от ефира, че трябва да си плащаме за песните, за да може да се инвестира в следващи проекти.

Но как да помогна на Криско да си възвърне част от вложените пари в песни? Никак. Даде за пример iTunes, но той няма песни там. Да има издаден диск с парчета - няма. Размахва някакво CD в рекламата, но то не е негово, а най-обикновено от магазина.

В същото време самият той си качва песните в сайтовете за видеосподеляне, даже не пропуска и възможността да си пусне пиар, че новата му песен е гледана не знам колко си хиляди пъти.

Не ви ли звучи смешно? 

Сега вместо да си пусна неговото парче "Почивни дни" си въртя рекламния клип и се чудя дали го задоволява да се вози с мацките в чужда мини кола.

Готов съм да му предоставя своята, заредена с бензин за поне 20 лева. Малко е стара, но пък е широка и най-важното - CD плеърът не върти mp3-ки, а само оригинални дискове. Така че, ако иска да слуша музика, ще трябва да си купи албум. Ей така, за да подкрепи българската музика.

А, щях да забравя. Криско, изтрий шорткътите си на Арена и Замунда. Така е честно...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


549
Още по темата: Крискореклама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българската музика е пълен позор...Дим да ме няма е най-отвратителната песен във вселената,а пък тоя криско със неговите пълни джобове и разни подобни безмислици за нищо не става...
31
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо клипът с Криско е опасен?Защото въвежда публиката в заблуждение. Освен че склонява към престъпление, клипът се опитва да постави знак за равенство между две коренно различни неща. Едното е престъпление (кражба), другото (теглене на музика/филми) не е.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хихи, готина статия, хареса ми :)
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори и да издаде албум никога не бих си го купил!
28
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли самочувствието Криско да се нарече българска звезда, тоя ли ще погребва чалгата? Ми той е същия бе!! Песните му - кухи и елементарни, текстовете - взаимствани тотално от по-ранното творчество на Ъпсурт (които между другото са класи над него) - забележете само как е откраднал идеята за реч на Тодор Живков, за пародия на разни фрази от песни (Колко ми липсваш на каризма), всичко което са го правили ъпсурт още отпреди 10 години. Елементарен *** е тоя криско,щом и гошо от почивка го храни
27
2
 
42
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
Отдавна не съм чел , статия която не просто информира , а казва това което на върха на езика на всички ни , и не е поръчана ( или поне никак не прилича ).Поздрави на автора.Мдаа бедни са ни Артистите щом така рискуват репутацията си, знаем ние колко взима един изпълнител от песните и колко взимат всички търгаши по веригата.Гризко, пичага има нови технологии , недей да вярваш на разни бастуни, че не може да печелиш ако си пускаш свободно музиката , просто те няма да печелят безумни проценти
26
0
 
50
 
! Отговори
Тялото преди 11 години
Ако имаше държава БТВ трябва да я глобят солено, а отговорните лица да бъдат подведени под отговорност. В закона изрично е упоменато че свалянето и споделянето на авторско произведение с некомерсиална цел НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.БТВ ни казват че за тях е равносилно на тежко престъпление (8 до 12г за крадене на кола) и че за да е "честно" на споделящите е редно да им крадат колите.Това ако не е подстрекаване към тежко престъпление и подстрекаване към саморазправа не знам кое!
25
36
 
6
 
! Отговори
Бирата преди 11 години
*** статия ,както и неандерталските коментари под нея . Осъзнайте се! Баси злобата дето има у вас...
24
0
 
28
 
! Отговори
Blake преди 11 години
Мечо, актьора е актьор, когато играе чужда роля. Играейки себе си (както е в случая с клиповете), вече престава да бъде актьор, а най-обикновен човек. И като такъв, хората вече се вглеждат с по-друго око на постъпките му. Именно затова подобни реклами не водят до нищо друго, освен до превръщането на едни иначе хора на изкуството в обикновени посмешища...
23
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Салам за Блатечки и Криско също да го духа :D
22
0
 
11
 
! Отговори
Андрей преди 11 години
И кво ми дреме
21
34
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната зле написана статия на Днес.бг - стил *** завършил 5-ти клас.
20
24
 
8
 
! Отговори
prorok7 преди 11 години
За Бай *** не е нормално да се плаща за музика, филми и т.н. Щом ги има в интернета какъв е проблема? Преди да има интернет си разменяхме касетки и дискове от ръка на ръка. Малцина са хората, които биха дали пари за изкуство. Но не е луд тоя, дето яде баницата... На запад що го няма тоя проблем? Ами 1), защото взимаш достатъчно пари и 5-10 евро за кино или диск не са ти в тежест. 2) торенти и подобни сайтове няма и трябва да теглиш от чуждестранни с ниска скорост. Но основната причина е 1).
19
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
такава реклама за феърплей, само в България може да се направи! чалгарско поведение!!!
18
46
 
15
 
! Отговори
121 преди 11 години
По-*** статия не бях чел!!!!!!!!
17
1
 
69
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Първо, тегленето на музика и филми (и не само на тях) за собствена употреба и с нетърговска цел не е престъпление и е изрично разрешено. Не в НК, а в Закона за авторското право и сродните му права (виж чл.25, ал.2).Второ, кражбата (включително на кола) е престъпление по НК (чл. 194, ал. 1) и се наказва с лишаване от свобода до 8 години.Трето, внушението на БТВ и клипа, че краденето на коли (или противозаконното им отнемане) е честно, тоест нормално, законно и приемливо, може да бъде раз
16
1
 
31
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Слушаш защото си тиква, как може толкова безмислени песни да се произвеждат.Ако не лиже *** на владко ампов, нема да има къде да му пускат бозите
15
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Криско може да е звезда само за 13-18 годишните тинейджърки... за един нормален човек, това което пее са абсолютни простотии!!!
14
51
 
8
 
! Отговори
Ме4о преди 11 години
Добре де, аз също тегля от торент-трекърите, ама не разбирам защо сега трябва да плюя Блатечки или Криско, защото честно са си изкарали хонорара за участие в някакви реклами? И съм сигурен, че нито Блатечки, нито Криско са опротивяли на хората с това, освен, може би, на автора на горното. По тази логика никой не трябва да се снима и ролята на злодей, никой не трябва да пее на концерт на политическа сила и т.н. Не бъркайте актьора с ролята - това е примитивизъм!
13
2
 
75
 
! Отговори
Браво ! преди 11 години
Слава за автора на тази статия ! Не съм се смял на такава ирония от много време :D