Близки на Крайчовски: Беше се предал, но обръщаше всичко на шега!

Днес от 16:00 часа е поклонението пред музиканта
22 авг 2018 11:00, Петя Славова
75
Близки на Крайчовски: Беше се предал, но обръщаше всичко на шега!
Снимка: архив, Булфото

Легендарният басист на ФСБ Ивайло Крайчовски ни напусна внезапно на 57 години.

"Беше много слънчев човек, отдаден изцяло на работата си", казва за него Игор Марковски и добавя, че музикантът винаги е имал дарбата да обръща всичко на шега.

"Той страдаше, че българската естрадна музика никой не я признава в чужбина. Беше от тези песимистичните оптимисти. Сега мисля, че ще се срещне някъде горе с всичките онези велики стари муцуни и ще забият заедно. Дано в ковчега му сложат струни за китарата, че доколкото разбирам, все свършват струните небесни", казва още Марковски пред "24 часа".

Още по темата

"Споменът за Ивайло е свързан с най-златните ми, най-хубавите, едни от знаковите години в ФСБ, може би към 25 години. Най-вече се свързва с приключенията ни на сцената, естествено, защото там бяхме един до друг и там така бяхме най-близки. Винаги с настроението ни е подтиквал да бъдем позитивни и винаги с това ще го помня", спомня си за Крайчовски един от създателите на ФСБ Константин Цеков.

Марияна Попова също таи топли спомени от срещата си с Крайчовски: "Беше преди година, видяхме се, говорихме за музиката в България и на къде отива тя. Беше се предал. Беше се отказал и беше разочарован от това, което се случва с хубавата българска музика. Така го усетих", казва певицата и добавя: "Дано там ти е по-леко! От мен само обич!"

Във Facebook много близки на музиканта споделиха песни на ФСБ и написаха възпоменателни думи.

"Сбогом, приятелю... носи на другите любовта, светлината и топлината ни", написа Ива Екимова.

Мими Иванова и Развигор Попов споделиха песента "Не така" и добавиха: "Скъпи приятели, с дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че внезапно ни напусна басистът на ФСБ - Ивайло Крайчовски. Светла му памет!"

Освен като част от ФСБ Крайчовски остави диря и в българското кино. Той е един от основателите на "София филм фест" и от 1996 г. е музикален директор на фестивала.

"Сбогом, Пифа! Напусна ни големия приятел – Ивайло Крайчовски–Пифа, един от основателите на международния филмов фестивал "София филм фест". От екипа написаха в писмо до медиите: "Дълги години Пифа беше музикален директор на фестивала, когато програмата включваше многобройни рок и джаз концерти и филми. Благодарим ти, Пифа! Почивай в мир".

Житейският път на Ивайло Крайчовски е ясен още от детството му. На 5-годишна вързст той свири на цигулка и учи солфеж. В ученическите си години намира рок музиката за свое призвание и свири на бас китара в гимназиялна група. По-късно е приет в Музикалната академия и през 1983 г. завършва факултета по "Поп и джаз изкуства". Част е от класа по контарабас и бас на професор Симеон Венков.

Крайчовски е познат в рок средите като Пифа или Носъ. Той става част от ФСБ през 1983 г. Там свири на бас китара и е поддържащ вокал. Попада в групата, след като Александър Бахаров емигрира в Германия.

"Другите музканти избират именно Крайчовски, защото на прослушването той е единственият басист, който преди да започне да свири, си настройва бас китарата. Това им прави много силно впечатление и така е правилно. Как да свириш на един инструмент, преди да си го настроиш?", разказва Игор Марковски.

След като влиза в групата, следват силни музикални години, в които излизат някои от най-харесваните песни, като "Зимна къща", "Не така" и "Завръщане". Първото му участие на голямата сцена е на стадион "Академик" пред публика от 15 хил. души.

Днес от 16:00 часа приятели, почитатели и близки на Крайчовски ще могат да си вземат последно сбогом с него в столичния храм "Свети Седмочисленици".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Аман с тази песен "След 10 години" Хора който пишат за нея явно не са слушали нищо на ФСБ. След 10 години дори не се доближава до най-стойностните им композиции. Просто стана хит покрай абитуриенти итн.....
30
3
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Нека да не забравяме още едно важно нещо . По време на онова "лошото време" по радиото 70% от музиката трябваше да е Българска (нещо валидно все още в много страни). Това беше стимула за създаване на БЪЛГАРСКА МУЗИКА и не само Това важеше за цялата култура. Това помага на един народ да не бъде културно асимилиран . Създаването на собствен културен продукт е стълб за запазване на езика итн.....
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оригинала на "След 10 години" е на групата Le orme - amico di ieri 1975. ФСБ ги уважавам като група, но доста изпоприсвоиха, да не казвам друга дума. Иначе имат един хит, който трябваше да се бори навън яко - "Пак ще се прегърнем", и трябваше да се наложи, защото е много добре композиран от Александър Бахаров. Но ФСБ-то бяха и галениците на Балкантон, те бяха студийната група на Балкантон и всеки изпълнител, ще не ще, трябваше те да му акомпанират, иначе нямаше албум. За Ивайло това не се отнася
28
0
 
