32 години от смъртта на Джон Ленън

Легендарният музикант си отиде на 8 декември 1980 г.
Обновена: 8 дек 2012 11:45 | 8 дек 2012 11:44,
87
32 години от смъртта на Джон Ленън
Снимка: Reuters

Един от най-великите музиканти на модерната музика, записал някои от най-култовите й произведения и дал тласък на цялостното развитие на музикалната сцена в днешно време – Джон Ленън, си отиде преди 32 години в Ню Йорк.

Ленън остава известен не само като един от музикалните гении на 20-и век, но и като една от най-влиятелните фигури в призивите против войната и за мир и разбирателство между хората. Като вокалист на The Beatles, може би най-известната група в историята, Джон Ленън издава редица вечни хитове, които и до днес се ценят много дори от младите поколения, но за съжаление и той, както много други знаменити имена, си отива още в ранна възраст.

Ленън е роден през 1940 г. в Ливърпул, където израства под грижите на семейството си и най-вече на леля си. Макар да не е усърден ученик, той се развива много бързо в музикалната област. Така той среща Пол Маккартни, с когото малко по-късно основава групата, която ще покори света.

Славата идва неочаквано – в много по-голям размер, отколкото за която и да било банда до момента, а The Beatles стават и първата сериозно стъпила на американска земя група, където те се превръщат в своеобразен феномен. Славата обаче носи и своите мрачни страни – с времето Ленън започва все по-често да посяга към наркотиците и да изпада в критични състояния. Макар да издават класически в днешно време албуми като Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band и Abbey Road, хармонията между членовете на бандата не успява да се запази и Маккартни и Ленън се настройват един срещу друг, което води и до разпада на групата въпреки множеството им невиждани успехи.

През 1971 г. Ленън се премества да живее в САЩ със своята съпруга Йоко Оно, с която творят общи парчета. Там той става едно от лицата на антивоенното движение, което  - разбира се, не се харесва особено на политиците, които правят всичко възможно да го изгонят от страната и да не му позволят да вземе гражданство. Именно на американска земя, в Ню Йорк, Ленън посреща съвсем спокойно 8 декември 1980 г. в своя дом.

Пред него обаче го очаква лудият фен на The Beatles – Марк Дейвид Чапман, който обаче като верен християнин се чувства обиден от някои изказвания на Ленън като това, че бандата е по-известна от Господ. Със своята любима книга под ръка – „Спасителят в ръжта”, и обикновен пистолет,  Марк Дейвид Чапман прострелва Джон Ленън и слага край на живота на един от истинските майстори на музикалното творчество. Неговите творби и послания обаче живеят и до днес.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: годишнинаджон ленън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
гд преди 11 години
https://youtube/watch?v=dunKAwRN3P8Понякога си мисля, че Джон Ленън би искал да изпълни песента и по този начин...
72
1
 
5
 
! Отговори
R.I.P. John Lennon преди 11 години
Джон Ленън е един от най-великите хора на всички времена.Не говоря само като певец,ами и в много други отношения.От Бийтълс единствено само него и Пол Макартни харесвам най-много лично аз.
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Велик и неповторим.Той и Beatles.Навремето свързваха големите изпълнители не само с музиката им, а с начина им на живот, техните послания, вярвания...Интересно ми е в момента какво е посланието на Armin Va bullen например...освен, че пуска музика, а няколко хиляди се клатят с вдигнати ръце???
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И Шабан и Ленън са велики, ама за хора, които притежават широта на възгледите;)))
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази година чух от едно интервю че джон Ленън е убит . "Имаджин че всички си споделяме света , че няма войни ... Ще кажете , че аз съм мечтател ? - но не съм само аз ! "
68
8
 
1
 
! Отговори
Месия- жена преди 11 години
За щастие вече не ни се налага да си представяме, ние го градим! Мечтата за белия роял си остана просто мечта, но другото е на прага или ние на Неговия... Колкото и да е странно Господ, все пак, си остана най-известен! Но Господ, не Исус, той е мъничък, още дори не се е и родил! Чакаме!
67
3
 
12
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Има доста филми за Ленън бе,ограмотете се малко,че тогава пишете кой,къФ е!Джон е човека опълчил се на Новия Световен Ред....демек на евреите-ционисти.
66
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шабан Шаулич е най великия
65
1
 
16
 
! Отговори
от онова време преди 11 години
абе скапани и деградирали младежи ,Джон Ленън първи се опълчи и бунтарства срещи хуманоамериканците които изпепелиха Виетнам и другите азиатски държави,,тои първи разбра каква политика водят в света заробване със сила и подчинение и бълващи своята двулична защита за правата на човека ,Биитълс ,рОЛИНГСТОИНС ,Ерик Кептън , с песните си искаха да разкрият истинкия образ на великата и искаща господство на целия свят Америка ето защо америка никога не е харесвала англичаните
64
5
 
4
 
! Отговори
до тоя под мене преди 11 години
Ей гей
63
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бях в казармата , когато убиха Ленън.Ревал съм на концерта за Фреди ...И двамата са велики, бе *** прости !
62
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"32 години от смъртта на Джон ЛенънЛегендарният музикант си отиде на 8 декември 1980 г." - Заглавието трябваше да е така: 32 години от убийството на Джон Ленън. Легендарният музикант беше убит на 8 декември 1980 г, от една група тирани Нов Световен Ред, които не искат равноправие, благоденствие на хората, да няма монополи и болести!
61
5
 
15
 
! Отговори
киро преди 11 години
Той е велик,той е една епоха,той ще остане завинаги в съзнанието ни
60
21
 
8
 
! Отговори
d преди 11 години
Каква свобода е проповядвал Ленън? Сега не си ли свободен да си избереш в кой мол да отидеш, в кой точно мак доналдс да се наядеш? Каква друга свобода му трябва на човек?
59
6
 
10
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НАПИСАМЕ ЧЕ ЛЕНОН Е ВЕЛИК И МУДЕРАТА ГО ИЗТРИ...!...КВО ИСКАТЕ ОТ ЕДИН ФАШИСКИ САИТ...!...ЕТО СА ПИШЕМЕ:...ДОЛЕ ЦРУ...!
58
4
 
34
 
! Отговори
Imagine преди 11 години
Гледай само какво издеградирало общество!! Никой си няма и представа за какво се е борил Ленън , а просто са чули някъде той е хипи,наркоман и край. Съжалявам ви за това :( Но Американската пропаганда ще ви изяде. Цъкайте си на айфончетата и си деградирайте на макбуците нещастни олигофренчета. Ако имаше повече хора като Ленън нямаше да има войни по света и да се избиваме като животни.
57
15
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ФРЕДКО ГО *БАХ И БЕТОВЕН ЗАЕДНО С МОЦАРТ...!
56
39
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв Бийтълс наркомански, какъв наркомански *** Джон Ленън бре? Да тъне в забрава скапаният ***! 666, има само един крал на музиката и това е Фреди Меркюри. Знам,трудно е да го преглътнеш ,но така стоят нещата....Фреди е най-великият! А Джон е просто хипарски ***.
55
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аве ***...вие даже не помните този скапан хипар Ленън, тръгнали сте да го величаете. Да ва ебав *** скапани!
54
6
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....КУИН ШВЕСТЕРСКА ***...!