Морето предизвика София: А сега къде ще ходим на концерт?

Родният музикален фен чака поредното силно музикално лято
Обновена: 20 мар 2015 10:19 | 20 мар 2015 09:37, Красимир Ангелов
27
Морето предизвика София: А сега къде ще ходим на концерт?
Роби Уилъмс ще разтърси Бургас. Снимка: Reuters

Обявеният преди 3 дни концерт на Роби Уилямс на фестивала Spirit of Burgas хвърли в делириум родните музикални феновете и определено към този момент изглежда като музикално събитие №1 в България за 2015 година. Доказателство за това е и доволното потриване на ръце от страна на хотелите и местата за квартири в морския град, които вече отчетоха сериозен интерес към уикенда на фестивала - 7 и 8 август.

И няма как да е иначе - най-известният член на популярната в началото на 90-те години бой банда Take That, безспорно е една от най-големите звезди на съвременната поп сцена и пълни стадионите по цял свят.

Освен небивал интерес обаче, концертът на Роби Уилямс, както и няколко други музикални събития по морето, за първи път поставят под съмнение ореола на София като музикална столица на България. До скоро, с много малки изключения, бе голяма рядкост световна музикална звезда да дойде на концерт у нас, и този концерт да не е в столицата.

Изключение от това правило бяха най-вече метъл столицата - Каварна, както и изчезналият миналото лято заради липсата на пари (за щастие - само за едно лято!) фестивал Spirit of Burgas. Тази година обаче, Черноморието хвърли сериозна ръкавица на София и логично зададе въпросът: Къде се намира сега музикалната столица на България?

А събитията това лято по морето наистина са повече от впечатляващи - като се започне на север от Каварна, мине се през Варна и Несебър и се стигне до Бургас - все изпълнители и групи, които си заслужават вниманието ни.

В Каварна определено имат поводи за празнуване, след като фестивалът Каварна рок ще отбележи своето юбилейно десето издание и определено може да се каже, че вече се превърна в незаобиколима част от живота на най-верните почитатели на твърдата музика. В Каварна това лято в дните на фестивала - 26, 27 и 28 юни, ще видим легендите от Twisted Sister, популярните холандци от Within Temptation с прекрасната Шарон ден Адел, шведите HammerFall, американците Kamelot и други повече от интересни метъл групи.

Морето предизвика София: А сега къде ще ходим на концерт?
Within Temptation. Снимка: Каварна рок

Малко по на юг - във Варна, също имат сериозни намерения (дано станат реалност!) Само преди ден стана ясно, че актуалната бой банда - One Direction, може да акостира у нас в разгара на лятото. Във Варна готвят мащабен фест Blacksea Rocks - трети етап на международния проект Stargate, чието пилотно издание ще е тази година. Предвижда се концертите да са от 12 до 14 август в Двореца на културата и спорта.

Освен с групата, която е гласена за концерт на 13 август, се водят преговори и със самата Марая Кери за финалния ден. Нейният хонорар обаче надхвърля милион и половина долара и ако не бъде свален, ще се търси друга опция - като например Бруно Марс, заявиха организаторите.

Стигайки Бургас не може да не отбележим, че всъщност Spirit of Burgas изобщо няма да бъде единственото голямо музикално събитие в града. Summer Chaos Festival Burgas 2015 ще зарадва музикалните фенове на 16 юни, а в него кулминацията е първият концерт на метъл великаните Godsmack. Освен тях обаче, на стадион "Лазур" ще забият калифорнийската рок машина Papa Roach, хардкор легендиите Biohazard и финландската машина Amorphis.

Морето предизвика София: А сега къде ще ходим на концерт?
Godsmack. Снимка: M.E.Music

Какво пък още са ни подготвили организаторите на Spirit of Burgas, освен Роби Уилямс, тепърва ще разберем, макар да сме убедени, че и останалите изненади ще си заслужават напълно. Дори за почитателите на балканската музика морето също е подготвило нещо - концерт на Цеца Величкович на 21 август.

Как отговаря София на морското музикално предизвикателство? С концерта на една от най-актуалните банди в момента - OneRepublic (концертът ще бъде на 2 юни в зала "Арена Армеец"), един от най-успешните поп проекти за всички времена – Roxettе (17 юни "Арена Армеец"), легендарната банда Тото (28 юни "Арена Армеец"), символът на Guns N`Roses - Слаш, заедно с Myles Kennedy & The Conspirators (29 юни, зала "Христо Ботев"), метъл иконите Judas Priest в компанията на други метъл величия - Helloween (30 юни, отново в зала "Арена Армеец") и Ероц Рамацоти на 26 септември (отново "Арена Армеец").

Морето предизвика София: А сега къде ще ходим на концерт?
Снимка: Болкън Ентъртейнмънт

Звездата на латино музиката Хулио Иглесиас пък ще постави началото на музикалното лято в столицата с голям концерт на 26 май, отново в Арена Армеец в София. Като за начало, след по-малко от месец, американската звезда Анастейша ще направи своя дебют пред българска публика. Нейният концерт ще бъде на 16 април в зала 1 на НДК.

Почитателите на ретро хитовете вече имат билети за 9 май и Зимния дворец, когато ни очаква поредното издание на "Обичам 90-те", където ще могат да видят някои от своите любимци като Vengaboys, Alexia, Haddaway и Corona.

Между концертите в столицата и тези на морето обаче има една съществена разлика - мястото на провеждането на концертите. И докато по Черноморието това ще бъдат стадиони и морски градини на открито, то в София положението е доста по-различно.

