Българска музика слушат най-много в САЩ, Германия и Великобритания

Звукозаписната ни индустрия спечели над 6 млн. лв. от песни онлайн за 2020-а
3 апр 2021 13:43, Елка Василева
44
Българска музика слушат най-много в САЩ, Германия и Великобритания
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ, Германия и Великобритания са сред държавите, в които се слуша най-много българска музика зад граница. Това съобщи за „Монитор“ Ина Килева, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти. По думите й управляваната от нея организация няма капацитет да събира детайлни статистически данни за дигиталното потребление, но на база информация от членовете на БАМП родните песни достигат най-масово до тези три страни и до други територии, където се наблюдава голяма българска диаспора.

Отделни изпълнители могат да се похвалят със слушатели от всички краища на света. Така например според годишния отчет на стрийминг платформата Spotify музиката на поп певицата Дара е достигнала до 91 държави през 2020 г. Рапърът Явор Янакиев, по-известен на феновете като 100 Кила, е бил слушан от меломани в 89 страни, Графа и Михаела Филева – в 87 всеки от тях, Любо Киров – в 84.

Именно благодарение на интернет музикалната ни индустрия успява да компенсира поне частично загубите от другите пазарни сегменти, до които доведе и световната пандемия от COVID-19, като в тях дори не се включва концертният сектор, където по думите на Килева е всъщност „грандиозната загуба на българските артисти и продуценти, която е в размер на милиони и компенсация за нея няма“.

Малко над 6 млн. лв. са общо приходите на продуцентите от стрийминга за 2020 г., което бележи ръст с 1,7 млн. в сравнение с предходната година. През „коронните“ отчетни 12 месеца стриймингът стои зад 43,5% от всички приходи на индустрията. Този процент се равнява на 33,2 за 2019 г. Както навсякъде по света, абонаментните стрийминг услуги са основният носител на дигитални приходи (72% от всички в сектора на стрийминга).

Близо три пъти са се увеличили приходите от аудиострийминга, подкрепен с реклами. Ръстът е с над 173% спрямо 2019 г. „Това е специфична тенденция за българския пазар, която отбелязваме и през миналите отчетни периоди. Потребителите в България традиционно предпочитат безплатните стрийминг услуги, подкрепени с реклама. Като номинална сума обаче този приход отстъпва значително на прихода от абонамент“, допълва Килева.

Така успяваме да запазим инерцията от есента на 2019 г., когато от доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) стана ясно, че българите все по-често предпочитат легалния стрийминг. „Видим е и все по-активният и лесен достъп до любимата музика и изпълнители благодарение навлизането на нови, атрактивни лицензирани музикални услуги“, обясниха тогава от БАМП.

Предвид сериозното развитие на онлайн сектора от миналата година асоциацията предлага възможността за издаване на дигитално ЕГН на всеки звукозапис. БАМП действа като Национална агенция за регистрация на кода ISRC от месец април 2020 г., като до момента са направени 115 национални регистрации на продуцентски код. От тях 36 са от компании с качеството продуцент и 79 - от физически лица, самопродуциращи се артисти и музиканти. „Това е един добър резултат на активност, който по данни на експерти, работещи за ISRC Портала на IFPI, е сходен с темпа на регистрация в страните от Средна Европа“, отчита Килева.

Напук на кризата с COVID-19 приходите на звукозаписната индустрия не само от стрийминга, но и от всички останали сектори, бележат ръст за поредна година, като спрямо 2019-а той е с 12,6%. За 2020 г. сумата достига до 8,4 млн. щатски долара (13,8 млн. лв.).

Водеща роля във формирането на приходите освен стрийминга има и колективното управление. Това е особеност за българския музикален пазар, уточнява Ина Килева, като допълва, че именно дейността на сдружението Профон стои зад 45,2% от общите приходи на индустрията за 2020 г., или това са общо 6,5 милиона лева.

„Тези стойности са симптом за един пазар с все още недоразвит потенциал в сферата на директните продажби, въпреки подема в дигитална среда, доколкото обичайният дял на колективното управление в световен мащаб не надхвърля 10-15% от общите приходи“, тълкува Килева.

Спад от едва 2,7 на сто в приходите си пък отчита Профон въпреки затруднената ситуация около коронавируса и многобройните бизнес сектори, които бяха засегнати от него и имат отношение към печалбите на организацията. За сравнение в световен мащаб спадът на „сестринските“ сдружения на Профон достига до над 10%.
 


44
Още от Музика
Нели Петкова направи своя режисьорски дебют в "Не искам"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
До 39 преди 2 седмици
Законите в България нямат никакво значение в случая. Има закони за авторски права на ЕС по които могат да бъдат осъдени и пречупени без значение локалните закони в незначителна за никой България. Но това не се случва защото има споразумение между звукозаписните компании в което бг чалгарите могат да копират която си искат песен и после да дават малък процент от печалбите на истинския автор. Тук говорим за малък местен бизне каквато е чалгата и музиката на Балканите.
40
0
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 2 седмици
Не се слуша най-много Българска музика в тези държави а чалга! Оправете си заглавието
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чалгарите не плащат авторски права на никой, а почти всичките им песни са крадени. Най-много се крадат турски песни, след това гръцки и сръбски и накрая румънски.
Питаха един турски автор на песни защо не осъди България за авторски права и той каза, че законите в България са такива че няма как да стане.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И на село..Аз на село много я слушам.
37
1
 
6
 
! Отговори
У преди 2 седмици
Да са живи и здрави и добре че се хвалят с успехи, защото ако грачеха за помощ, вече да ги е огряло при това раздаване на калпак. Аз ако съм решил да платя, бих отишъл на концерт, ама явно скоро няма да има..такива неща
36
0
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 2 седмици
Скорпионс са германци бе алоо.. !
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В тази държава отдавна нищо не се прави като хората, музика най-малко. Срам ме е от всяко едно от гореспоменатите имента и факта, че го асоциират с изпадналата ни и без друго държава. И това при положение, че тея поне са за показване, нищо че се червиш, но пак по добре от това да ти иде да потънеш в земята покрай *** в чалгата, които опростачват обществото ни вече десетилетия.
34
2
 
2
 
! Отговори
Ами преди 2 седмици
Нека си признаят и там, че са българи, няма нищо лошо ! О, неразумний юроде...
33
4
 
4
 
! Отговори
kiril преди 2 седмици
Чалгата е проклятието на България.Само черно и реге!
32
4
 
15
 
! Отговори
Ганю питела преди 2 седмици
Чалгата,музика за душевно болни хора.Уврежда умут и психиката на хората!
31
0
 
13
 
! Отговори
Валю Мънито преди 2 седмици
Чалгата не прощава.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В чужбина по-трудно се сваля музика от интернет и затова.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чалгарите са в тези страни ...
28
3
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 седмици
Българите просто не сме по изкуството. Дай ни на нас да яздим кон...
27
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз слушам Ронан Парк, най-талантливия и най-красивият певец в целия свят!!
British music forever!
26
3
 
5
 
! Отговори
Азис преди 2 седмици
Най е слушан
25
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние българите слушаме американска музика.
Великите Майкъл Джаксън Уитни Хюстън Тина Търнър Аеросмит Скорпионс италинските Ерос Рамацоти Павароти английските Куийн и много други творци -това е музика
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До баЙ Христо
Нали.! Така е.
23
1
 
19
 
! Отговори
баЙ Христо преди 2 седмици
Ако е от тая новата българска музика толкова по зле за тях.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 2

Напоследък никъде не се пазарува музика понеже е по-лесно да си платиш един абонамент за стрийминг от 10 лева и да сваляш всичко което искаш