На бис: Музикантите от БНР посвириха на Горанов за... заплати

Протестът им – под прозорците на Министерството на финансите
24 апр 2018 11:15, Петя Славова
23

За втори пореден ден музиканти от Българското национално радио излязоха на протест с искане за достойно заплащане.

Преди шест месеца те поискаха увеличение на заплатите с 20%, което са допълнителни 420 хиляди лева към бюджета на държавната медия. Средства обаче не бяха отпуснати.

Протестът днес се провежда под прозорците на Министерството на финансите като демонстрантите поздравиха министър Владислав Горанов с песен.

"Не може и да става дума за нормално оцеляване със заплатите, които получаваме. Моята е в размер на 629 лв., която при стандарта на живот в София свършва за около 10 дни. В България не ни се предоставя нормална среда за развитие и творчество", коментира пред Bulgaria ON AIR солистът на оркестъра Недялко Недялков.

Той допълни още, че за съжаление музикантите в България не чувстват работата си като престижна, каквато в действителност е и това, което ги задържа в бранша е любовта към музиката и професията.

"Ако управляващите нямат нужда от нашето изкуство, то обществото има", категоричен бе Недялко Недялков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
0
 
! Отговори
Д.Б. преди 6 години
Много са им и тези пари, които получават! Да се направи една реформа и ще се увеличат заплатите, освен това казват щата е нисък, но взимат достатъчно пари от командировки и участия.
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако днес закрият БНР никой дори няма да забележи - толкова голяма нужда имаме от тях.
18
1
 
6
 
! Отговори
Е мека преди 6 години
На Чичовото му е през оная работа за заплатите на хората.Важното е, че завърши луксозната си прогимназия на Витоша....Кеф!
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната глупост! БНР си имат бюджет, да се вместват в него - като са им малко парите да се съкратят половината и да си вдигат заплатите. Да не говорим, че в БНР сигурно 90% от персонала са наследствени търтеи, които ходят на "работа" единствено за да завързват социални контакти.
16
5
 
0
 
! Отговори
Ехооо-кресливите! преди 6 години
Ся и мангизи искате за музикалните си писъци? Нанаааай/*** да ви превежда/-ииийехууу...
15
2
 
1
 
! Отговори
Иванчо от приказк преди 6 години
До Тани китариста Един здрав музикант не трябва да се моли за пари,защото ако свириш и пееш професионално парите и признанието ще доидат сами пред теб !
14
4
 
1
 
! Отговори
? преди 6 години
А учителите в детските градини с по 30 деца в Соофия и големите градове как може да взимат такива заплати? На тях за колко време им стигат?МО допуска в детските градини деца с проблеми психически наравно с другите над 25 деца да опъват нервите на учителите,а заплати...?
13
0
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Защото той поддържа форма и в къщи и защото за тези 3-4 часа той свършва работа, колкото останалите за 8 часа. А и го е учил 20 години, а другите са учили професията си само в университета. А и защото имат дарба.Далеч съм от мисълта, че са наистина добри. Всеки може да чуе по каналите за класическа музика или в ютюб ниво, много по-добро от тяхното. А и не могат да избягат. Научени са на твърде остарял начин на свирене. Професорите в Музикалната Академия са за гонене и за намаление на заплатите.
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо трябва да му се плаща повече, като настоящата работа явно не му уплътнява цялото време, щом господинът може да си позволи да работи по чужди проекти, да пътува в чужбина и т.н. Явно са заети по 2-3 часа дневно и 629 лв./мес. за 2-3 часа дневно да напълно достатъчно, т.е. ако работи на пълен работен ден, това ще са около 2 400 лв. - мисля предостатъчно за приличен живот. Пък ако в почивни дни свири - нека си изкарва още. Така че ...странен протест, ама хубав.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАК-47?
10
0
 
11
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Най-после един хубав протест. Да гледат зелените злобари как се прави
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ползват правилния инструмент
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре стига с това искане....Който е музикант и иска да си изкарва хляба с музика НЕ ТРЯБВА да моли държавата да му плаща. Постоянно се сравнявате със Запада по стандарат,заплати, аре сега се сравнявайте как е там,в КОЯ Западна страна държавата плаща запалати на музиканти????Този комунизъм,където държавата плащаше на артисти,музиканти,ансамбли и т.н. го няма,проумейте го.....То е вредно за развитието на коя да е държава...
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки артист ,актъор, певец ,музикант трябва да може да се продава , ТОВА Е ФАКТА . Явно са некадърни и не знаят как.Чалгата не стачкуват, водещите на сутрешни блокове също ,паркетните лъвове минчев ,денди също .Така е в" демокрацията" тоест КАПИТАЛИЗМА!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пука ли му на някой
5
4
 
13
 
! Отговори
до преди 6 години
Аз пък предлагам Горанов след като не може да им осигури свястно заплащане, да вземе той да напусне! Дай сега, понеже не са тъпоглави като повечето от нас, да ги изтрепем и уморим от глад! Зрелостта и величието на една нация се изразява с това доколко цени духовността и нейните първи носители - хората на изкуството! Но какво ти разбира презадоволена с власт и мас герберунгелска *** от пролетния дъх на люляка...!
4
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бакшишо от сватби,кръщенета и кръчми ще ги смятаме ли?
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да влязат тези ромските оркестри и Горанов да им лепи банкноти по челото.
2
5
 
21
 
! Отговори
Тани китариста преди 6 години
"Музикант къща не храни" - това чували ли сте го ?В България, като видиш детето си с китара, цигулка, кларинет и т.н. сму го чупиш от главата, че да не земе да му хареса ще умре от глад, като порасне.Така е тук културата е порок. За това и сме на това дередже.
1
0
 
19
 
! Отговори
Експерт в МФ преди 6 години
Шефе, не им давай нищо! Да дойдат пак. Много фубаво свириха.