В столицата на практика няма удобен стадион, на който да се проведе голям концерт и това определено не се харесва много на повечето от музикалните фенове. Наемът на националния стадион "Васил Левски" е доста голям, а и мястото му в центъра на София създава редица усложнения пред организаторите (а и пред жителите на самия град). "Герена" на практика е без централния си сектор, а състоянието на останалите стадиони в столицата е доста спорно, за провеждането на голям концерт.

Това на практика превръща новата зала "Арена Армеец" в най-логичния вариант за провеждането на голям концерт, въпреки че за лятото стадионът изглежда доста по-приятен вариант за феновете.

Така че лятото определено обещава да е много горещо що се отнася до музикалната сцена у нас. А вероятно ни чакат още приятни изненади. Преди да дадем окончателен отговор на въпроса: Коя сега е музикалната столица на България?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
romantico преди 9 години
Приживе Майкъл Джаксън не изнесе концерт в България, все ни прескачаше и предпочиташе или Румъния или Турция. И с пълно право. Никой не може да ми компенсира негов жив концерт - такова шоу като турнетата Dangerous и History никога няма да се покрити!!! Но през ноември ще ходя в София да видя една бъдеща голяма световна звезда - победителят от JESC в Малта ВИНЧЕНЦО КАНТИЕЛО, в когото виждам нещо като преродения дух на Майкъл , пък и е роден почти на същата дата - 25 август!!
18
2
 
3
 
! Отговори
Добрин Балчев преди 9 години
и аз така, даже мисля направо да се преместя да живея някъде на морето, Бургас или Варна...писна ми от мръсотията и мизерията тук.
17
2
 
2
 
! Отговори
паун преди 9 години
бургаския фестивал е може би най-якият фестивал в БГ (то всъщност има ли други?). Един път съм ходил, тази година ще ида пак 100%
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 9Напълно подкрепям! Пълна дивотия е да ни завират по зали през лятото. Дано се осъзнаят и променят мястото
15
0
 
3
 
! Отговори
футуролог преди 9 години
Урбанизация братоци... в бъдеще ще има само София и Крайбрежието (научна прогноза). Друго не е нужно - за земеделието в централна България ще стига 1% от населението.А Софийското поле е големо - 20 млн мегаполис може да побере - нема проблем.
14
0
 
4
 
! Отговори
Пацо до 10 преди 9 години
Вярно е, че който реши да си оправи живота тръгва или за София, или извън страната. Но София не е мандра. Не може този град да се препълва, а другите да опустяват и да се превземат от м***нгутите (особено малките градчета и села). Не е редно....
13
0
 
10
 
! Отговори
фен преди 9 години
Най-яките концерти на които съм бил в бг са Пловдив-Металика и София АС-ДС ! Над 70 000 души. Уникално изживяване !
12
7
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
От вонящото блато на музикалното статукво у нас, денонощно ни се натрапва, чалга, поп, рок, метъл и разбира се некадърно обработен фолклор с малки изключения. Интонационната среда в България, в момента не е Българската. Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Българският песенен фолклор е под ръководството на евреин, проф. Кауфман. Този могъщ извор за БЪЛГАРСКА МУЗИКА, българският фолклор, целенасочено се отравя и затлачва . Красиви и невероятно богати сме с Българския фолклор и няма защо да се правим на скромни от деликатност да не се засегнат другите нации.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички концерти ми харесват, но заплатата ми отговаря максимум за 1-2:(.Може би - OneRepublic. Иначе Роби Уилямс ми е любимец, а Бруно Марс е голямата звезда в момента.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПацоА така, Паце! Кажи им го на хората от другите градове! Стига са идва ли в тая пуста София, да си оправят живота в техните градове и села и да си живеят там, че и на нас софиянци ни писна от тях! И айде сега убеждавайте ме какъв несофиянец съм, понеже прабабите и дядовците ми не са родени в София!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До tcКаква акустика бе човек :) Аз по гаден звук от на Метал Алл Старс и Мейдън не съм чувал. Само "Универсиада" може да и съперничи по трагичност на озвучаване.И според мен концертите трябва да са на открито.
8
2
 
6
 
! Отговори
tc преди 9 години
До SandmanАрена Армеец има отлична акустика. останалите зали в София обаче са трагични
7
2
 
14
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Съгласен съм с теб, но просто всяка 2-ра дума в новините е София и как ще живеят софиянци. И вече ми дойде в повече :) Нищо против, но има и други хора ;)
6
2
 
7
 
! Отговори
Sandman преди 9 години
Просто тези концерти не са за изпълнение в зала. В затворено помещение се получава кънтене и това разваля ефекта.
5
0
 
7
 
! Отговори
Sandman преди 9 години
Хора, гледайте си "планетата" и не пишете глупави коментари. В статията достатъчно ясно е споменато, че нямаме кой знае какви условия за провеждане на големи концерти.Ходих на Bon Jovi на националния стадион. Организацията беше перфектна. Не мога обаче да кажа същото и за концерта на Aerosmith. Стадион Локомотив беше в окаяно състояние и според мен развали цялата атмосфера на концерта.За концерта на Scorpions в Арена Армеец ще спомена, че озвучаването беше отвратително.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пацо, никой не ти говори за това. Но е нормално, повечето големи концерти да стават в най-големият град. Навсякъде е така!
3
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България се превърна в помийната яма на световните залязващи звезди. След последния им концерт тук, директно заминават в Небесното царство.
2
6
 
19
 
! Отговори
Пацо преди 9 години
Абе стига с тая София бе, главочи. София, София, та пак София. Голямата работа. В другите градове хората не са хора. Нямат право да гледат хубави концерти, да получават добри заплати и да имат самочувствие, защото не са от София.
1
12
 
7
 
! Отговори
в крак сме преди 9 години
...и когато целия свят ги е забравил, то , те , идват у НАС...