Музиката на Бетовен в зала България

Кристофър Линдън-Гий дирижира Софийската филхармония
28 ное 2012 15:08, Петя Славова
1
Музиката на Бетовен в зала България
Снимка: Софийска филхармония

Един от водещите световни диригенти Кристофър Линдън-Гий от Великобритания ще изнесе концерт със Софийската филхармония на 29 ноември в Зала България.

В изпълнение на пианиста Майкъл Бел ще чуем и Бетовеновия Концерт за пиано и оркестър № 1, До мажор. Концертът е с начален час 19.00 часа.

Кристоър Линдън-Гий е роден в Австралия, но получава образованието си в консерваторията „Санта Чечилия” в Рим и в университетите в Оксфорд и Дърам в Англия. Учи дирижиране при Рудолф Шварц в Лондон и Франко Ферара в Рим, получава покана от Ленард Бърнстейн за Тенгълууд, където работи и с Морис Абраванел, Ерих Лайнсдорф и др.

Бил е асистент на Бруно Мадерна в „Ла Скала” в Милано, диригент в Teatro Regio в Турино, дирижирал е и оркестъра на RAI. В момента е музикален директор на Симфоничния оркестър „Аделфи” в Ню Йорк и на оркестър Canberra Pro Arte в Австралия, както и професор по композиция и музикология на ХХ век в Университета Аделфи в Ню Йорк.
Номиниран е от Grammy през 1998 за „Най-добро оркестрово изпълнение” за първото издание от интеграла с творбите на Игор Маркевич.
Кристофър Линдън-Гий е учил композиция при Гофредо Петраси, Лучано Берио, Силвано Бусоти и Жан Мартинон. Като композитор става лауреат на Фондация „Онасис” в Атина, печели 3 пъти наградата „Sounds Australian” и награда „Адолф Спиваковски” и 2 пъти стипендията MacDowell.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-често такива новини, моля !