Сбогувахме се с Петър Гюзелев

Музикантът почина на 25 април след тежка борба с рака
Обновена: 28 апр 2013 19:05 | 28 апр 2013 13:14,
33

Снимка: БТА

Близки, приятели и почитатели се простиха днес с китариста на "Щурците" Петър Гюзелев. Големият музикант почина на 25 април след тежка борба с рака. На поклонението в Столичната библиотека сред множеството музиканти, артисти, приятели и фенове бе и президентът Петър Стоянов /1997-2002 г./.

"Няколко поколения се възхищаваха от огромния талант на Петър Гюзелев и от щедростта, с която той даряваше публиката. Той остави прекрасна следа в музиката, но е важно и публичното му послание, че трябва да бъдем винаги ценни, да подаваме ръка на хората в нужда, вместо да гледаме само личния си интерес", се казва в съболезнователния адрес на президента Росен Плевнелиев.

"Петър Гюзелев бе голям музикант и голям човек. Със своето творчество той остави незаличима следа в българската музика и трайна диря в сърцата на поколения българи", посочва в съболезнованието си премиерът Марин Райков. Изключителен талант и всеотдаен творец, той винаги ще бъде пример за бъдещите музиканти в България, допълва премиерът.

В съболезнователен адрес министърът на културата Владимир Пенев припомня, че Петър Гюзелев е истински рокаджия, без който "Щурците" нямаше как да се превърнат в легендата, вдъхновила поколения меломани.

"Пеци правеше всичко с много хъс и с вярата, че най-важното в човешкия живот е смирението. До последния си дъх той пишеше нови песни, подготвяше два нови албума, не мислеше за болестта, а за това какво послание да отправи към хората със своето творчество. А посланието му бе простичко - да помагаме на нуждаещите се, да даряваме повече човечност, да милеем за културата, се казва в писмото на министъра. Петър Гюзелев е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора.

Освен множеството популярни песни на "Щурците" като "Дай ми малко нежност", "Сватбен ден", "Когато си отива любовта", "Неизживените неща", "Светлият век", "Кой съм" и "Кралят рок" Гюзелев оставя музикални послания и с групата "Стари муцуни". За заслугите си в областта на културата и изкуството през 2009 г. той получава орден първа степен "Св. Св. Кирил и Методий". Има и редица престижни награди, но истинското признание е на множеството меломани, които се кълнат, че китарата на Пеци е една от най-добрите, не само в България, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
0
25
1
 
4
 
! Отговори
cop преди 10 години
щурците за мен е най великата група ,казвам група защото лили е икона,но щурците при други обстоятелства щяха да пълнят стадиони като МАРАКАНА,но комунистите знаят какво правеха със техниката им,поклон пред пепи гюзелев,пак казвам най великата рок група в българия,без никакво съмнение
24
0
 
7
 
! Отговори
Rock преди 10 години
Звездите са звезди, защото са високо...Поклон. Почивай в мир.
23
0
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Пеци застава пред райските врати и чува отвътре някой забива страхотен рок.Отваря вратата и какво да види Джими Хендрикс,Джон Ленън ,Гошо Минчев и той свирят рок.Спира едно ангелче и го пита"Какво става тука аз още не съм влязъл а свиря с тях на една сцена".Ангелчелто му отговорило."Тихо,тихо Господ обича да се прави на Пеци Гюзелев.
22
1
 
12
 
! Отговори
до 5 музикант преди 10 години
Коментарите са малко защото всичко което е казано отговаря на истината и остава да поставямесамо + Аз се ядосвам на медийте,защото ако беше починал някой бандит щяха да ни надуятглавите,а за Пеци беше само новина.
21
1
 
7
 
! Отговори
ROCK MUZ.PEVEC преди 10 години
goliam rokadjiia,kitarist s prisastvie na scenata-a i dane zabraviame che toi beshe s mnogo goliam muzikalen intelekt-kakvoto i da kaja e malko za moiat priatel i adash PECI pochivai v mir i ne zabraviai che tam kadeto otivash pak shte badesh ROKADJIIA poneje tova e prizvanieto ti-DALBOK POKLON OT SWEDEN-PETAR DICHEV
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОТ ПОКОЛЕНИЕТО СЪМ ,КОЕТО ИЗРАСТНА С МУЗИКАТА НА ЩУРЦИТЕ.НЕЗАБРАВИМИ!ЗА МЕН ТЕ СА СВЕТОВНА КЛАСА!ПОКЛОН И ПОЧИВАЙ В МИР !
19
1
 
10
 
! Отговори
jiko преди 10 години
edin dostoen zaralia, velikolepen muzikant i smel muj, koito zagubi borbata s raka, no specheli bezsmartie. Sbogom Peci, obichame te!
18
1
 
6
 
! Отговори
tdz преди 10 години
nemi bilo belo dugme nemi bilo nazaret nai mi bilo bugarski sturez poklon pred svetlata ti pamet
17
1
 
29
 
! Отговори
Мила преди 10 години
Бог да го прости. С таланта си раздаваше светлина, топлина в душите на хората. Обичаше музиката, тя него. Дано там където е, има само музика!
16
1
 
24
 
! Отговори
Ники преди 10 години
Поклон!Почивай в мир!
15
1
 
34
 
! Отговори
jt2 преди 10 години
Поклон!Никога не ще те забравим.
14
1
 
18
 
! Отговори
никола преди 10 години
zbogom peci. pochivai v mir...
13
1
 
37
 
! Отговори
Изчезващ вид преди 10 години
Отнемаш един след друг добри,талантливи творци в световен мащаб,Господи???!А след тях не идва нищо...!Чалга,рап,техно,кино,чиито "достойнства" са насилието и изобщо накъдето и да погледнеш-само кич и супогати...Защо Господи???!Помогни ни да открием еднозначно истината за твоя план!С упадък и погибел ли ще бъде свързано твоето идване?Дай ни истината!Какво се случи,че след възход до 1990-1995г всичко тръгна надолу...Към упадък...Повсеместно и навсякъде!Почивай в мир,приятелю!Дано да се видим там..
12
1
 
47
 
! Отговори
някой преди 10 години
Израстнах с тази музика. Тя беше и все още е вдъхновение за мен. Благодаря ти, Пеци за прекрасните мигове, за чувствата, които музиката на Щурците подсилваше неимоверно много.
11
2
 
51
 
! Отговори
Апостол преди 10 години
Да почива в мир. Един по един си отиват стойностните българи... Остава чалго-политиката и безизходицата.
10
1
 
41
 
! Отговори
Стефан преди 10 години
За мен това си остава най -добрата Българска група!А как са се мъчили за инструменти да си купят,преследване от полицията, за мен са Богове!За съжаление без Пеци вече,но ние ше ги слушаме докато сме живи!Много ги обичам...много!
9
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Petar Stoqnov Konja , predatela na bulgarite , za kakvo e pokanen, toq mrusnik?
8
1
 
48
 
! Отговори
Ваня преди 10 години
Дълбок поклон пред светлата памет на този велик музикант и безкрайно добър човек! Щурците осиротаха без теб, а ти ще отнесеш прекрасната си музика и големия си талант на едно по-добро мяста.Почивай в мир Пеци!
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добър музикант и човек.Да почива в мир.