10
 
! Отговори
месара преди 5 години
ФСБ, ГОЛЕМИ МУЗИКАНТИ!
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24Нищо не са платили! Лично съм говорил с кийбордиста на Le Orme - Тони Палиука. Не са получили една стотинки. Кой в комунистическа България ще дава пари за западна интелектуална собственост от "загниващия капитализъм"? Ти чуваш ли се?!Крадяло се е на поразия в ония времена.
26
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Булгарската музика даже в Булгария не я слушат камо ли в чужбина
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щот сега не се краде, нали?
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10 години не е крадена!!! Платени са надлежно авторските права, на притежателят им!!! Невежи!
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Точно през комунизма най-много крадяха от унгарски и от италиански групи."След 10 години" е крадена, Тангра и те крадяха отвън, Георги Станчев половината му песни са кавъри на М.Толкинг и т.н.
22
14
 
7
 
! Отговори
Изкуството преди 5 години
До 20Хората на изкуството освен, че са пиянки и наркомани са със сбъркана сексуална ориентация, чувствителност и философия. За да сътвориш шедьовър или трябва много да си страдал, или да си надрусан, или спиртосан или да си пробвал еднополова любов.Питай Джордж Майкък и Фреди Меркюри като видят мъжко д**** и как творят още същия ден.
21
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
18, именно баш при нас - "комунистите", се създаде най-стойностната българска музика! Защото държавата стоеше зад музикантите!!! Студиото на ФСБ от онова време все още е немислимо за съвременен български музикант! Що така? М? Именно комунистическата държава направи така, че музиката на ФСБ да влезе във всеки български дом! Имаше тогава и Азисовци, ама ония лоши комyнисти не им даваха шанс да тровят ушите на хората.
20
0
 
13
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Хората които създават изкуство (истинско) са хора с малко по различно усещане за света. По изострена сетивност ако искате.... За съжаление те с алкохола и наркотиците претъпяват това...... Валидно е и за други хора......Разбира се това не универсално но до някъде валидно за хората на изкуството
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се карайте за глупости - няма соц, няма кап за музиката. На унгарците групите по време на соца бяха къде къде по-добри от сегашните им и бяха на европейско ниво. Сега не знам какво имат като продукция. Ние имахме при соца 4-5 групи и им се радвахме тука, щото това беше.
18
9
 
10
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Всеизвестно е, че вие комунистите нямате уважение към нищо, но поне под тази статия не ръси отровата си, моля те.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мир на душата му.... Аз пък го бях видял в Созопол. Седях наблизо, мислех да ида да го поздравя, ама чух как говори, леко заваляше и се отказах! Е, нормално, викам си, все пак е рок музикант. Така или иначе го харесвах! Кой няма кусури?
16
5
 
23
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Имало цензура. Сигурно е имало накаква. Как тогава обаче да обясним че най-качествата музика в България се направи по време на соца а . Пусни си която и да е песен на ФСБ и ЛЗ,Щурците, Тангра, Импулс........... и сравни това (и текстовете и музиката ) и го сравни с почти всичко което е направо след 1989 . За след 2000г дори не искам да говоря че с изключително малки изключения музика няма
15
4
 
16
 
! Отговори
Aлкохол преди 5 години
Баташов, Чочо, Крайчовски - всички алкохолици рано си заминаха.Не знам защо са такива инати и отказват да се лекуват. А лечение има, само да го поискат.
14
0
 
15
 
! Отговори
ФСБ фен преди 5 години
ФСБ - най-великата БГ груба.Крайчовски - страхотен музикант и човек.Обаче много се спиртосваше завалията. Веднъж го гледам край Графа, криволичеше, излезе от някаква кръчма. Алкохолът не прощава.
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
9, бе става вече много лично, ама първо си неграмотен! Второ - лъжеш! Интересно как си останал жив при ония свиреп социализъм??? Или си без крак, вероятно изяден от беленските грухчовци? И трето, не ми чЕти морал! Някак си не е редно неграмотен лъжец да учи другите на морал!
12
1
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Ами разбирам му на човека тъгата. Имаме само един хит Бяла тишина, който се опитва да догони хитове като Shade of pale на Прокъл харум, It's five o'clock на Демис Русос, The girl with pearl hair на Омега и т.н. Нататък други хитове няма да пиша, защото нещата стават драматични... и напълно го разбирам. Но, това е положението. И аз искам да имаме хитове да се налагат на запад, но уви. Друг е въпроса, че аранжиментите у нас куцат, много, много куцат, за съжаление. Почивай в мир!