Почина композиторът Борис Карадимчев

Остават неговите песни като "Бяла тишина", "Хора и улици"
Обновена: 12 апр 2014 20:01 | 12 апр 2014 19:21, Елка Василева
65
Почина композиторът Борис Карадимчев
Борис Карадимчев. Снимка: архив, Булфото

Днес внезапно ни напусна известният композитор Борис Карадимчев, съобщи БНТ.

Борис Карадимчев е автор на някои от вечните хитове на българската музика - над 300 популярни песни, сред които заглавия като "Бяла тишина", "Робинзон Крузо", "Хора и улици", "Нашият град" и "Циркът" на група Тангра и др. Композира и музиката за над 40 игрални филма като "Сватбите на Йоан Асен", "Момчето си отива", "Селянинът с колелото", "Матриархат", "Оркестър без име".

Още по темата

Борис Карадимчев посвещава на музиката целия си живот. Първите си пиеси за цигулка написва като студент в консерваторията. Нарича ги “Шест музикални картини”. Той възпитава любовта към музиката у децата като художествен ръководител на детски хор “Пим-Пам”, 20 години преподава филмова музика в НАТФИЗ.

В края на 70-те и през 80-те години особено плодотворно е  сътрудничеството на маестрото с групата "Тангра". Сред най-популярните му песни от 90-те години са "Времето е наше", "Отново е Коледа", "Рождество", "Алилуя" /Коледна пиеса/.

Носител е на много престижни отличия, между които от фестивала в Сочи /1967/, "Златният Орфей" - 1967, 1977, 1979, награда за цялостно творчество - 1997 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Борис Карадимчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Талантлив, стойностен,надарен, кадърен, даровит, способен и изкусен български композитор!!!Поклон пред паметта му!!!
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За Борис Карадимчев не може да се говори в минало време защото песните му и днес се пеят дори и от дечицата.Лека му пръст на много добрият музикант,и "ай сиктир" на тъпанарите които с голям зор са научени да пишат и четат,но на Министерството на образованието не са им стигнали парите за да ги приучат към най-добрата музика в света.
34
1
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 10 години
Кукуриго, ти и през гърба да се цепнеш так ще си същия ***,защото ти не си ВЕЛИК , а МЪНИК.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАЩО СЕ К,АРАТЕ И ОБИЖДАТЕ? ВСЯКО ПОКОЛЕНИЕ ИЗРАСТВА СЪС ВРЕМЕТО И МУЗИКАТА НА ТОВА ВРЕМЕ. АЗ НАПРИМЕР СЪМ ИЗРАСЪЛ С МУЗИКАТА НА БЛЕК СААБАТ ПЪРПЪЛ ЮРАЯ ХИИП И. ЦЯЛАТА КЛАСИКА НА ХАРД РОКА.АМИ ТАКИВА БЯХА ГОДИНИТЕ ТАКАВА МУЗИКА ОБИЧАХ И В МОМЕНТА Я СЛУШАМ ВЪПРЕК,И ЧЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ СА БИЛИ В СИЛАТА СИ ЛИЛИ ИВАНОВА БОРИС ГОЖУНОВ ЕМИЛ ДИМИТРОВ НО ЗА ТЕЗИ ППЕВЦИ СИ Е ИМАЛО ПУБЛИКА АЗ НЕ БЯХ В ТАЗИ ПУБЛИКА. ТАКА ЧЕ ВСЯКО ПОКОЛЕНИЕ ИЗРАСТВА С МУЗИКАТА КОЯТО ОБИЧА. БОГ ДА ГО ПРОСТИ ЧОВЕКА.
32
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 33Хайде бе! Значи е ВЕЛИК тоя, защото не е напуснал България, а е творил цял живот в нея? Че то тогава всеки един българин е ВЕЛИК! Гоше, ти поне не казваш че тоя е велик, а е отдал живота си за нещо стойностно. Мъдър си, Гоше! Нека всички папагали дето казват че тоя е велик да вземат пример от теб.Много се дразня на такива квалификации" Велик". Много!Велик ли е бил бе, майка ви *** да е.а?
31
0
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Бог да прости композиторът Карадимчев,отдал целият си живот на музиката,оставил след себе си стотици последователи и таланти и незабравими мелодии и хитове.Не обръщайте внимание на негативните и злостни...коментари;те са поръчкови,писани в антибългарски централи.Целта е...ясна;народ без култура е...обречен народ,но парашутът им няма да се...отвори.
30
0
 
