Ще спечели ли Украйна конкурсът "Евровизия"?

Те могат да разчитат на вота на съчувствието
Обновена: 11 май 2022 14:05 | 11 май 2022 14:05, Нели Христова
223
Ще спечели ли Украйна конкурсът "Евровизия"?
Снимка: БГНЕС

Очаква се конкурсът за песен "Евровизия" да направи политическо изявление в събота, като хвърли тежестта си зад украинското участие.

Стефания, песен на оркестър Калуш, която смесва украински фолк и рап, е фаворитът за спечелване на конкурса. "Те имат гласа на съчувствието и повече хора от обикновено могат да се включат, само за да ги подкрепят“, каза служител на Евровизия, който наблюдава групите как репетират във вторник в Торино, където се провежда конкурсът, пред The Times.

Един от членовете на оркестър Калуш не успя да стигне до Италия, след като избра да остане и да се бори с руската инвазия, докато на останалите членове беше дадено специално разрешение да напуснат Украйна. Те трябва да се върнат веднага след състезанието.

27-годишният Олех Псюк, лидерът на групата и автор на нейните песни, си взе почивка, за да се състезава. Той помага на бездомните украинци да намерят подслон и лекарства. Стефания от заглавието на песента е неговата майка, а текстът включва "Полето цъфти, но косата й посивява". Написана преди войната, тя съдържа и пророческата лирика: "Винаги ще намеря пътя си у дома, дори всички пътища да са разрушени".

"След началото на войната песента започна да означава нещо за много хора, тъй като те я тълкуваха като песен за "Майка Украйна". Ето защо песента е в сърцата на много украинци и се надяваме, че и европейците ще я харесат", казва Псюк пред The Times.  Мика, англо-ливанският певец и водеща на конкурса, заяви: "Тази песен ме кара да настръхвам."

Песента беше на второ място в конкурса за избор на Украйна, но победителката бе дисквалифицирана, тъй като се оказа, че е посетила контролирания от Русия Крим през 2015 г.

Според някои уебсайтове за залагания, участието на Украйна има почти 50% шанс да спечели състезанието, като домакинът Италия е следващ с 15%.

Проруските гласоподаватели на Евровизия няма да имат шанс да покажат подкрепата си за Москва – Русия беше дисквалифицирана, за да се избегне "развалянето на репутацията на конкурса". Това придава на шоуто вид политическо напрежение, отсъстващо през последните години.

Тази година около 200 милиона зрители ще се включат и ще получат 50% от гласовете, като подкрепата на изпълнителите в социалните медии става решаваща. Това може да е в полза на Стефания, която вече е събрала пет милиона гледания в YouTube. Другата половина от гласовете се подава от жури, избрано от всяка от 40-те конкуриращи се нации, което не може да гласува за собствената си страна.

"Някои държави подкрепят други – има та тактическо гласуване и контакти между делегациите преди шоуто", казва вътрешен човек.

Ако Украйна триумфира, тя ще спечели правото да бъде домакин на шоуто през следващата година. "Това ще бъде нова, интегрирана, добре развита и процъфтяваща Украйна", обещава Псюк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е сигурно, дали Украйна ще в състояние да провежда конкурс догодина, така че не пренебрегвайте и другите ''сериозни'' кандидати: Белгия (чернокож), Швейцария ( "Boys do cry" - т.е. мъжете са слабия пол), Австралия (е, не е в Европа, но няма значение, щом като изпълнителят е двуполов индивид в бална рокля, колко затрогващо!)... Не е изключено по случайност да спечели добра песен - на Финландия, Португалия или Латвия например..
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...Освен това, да гласуваш от съжаление за разкъсвана от война държава като Украйна или за най-бедната страна в Европа - Молдова, означава да я обречеш да провежда разоряващ скъпостуващ спекатакъл за разглезената чувствителна и поликткоректна европейска младеж през 2023 г., вместо да задели тези средства за възстановяване..Това обяснява и нашата песен тази година - не лоша, но 100 % демоде и неизбираема - БНТ са се подсигурили срещу излишни разходи...
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да гласуват от съчувствие за украинската или молдовскта чалга (молдовската не е никак лоша!), но нали се сещате, че догодина конкурсът трябва да се проведе в държавата-победител и не е сигурно дали тези страни няма да са във война (военна операция) с Русия, да се възстановяват от война, или (не дай си Боже) да ги няма вече на картата... Освен това...
175
1
 
