Диригентът Марк Кадин: Няма атака срещу руските артисти

Според Пендачанска културата винаги е била апарат за държавни цели
17 мар 2022 10:12, Петя Славова
24
Диригентът Марк Кадин: Няма атака срещу руските артисти
Снимка: БГНЕС

Какво се случва с руските артисти по света в момент на военен конфликт в Украйна, коментират оперната ни прима Александрина  Пендачанска и диригентън Марк Кадин.

"Не изглежда да има някаква атака, насочена срещу руските артисти в момента. По-скоро има опасения от страна на организаторите на концерти в оперните театри за възможни провокации и действия от страна на публиката, които да застрашават сигурността", смята диригентът на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин.

Кадин е на мнение, че ако изобщо съществува такова нещо като репресия спрямо артистите от Русия, то тя е насочена към тези, които подкрепят войната или не изразяват позицията си спрямо нея.

С това се съгласи и оперната прима Александрина Пендачанска:

"В този момент, в който е настъпило едно разделително време, няма как да не пострадат и такива, които може би са се надявали, че няма да пострадат. Тези изпълнители, тези музиканти, тези хора, действително много талантливи, които са били и са останали зад завесата на руската пропаганда, или пред завесата може би е по-добре да го кажем, няма как да не пострадат в тази ситуация."

Пендачанска припомни, че "културата е и винаги е била част от всички апарати, които са си служили с пропаганда за своите цели", а историята не прощава и рано или късно "Путин ще остане една позорна, черна страница от историята на Европа, Русия и света". Светът от своя страна ще продължи да съществува, ще се стигне и до някаква светла посока, която обаче ще бъде изстрадана.

Въпросът, който всъщност трябва да ни вълнува, е какво ще се случи със следващите поколения, които тепърва ще плащат за това, което се случва днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Качила се Каспичанска на едно бюрце на гара Пудгомер и искарала с две октави на ражновремие спирка Курило лфръцнала се и рекла аз таковата се казвам Пърдичантаска и нимъ фрагайте на Путин
15
3
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Откакто Марк Кадин е диригент на симф. окр. на БРН, във всеки концерт има руски композитори, най-чести са и руските солисти. Типичен руски агент,, заедно със Сергей Шишов, петър Волгин (яростен русофил, сменил фамилията си специално!) , това е БНР. Жалко че я няма Божана Димитрова, офицера от ДС.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щом зяе с опната на горе гуша, явно й расте камилски предгръклянник от което гласните струни от сапунено сопрано минават към накъсна женски баритон, ха ха ха
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щом и тая зе да цепи нотите на украински и руски, за кого остави средното до(нотата). Явно е зле с октавите и неможе да каже кое До е средното до.
12
5
 
29
 
! Отговори
до не е ли грях преди 2 години
Не, това е фашизъм! Дори по-времето на Сталин нямаше подобни ултиматоми спрямо руската/съветска култура, изкуство, образование и спорт! Западна Европа показа истинското си лице и скоро, до края на годината, ще си плати цената - икономическа, финансова и социална, ти лично ще си свидетел, последствията няма да ти харесат!
11
23
 
5
 
! Отговори
Не ги ли е грях преди 2 години
А артистите, които са про-Путин, що не ходят в Русия да го подкрепят, ами ядат хляба на упадъчния Запад? Защо сами не напускат уредените си в Париж и Милано животи в знак на протест спрямо политиката на съответните страни относно Русия? Това не е ли лицемерие? Познавам купища такива- влачат се по корем, докато се устроят в САЩ, Франция или Германия, траят си и се съгласяват на всичко; и като се поокопаят и поохранят, почват да претендират за специалната си руска неразбираема душевност, за величи
10
3
 
11
 
! Отговори
до мисъл преди 2 години
Уви, така е... ! Ако не бяха "лошите" руснаци, днес, този "Шеф" и неговите отрочета нямаше да съществуват Физически, защото дядовците и бабите му щяха да бъдат превърнати в "Миещ Препарат".
9
3
 
17
 
! Отговори
Ъ. преди 2 години
При цялото ми уважение и възхищение към А. Пендачанска като артист, във възгледите ѝ по обществените дела определяща е близоста ѝ към т.нар. "либерална идеология" чрез съпруга ѝ Найо Тицин, особено приближен на Иван Костов PR. И в статията тя само повтаря "либерално-демократични" мантри, а и друго не следва да се очаква.
8
1
 
14
 
! Отговори
мисъл преди 2 години
Великият Шеф (с гърбав нос, къдрава коса и банки) скарва два народа един срещу друг, след това прави конфликт и търка ръце от дистанция, докато лагер А и Б се избиват.Типичен номер. Не е като да гледаме за пръв път.Но трябва да си дълбоко в световната история, за да разбереш.
7
4
 
15
 
! Отговори
рПг преди 2 години
Има, има... и още как!!!! Всеки артист в областа на културата - художник, скулптор, оперен певец, деригент и т.н., първо публично трябва да осъди Путин и да се разкае, в противен случай прекъсват договора с него/нея! Да не говорим за университетите, в които се прилагат същите принципи/ултиматоми към руските преподаватели и студенти!
6
2
 
25
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 2 години
За да продължиш артистичната си кариера, е необходимо да осъдиш Путин публично. Е, че колко му е? После пък, ако Украина излезе, че не са светци, ща ги осъдим и тях. Нашите, пък и повечето артисти по света, са били готови винаги да превият гръб, за да си гарантират "творческата свобода", пък и личното благополучие. Малцина са тия, които са се опълчвали с риск за собствената си кариера и живот.
5
7
 
24
 
! Отговори
Еврофашаги преди 2 години
В Италия забраниха Достоевски, репресират руски музиканти и артисти. Европа си спомни за фашисткото си минало.
4
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, никой нищо не прави, всички са демократични и добри... мх! Дали пък не ми се е привидяла пропагандата да се убиват руснаци в тоя форум? Или прокламирането на смърт за всеки отказващ да мисли по заповедите от Вашингтон във не един и два форума? Дали пък не сме прочели грешно, че забраниха Достоевски в Италия? Някой на лу*ди ли се пробва да ни прави или ни смята за толкова пр()сти, че не помним какво се е случило само преди дни?
3
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пендачанска беше "култура", преди да започне да излиза полугола по сцената, както стана обичайно за западните оперни театри. Преди десетина години за първи път "се насладих" на "мъжки прелести" по западен телевизионен канал за култура, операта започна със сцена на голи монаси. От много време не го отварям вече.
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички виждаме че има. Защо се пробвате да ни правите на хахави?
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ти статията чете ли? Или можеш само да "пишеш", с копи-пейст от флашката?