32 години от смъртта на Джон Ленън

Легендарният музикант си отиде на 8 декември 1980 г.
Обновена: 8 дек 2012 11:45 | 8 дек 2012 11:44,
87
32 години от смъртта на Джон Ленън
Снимка: Reuters

Един от най-великите музиканти на модерната музика, записал някои от най-култовите й произведения и дал тласък на цялостното развитие на музикалната сцена в днешно време – Джон Ленън, си отиде преди 32 години в Ню Йорк.

Ленън остава известен не само като един от музикалните гении на 20-и век, но и като една от най-влиятелните фигури в призивите против войната и за мир и разбирателство между хората. Като вокалист на The Beatles, може би най-известната група в историята, Джон Ленън издава редица вечни хитове, които и до днес се ценят много дори от младите поколения, но за съжаление и той, както много други знаменити имена, си отива още в ранна възраст.

Ленън е роден през 1940 г. в Ливърпул, където израства под грижите на семейството си и най-вече на леля си. Макар да не е усърден ученик, той се развива много бързо в музикалната област. Така той среща Пол Маккартни, с когото малко по-късно основава групата, която ще покори света.

Славата идва неочаквано – в много по-голям размер, отколкото за която и да било банда до момента, а The Beatles стават и първата сериозно стъпила на американска земя група, където те се превръщат в своеобразен феномен. Славата обаче носи и своите мрачни страни – с времето Ленън започва все по-често да посяга към наркотиците и да изпада в критични състояния. Макар да издават класически в днешно време албуми като Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band и Abbey Road, хармонията между членовете на бандата не успява да се запази и Маккартни и Ленън се настройват един срещу друг, което води и до разпада на групата въпреки множеството им невиждани успехи.

През 1971 г. Ленън се премества да живее в САЩ със своята съпруга Йоко Оно, с която творят общи парчета. Там той става едно от лицата на антивоенното движение, което  - разбира се, не се харесва особено на политиците, които правят всичко възможно да го изгонят от страната и да не му позволят да вземе гражданство. Именно на американска земя, в Ню Йорк, Ленън посреща съвсем спокойно 8 декември 1980 г. в своя дом.

Пред него обаче го очаква лудият фен на The Beatles – Марк Дейвид Чапман, който обаче като верен християнин се чувства обиден от някои изказвания на Ленън като това, че бандата е по-известна от Господ. Със своята любима книга под ръка – „Спасителят в ръжта”, и обикновен пистолет,  Марк Дейвид Чапман прострелва Джон Ленън и слага край на живота на един от истинските майстори на музикалното творчество. Неговите творби и послания обаче живеят и до днес.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: годишнинаджон ленън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БЕГИ БЕ ФРЕДКО БЕШЕ ШВЕСТЕРУГЕЛ И *** ЗА ОБШТА КОНСУМАЦИЯ...!
52
12
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
А Джончо до последно беше наркоман...залиташе докато ходеше до пианото скапаният му хипарски ***.
51
17
 
1
 
! Отговори
до 53 преди 11 години
А аз на Джон Ленън се източих между диоптрите..преди да предаде богу дух на една улица.
50
5
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ФРЕТКО РОДЕН У АФРИКА С ШРАПНЕЛ У ТИКВАТА И ГУУУЛЕМА ТРЪТКА ФРЪТКА ДАВАШЕ ЗАДЕН ДО ПОСЛЕДНО...!
49
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Убий Ленън- спаси малко дете от съдбата на бъдещ *** хипар.
48
6
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ФРЪДИ МИ ОБЕЛИ ШЕСТОПЕРАЦА ОТ ШТАСТИЕ...!
47
12
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 11 години
Ей ***, на теб с кеф ще ти играя една лопата в тъпата кратуна, *** скапан хипарски. Заври си Джон Ленън в на майка си у пу.ката!
46
19
 
8
 
! Отговори
до 49 преди 11 години
Очилатият *** Ленън си е намерил това което е търсел...убил го е откачен наркоманизиран хипар, който се е прехласнал по неговото изкуство. Такива хора като Ленън наистина си заслужават съдбата!
45
5
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ХАХА ЗАНЗИБАРСКАТА КАКА ***...ФРУТКА...!
44
17
 
1
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
Единствен е Богът Фреди Меркюри! Другите са хора опитващи се да пеят.
43
1
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ДНЕС БЕГЕ НАПИСАНОТО ЗА ЛЕНОН Е ПУЛНО С ГРЕШКИ И Е СВИНШТИНА И БАЦЕФШТИНА...!
42
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брилянтен. В днешно време никой не се доближава и една прашинка до таланта, който той имаше. Единствен!
41
3
 
18
 
! Отговори
Imagine преди 11 години
Джон Ленън е велик музикант. Това , че Чапман го е убил заради изказването за Господ не е вярно! Ония си е бил просто ненормален и е мислил , че ако убие Ленън ще му вземе славата. Най-*** е , че точно тогава правитеството на Америка най-накрая решава да го остави и той може да продължи спокойно да живее там , но идва този ненормални и го убива пффф..Нека почива в мир!!!
40
1
 
13
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 11 години
До ***:Това, което се опитваш да цензурираш е превод на песента Imagine на Джон Ленън. Нещо нецензурно ли има в този текст?
39
4
 
16
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 11 години
ImagineПредстави си да няма рай-лесно е, ако се опиташ.Да няма ад под нас,а над нас да е само небето.Представи си всички хораживеещи за тези дни.Представи си да няма държави-не е трудно да го направиш.Да няма за какво да убиваме и умирамеи религии да няма.Представи си всички хорада живеят в мир.Може би ще кажеш,че съм мечтател.Но не съм единственият.Надявам се един ден и ти да се присъединиш към наси светът да стане едно цяло.Представи си да няма собственост-чудя се дали можеш.Да няма алчност и глад.Едно човешко братство.Представи си всички хорада споделят един свят.Може би ще кажеш,че съм мечтател.Но не съм единственият.Надявам се един ден и ти да се присъединиш към наси светът да съществува като едно цяло.Не, не е писано от Карл Маркс. Изпято е от Джон Ленън.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
32 години от убийството на Джон Ленън-> facebook/photo.php?fbid=4315198432313
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SAMO ,SDS,,
36
8
 
13
 
! Отговори
Пол преди 11 години
Лелее пак се напълни с жалки комлексарчета....колкото и да плюете Джон Ленън и творчеството му, завинаги ще остане и ще се помни. А вие жалки смешници и в момента сте жалки ***...
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Razlikata e v intelekta im.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и знаете ли как му пука на Ленън на онзи свят за вашите СДС-та ДС-та, и прочие глупости, човека е останал в сърцата на милиони хора по целия свят и музиката и поезията му я харесват и млади и стари....