1
 
! Отговори
ЕврейВизия преди 1 година
Ръководството на Евровизия се извинява на всички третополови и болни мозъци които са си правили планове с нестандартната си сексуална ориентация , "неизлеимите си болести" или с породените от много дрога фантазии да СПЕЧЕЛЯТ Евровозия тази година ...... Сори. Няма да стане . Вече сме обещали победата на Украйна . Те покриват всичките ни изисквания та дори и са нападнати от Русия ..... Не се отчайвайте . Другата година си опитайте късмета пак.......
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
alen mak 2022?? мислил съм , че има нещо политическо в конкурса.но сега се убедих!!ние можем да спечелим само ако ни нападнат!!така ,че тоя който от нашите мисли да спечели да организира и това?
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това сега конкурс за песни и изкуство ли е или конкурс за най-нещастната държава в Европа??? За съжаление конкурсите в Европа вече са 100% политическо измекярство.
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия трябва да ги поканят в Перник на фестивала на кукерите! Ще бъдат гвоздея на дефилето! Браво
171
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то е от ясно по ясно кой ще спечели! С тия страшни кукери ,мелодия и текст....! Гарантиран успех!
170
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още от както тъпата им певица Руслана спечели Евровизия 2004 година, разбрах, че нещо не е наред. По-смотана песен няма.
169
4
 
6
 
! Отговори
Аз пък преди 1 година
Като чета тия злобни архаични коментари, се сещам защо България вече толкова години не може да се оправи !
168
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленото арогантно, двукрако нищожество не само унищожи собствения си народ, ами разби и цяла Европа. Разделението започна, с целта Америка над всички. Но не са познали! Пак има отечествена война, която ще обърне световния ред завинаги!
167
2
 
5
 
! Отговори
Е как няма преди 1 година
то на тоя конкурс да не ги оценяват по талант и гласовитост.Ми! Хубаво е да спечелят украинците че да видим как ще проведат евровизия догодина икой ще отиде.
166
5
 
7
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 1 година
Ясно е, че ще спечели.. Както Би=дон спечели, Киро тъ=пото, също..За по-сигурно - Зеленски по прашки ще участва с чеченския танц на булката
165
3
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Дали Зеленски ще спечели Евровизия ? По *** въпрос едва ли е възможен. Разбира се че и Оскар са готови да му дадът !
164
2
 
21
 
! Отговори
Бай 100ян преди 1 година
Абе хора. Вие сериозно ли се интересувате от тоя "конкурс" вие добре ли сте ?!!!!!
163
3
 
14
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Украйна ще новия световен шампоан по футбол
162
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умряла песен и с тоя брутален рап...ужас. По-добре да спечели песента на Молдова, там има страхотно настроение, закачка с балканския фолклор и кара човек да се усмихва. Тази песен я препоръчвам срещу депресия, докато украинците те вкарват в депресия!
161
4
 
11
 
! Отговори
Врабчевски преди 1 година
До АнонименАми автора на песента е доктор, който не е бил една инжекция и се занимава с разни филантропски ...неща??? Буквално песента е като хиляди други и то отпреди 35 години...
160
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми нашите кой ги пусна да ни представят, някакви чичовци от 90-те на миналия век и някакъв т.ъп метъл
159
1
 
5
 
! Отговори
до АНГЕЛ преди 1 година
ХАХАХАХАХАХ Брутално но вярно !!