13
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 10 години
до 16Велик от гледна точка на музикалните творби,които остава на народа си.Велик като българин ,който е работил за българското изкуство и не му е изменил.Милиони живеещи в страната ни и пръст не помръдват за Родината.Вие, персонално с какво допринесохте в полза роду ?
29
1
 
3
 
! Отговори
една преди 10 години
До номер 16 - да, абсолютно прав си. Но не само думата велик се употребява за щяло и нещяло. Другата от която вече ми се повръща е Уникален. Остави ги - беден речник, ниска култура.Те просто не знаят останалите думички, с които да окачествят един композитор като Борис Карадимчев. Лека му пръст. Един наистина талантлив композитор. Вече няма такива в България.
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е престъпление да слушаш чалга - имаме демокрация. Но както някой беше казал: не може да слушаш музика като в Диар Бекир, а да искаш да живееш като в Лондон. Има връзка м/ду култура и стандарт на живот. Един поглед в/у картата на света е достатъчен. А Борис Карадимчев е велик за България, кавото и да означава това. Поклон!!!
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 28Така е брато, само тез червени домати ме разтапят от умиление. Прав си!
26
0
 
6
 
! Отговори
Румби преди 10 години
До АнонименПич, като ти чета изказа, теб само песни като "Тез червени домати" и "Изправен кат съветски багер" могат да те "разтопят от умиление"
25
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 21Бяла тишина е велика точно за времето си с ритъма, музикалните си инструменти и вокала. Точно разпростряла се в 60--те! Това не може да бъде велика песен, защото понятието за велика песен означава да е през времето и през поколенията. Тази музика отразява само един момент, етап от развитието на музиката. Великата музика създадена от великите композитори като Ени Мориконе примерно не могат да бъдат в рамки. Музиката на Енио е както и сега актуална, така и може да бъде и след 200 години.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 23Ех *** долнопробен, НЕЧОВЕК от гледна точка на културата и естетиката, а вероятно и от друга (гледна точка)!Отново пиша: Бог да прости големия творец Борис Карадимчев!
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бог до го прости! Голям композитор!*** Василева, научете най-после (толкова пъти вече го пиша тук!) нещо елементарно - когато има първо съобщение за някоя известна личност, че е починала, винаги трябва да се отбележи и датата му на раждане! Кажете го това и на колегите Ви. Ако трябва си го напишете като правило и си го закачете някъде в редакцията. Ех, пуста българска културна мизерия, в случая - журналистическа. Ех, ех... :(
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голям!!! Само "Бяла Тишина" и "Циркът" стигат.
21
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 19Пикло, кажи една негова мелодия , че и аз да се разтопя от умиление, че нещо не мога да ги набарам такива в неговото творчество. Ако саундтракът "Хора и улици" е върхут на творчеството му- просто тогава не дей се наема със задачата.
20
0
 
13
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Да почива в мир.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДо 16На твоя фон всеки един средно образован човек би изглеждал велик, а какво остава за един такъв композитор, дал ни песни като "Бяла тишина".Срамувам се от всички вас, които плюете род и Родина и целувате *** на разни еднодневки западняшки. Не уважавате собствената си култура и история, а очаквате чуждите да го правят.Поклон пред паметта на Борис Карадимчев!!!!
18
0
 
16
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 10 години
Да се преклоним пред човека и личността на великия композитор.Всичко добро си отива.България остава без таланти и даровити хора.Бог да го прости !!!
17
31
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Посредствен като композитор. Нищо впечатлително от него в крайна сметка през годините. Нека почива в мир човека.