Дания спечели Евровизия-2013

Определят победителката Емели де Форест като датската Шакира
Обновена: 19 май 2013 11:22 | 19 май 2013 08:35, Елка Василева
96
Дания спечели Евровизия-2013
Победителката Емели де Форест. Снимка: БТА

Дания завоюва първото място на музикалния конкурс Евровизия-2013, който се състоя в шведския град Малмьо.

Двадесетгодишната датчанка Емели де Форест получи най-голямата подкрепа на зрителите и на журито за песента "Only Teardrops"  (Само сълзи). Общо 25 държави се състезаваха на финала на конкурса, който бе наблюдаван от около 125 милиона телевизионни зрители, отбелязва агенция Ройтерс.

Емели де Форест изпълни любовната балада боса, в позата на  русалка в съпровод на барабани и флейта, извикващи във  въображението приказни образи на Ханс Кристиан Андерсен. Тя  събра 281 точки. Някои журналисти определят Емели като "датската Шакира".

На второ място завърши Фарид Мамадов от Азербайджан с  песента "Hold me", а трета се класира Злата Огневич от Украйна с "Gravity".

Следващото издание на конкурса - Евровизия-2014 - ще се  състои само на няколко километра от Малмьо - на отсрещния бряг  на пролива Ересун в датската столица Копенхаген.

Дания печели на Евровизия за трети път. Първата победа е в Лондон през 1963 г., а втората - в Стокхолм през 2000 г., припомня БТА.

До ранните утринни часове продължи празненството по случай победата Емели де Форест Евровизия-2013, съобщава ИТАР-ТАСС. Тапи от шампанско се разлетяха във въздуха и викове "Победата е  наша" прозвучаха сред датските фенове още щом водещата Петра Меде обяви преди края на гласуването победата на Де Форест и нейната песен "Само сълзи".

На заключителната пресконференция певицата, без да скрива емоциите си, размаха пред журналистите официалния приз - тежка  статуетка от прозрачно стъкло под формата на микрофон. "Още не  мога да осъзная какво се случи", призна тя. След срещата с  медиите тя се отправи в дискотеката на "Евровизия-2013", за да  отпразнува успеха си със своя екип.

На страницата си във Facebook Емели получи поздравления от  премиера на Дания Хеле Торнинг-Шмит и от лидера на опозицията, ръководителя на Либералната партия Ларс Расмусен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
15
 
! Отговори
varg преди 10 години
Аз не мога да се сетя за нито една банда от Дания.
56
7
 
18
 
! Отговори
Nikolai преди 10 години
От коментарите ясно се разбира че за българина голямото изкуство е курвенската чалга и разочарованието е разбираемо .
55
2
 
17
 
! Отговори
Peny Lane преди 10 години
От кога, за да мога да поствам коментари в глупавия ви сайт се изисква регистрация?! Нали се сещате, че една от причините сайта ви да върви е точно факта, че не изисквате регистрация!!!Нерегистрирани потребители имат право на 3 мнения за 24 часа.
54
9
 
9
 
! Отговори
ani преди 10 години
Въпреки предварително ясната победа песента е хубава, типична за скандинавските народи, че в България не се приема е повече от ясно.
53
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Азербайджан ...новият най-добър приятел на западна европа. Има нефт, газ ..изобщо перфектни са :)
52
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 10 години
Победителят се знаеше предварително!
51
5
 
34
 
! Отговори
Леа преди 10 години
Гласуването, което обявиха БНТ от страна на България снощи беше просто нереално. Не мога да повярвам, че даваме 12-те максимални точки за Азербайджан, миналата година им дадохме 10 точки, а по-миналата пак бяха 12. Песните им нито са толкова хубави, нито стават хитове у нас, нито двата народа хранят голяма любов един към друг. Според мен от БНТ сами си измислят на кой колко точки да дадем. Това трябва да спре, или някой друг трябва да организира вече конкурса у нас, или изобщо да го спрат.
50
2
 
26
 
! Отговори
мз преди 10 години
В няколко форума и седмица преди финала , бях прочела че Дания ще е победител !Е как да вярвам на този конкурс !Предрешени победители!!!!!!!!!
49
0
 
30
 
! Отговори
! преди 10 години
Минала покрай Шакира, ама айде ....
48
1
 
28
 
! Отговори
! преди 10 години
Ако тази песен беше изпълнявана от друга страна, респективно някоя от нашите географски ширини, можеше дори да не стигне до финал. На този конкурс нещата се получават като в нашите избори. Някои страни просто са абонирани за победата и многото точки, останалите са за калабалък и за олимпийския принцип.
47
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пет шест държави директно са на финалите,що за Европейска справедливост е туй,ние заслужавахме поне пето шесто място,зарад тез дето са директно на финалите ний не можем да стигнем на финалите?!
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз бях за Черна гора
45
4
 
12
 
! Отговори
Сироп Черешовски преди 10 години
Най-хубава като песен и като аранжимент беше норвежката. Освен това норвежката изпълнителка имаше най-хубавото дупе. Тя е която има дупето на Шакира, но 50 см по високо.
44
13
 
22
 
! Отговори
златка преди 10 години
според мен най-добрата и много по различна от другите песни си беше нашата просто европа още не е дорасла за такава музика.
43
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Песента е ****алска, едно отражение на Европа в момента.
42
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
момичето е много красиво...песента наподобява миналогодишната победителка...
41
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гоце Ти гледа ли песента? Беше най-добрата. А сценичното изпълнение беше гениално. Класи над повечето други. Не робувайте на предразсъдъци, говори за лоша обща култура.
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГоцеПърво го гледай и чуй това момче и тогава го съди .
39
2
 
45
 
! Отговори
Hans преди 10 години
Аз сам швед. От 5г. живея в Балгария.Искам да прави коментар по тема.Печели Дания - друг път.!!! Печели музукална компания VEVO за която работи датска певица.Конкурс - Абсолютен МАНИПОЛАЦИЯ...Евровизия сега - Корупция6 място Гарция !!! Абсурд ,Аз много вазмутен. Банда алкохолици
38
1
 
9
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Най-ми хареса песента на Малта, но явно че те нямат шанс.